Μανικιούρ - πεντικιούρ: Οι κίνδυνοι της περιποίησης άκρων για την υγεία

Μανικιούρ - πεντικιούρ: Οι κίνδυνοι της περιποίησης άκρων για την υγεία

Μια από τις αγαπημένες γυναικείες ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο είναι το μανικιούρ και το πεντικιούρ. Συνδυάζεται, συνήθως, με βόλτα στα μαγαζιά, ενώ είναι και μια καλή ευκαιρία για να αφιερώσει η γυναίκα λίγο χρόνο στον εαυτό της. Ωστόσο, όσο κι αν αισθάνεσθε όμορφα όταν περιποιείστε τα νύχια σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους του επαγγελματικού μανικιούρ-πεντικιούρ και, κυρίως, πώς θα τους αποφύγετε. O ειδικός δερματολόγος κ. Νικόλαος Καλογερόπουλος και η μανικιουρίστα-πεντικιουρίστα κ. Πέπη Καραγιώργη εξηγούν και ενημερώνουν.

Οι συνηθέστεροι κίνδυνοι στην επαγγελματική περιποίηση άκρων

Τραυματισμός περιονυχίου

Ένα απρόσεχτο και λιγότερο επαγγελματικό μανικιούρ ή πεντικιούρ μπορεί να τραυματίσει σοβαρά την περιοχή του νυχιού. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να μην κόβονται βαθιά τα πετσάκια και να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά προϊόντα προκειμένου να μην δημιουργούνται μολύνσεις. 

Μυκητίαση 

Η μυκητίαση των νυχιών προκαλείται από ένα μικρό, παράσιτο μύκητα που επιτίθεται και τρέφεται με κερατίνη, η οποία είναι η κυρίαρχη πρωτεΐνη στα νύχια και οδηγεί σε εύθραυστα και ανθυγιεινά νύχια. Αρχίζει συνήθως με κηλίδες άσπρου ή κίτρινου χρώματος που εμφανίζονται στην άκρη του νυχιού. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η μόλυνση προχωρά πιο βαθιά και καταλαμβάνει όλο το νύχι και οι άκρες θρυμματίζονται.

Ηπατίτιδα Β

Είναι το πιο "ύπουλο" πρόβλημα μιας και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να το εντοπίσει. Τα μιας χρήσης εργαλεία κατά την περιποίηση των νυχιών είναι επιβεβλημένα προκειμένου να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος. 

Μυρμηγκιές

Η μυρμηγκιά είναι ένα εξόγκωμα στο δέρμα. Οι περισσότερες μυρμηγκιές εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση, καθώς και με τις πολλές επισκέψεις σε ινστιτούτα αισθητικής. Εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά ενδέχεται να αναπτυχθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε τους κινδύνους

Ο δερματολόγος κ. Καλογερόπουλος και η κ. Καραγιώργη, η οποία εργάζεται σε ινστιτούτο αισθητικής, συμφωνούν πως είναι απαραίτητο να τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και σντισηψίας στους χώρους που εφαρμόζεται το μανικιούρ και το πεντικιούρ. Συγκεκριμένα: 

Αποστειρωμένος εξοπλισμός

Το κέντρο αισθητικής που θα επιλέξετε θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία αποστείρωσης και να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα προϊόντα απολύμανσης. Αυτό μπορείτε να το συζητήσετε με τον εκάστοτε χώρο προκειμένου να είστε σίγουρες για την δική σας υγεία και ασφάλεια.

Προσοχή στα εργαλεία!

Τα εργαλεία που δεν είναι κατασκευασμένα από μέταλλο δεν αποστειρώνονται κι έτσι δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται. Τέτοια εργαλεία είναι, για παράδειγμα, ορισμένες λίμες και οι ελαφρόπετρες. Όπως και παραπάνω, μπορείτε να ζητήσετε από τους υπεύθυνους του χώρου αισθητικής εργαλεία μιας χρήσης.

Καλό σκούπισμα...

Όταν κάνετε πεντικιούρ, φροντίστε να σκουπίζετε (ή να σας σκουπίζουν) καλά τα πόδια σας και να μην έχετε καθόλου υγρασία ανάμεσα στα δάχτυλα για να αποφύγετε τυχόν μυκητιάσεις ή μολύνσεις.

Προσοχή στις συσκευές υδρομασάζ

Τα βακτήρια και οι μύκητες συσσωρεύονται εύκολα στις εσοχές της συσκευής υδρομασάζ, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Η δε υγρασία της συσκευής ευνοεί την αναπαραγωγή μικροοργανισμών. Αν βρεθείτε σε κέντρο αισθητικής, συζητήστε το με τον υπεύθυνο και επιβαβαιώστε ότι η συσκευή υδρομασάζ έχει αποστειρωθεί σωστά.

v