Βοηθήστε το παιδί να ανακαλύψει τα χαρίσματά του …παίζοντας!

Βοηθήστε το παιδί να ανακαλύψει τα χαρίσματά του …παίζοντας!

Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί σας μαθαίνει να ανακαλύπτει τα ταλέντα, τα χαρίσματα και τις ικανότητές του. Αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί σας στο παιχνίδι για να το βοηθήσετε να αναπτύξει όσα του αρέσουν και μπορεί να κάνει καλά, προκειμένου να μπορέσει μια μέρα να ακολουθήσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του!

Πέρα, όμως, από τα ταλέντα και τις ικανότητες που θα διακρίνεται μέσα από το παιχνίδι του, θα διδάξετε στο παιδί τη σημασία της προσπάθειας και της επιμονής, προκειμένου να πετυχαίνει κανείς πάντα τους στόχους του.
Δείτε, λοιπόν, τα σπουδαία ταλέντα και χαρίσματα που μπορεί να αναπτύξει το παιδί μέσα από το παιχνίδι:

Το χάρισμα της επιμονής

Ακόμα και στο παιχνίδι, όταν τα πράγματα λίγο δυσκολεύουν, ένα παιδί μπορεί να τα παρατήσει. Μαθαίνοντας, όμως, όταν είναι μικρό να τα παρατά με την πρώτη δυσκολία, θα τείνει να κάνει το ίδιο και μεγαλώνοντας. Τις στιγμές που το παιδί νιώθει ανήμπορο, καλλιεργήστε του την ψυχολογία «μπορώ και θα το κάνω». Το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει την επιμονή του όταν παίζει με παιχνίδια που του αρέσουν.

Το ταλέντο της συναισθηματικής νοημοσύνης

Φροντίστε το παιδί σας να παίζει με παιχνίδια που διεγείρουν την φαντασία του και επεκτείνουν τα όριά του. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια του είναι κατάλληλα για την ηλικιακή του ομάδα, και όχι για μικρότερα παιδιά, ώστε να το βοηθούν να αναπτύσσει τις ικανότητές του. Το παιδί χρειάζεται να βιώνει και νίκες και ήττες μέσα από το παιχνίδι, ώστε να μάθει να διαχειρίζεται τις συναισθηματικές μεταπτώσεις. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πειράζει μερικές φορές να χάνει, ούτε να στεναχωριέται επειδή έχασε.

Την ικανότητα να παροτρύνει μόνο του τον εαυτό του

Επιβραβεύετε το παιδί σας όταν πετυχαίνει τον στόχο ενός παιχνιδιού και βοηθάτε το να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα του να χάνει. Αν το παιδί είναι μικρό μπορείτε να βρείτε και να του διαβάζετε παραμύθια, στα οποία ο πρωταγωνιστής δεν εγκαταλείπει ποτέ. Μεγαλώνοντας, μιλήστε του για πραγματικά πρόσωπα που δεν εγκατέλειπαν ποτέ την προσπάθεια. Τέλος, φροντίστε να του δείχνετε πάντα ότι ούτε εσείς εγκαταλείπετε μπροστά στις δυσκολίες. Τα δικά σας παραδείγματα είναι που θα μάθουν στο παιδί να παροτρύνει μόνο του τον εαυτό του!

Το χάρισμα της θετικής διάθεσης

Το παιδί σας μαθαίνει από εσάς να διαχειρίζεται τις δυσκολίες της καθημερινότητας, όπως τα προβλήματα στη δουλειά ή η υπερβολική κίνηση στους δρόμους. Το πώς αντιδράτε εσείς σε τέτοιες καταστάσεις επηρεάζει σημαντικά το πώς θα αντιδρά και το παιδί σας, μεγαλώνοντας. Αν θέλετε, λοιπόν, το παιδί να αναπτύξει αξίες όπως αποφασιστικότητα, κουράγιο, επιμονή, υπομονή και θετική διάθεση, πρέπει να αποδείξετε πρώτα πως έχετε και εσείς τέτοιες αξίες.

Το ταλέντο της δημιουργικής περιέργειας

Η περιέργεια αποτελεί κινητήριο δύναμη για να αναπτύσσει ένα παιδί τα ταλέντα του. Παροτρύνετε, λοιπόν, το παιδί σας να συμμετέχει σε διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων και να καλλιεργεί μέσα από αυτά τα ενδιαφέροντά του. Έτσι, πέρα από τα παιχνίδια ή τα αθλήματα που έτσι κι αλλιώς έχει μάθει να αγαπά, φέρνετέ το σε επαφή και με άλλες δραστηριότητες, π.χ. επισκέψεις σε μουσεία, σε εκθέσεις, συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα ή συναυλίες. Γνωρίστε στο παιδί άτομα της πιο μακρινής οικογένειας, δείξτε του πού μεγαλώσατε, μάθετέ του δουλειές και μαστορέματα του σπιτιού. Αφήστε, βέβαια, να επικεντρώνεται στα σημεία που το ενδιαφέρουν περισσότερο, ας μαθαίνει περισσότερα για αυτά που του αρέσουν.

Την ικανότητα της σκληρής δουλειάς

Αν το παιδί δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιο συγκεκριμένο είδος δραστηριότητας, π.χ. για τη μουσική, η καλύτερη ηλικία για να επεκτείνει τα ταλέντα του είναι μεταξύ 3 και 10 ετών. Στο διάστημα αυτό το παιδί μπορεί να μάθει ότι για να γίνει ιδιαίτερα καλός σε κάποια ασχολία που το ενδιαφέρει, θα πρέπει να εξασκηθεί και να δουλέψει σκληρά για να πετύχει. Το μάθημα αυτό θα ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή, καθώς μέσω αυτού θα καταλάβει πως τα πάντα είναι δυνατά αν κάποιος προσπαθεί με όλο του το «είναι». Ενισχύετε το παιδί στην προσπάθειά του να πετύχει, καταγράφοντας κάθε φορά τους στόχους που πετυχαίνει και δίνοντάς του έτσι κίνητρο να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο.

Το χάρισμα της ατομικότητας

Η σωστή ανάπτυξη ενός ταλέντου χρειάζεται δουλειά. Ωστόσο, η υπερβολική πίεση προς το παιδί ή οι πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, προκειμένου να καταλήξει σε αυτές που αγαπά, μπορεί να βλάψουν την ατομικότητα του παιδιού, αντί να την ενισχύσουν. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Επιτρέψτε, λοιπόν, στο παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση και να επιλέγει αυτόνομα τα ταλέντα που θέλει να αναδείξει, μέσα από δραστηριότητες που πραγματικά αγαπά. Θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι το παιδί σας, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ή θέλετε εσείς για εκείνο, έχει την δική του προσωπικότητα.

Το χτίσιμο του χαρακτήρα

Καθώς «δουλεύετε» μαζί με το παιδί σας, προκειμένου να χτίσει τα ταλέντα και τις ικανότητές του, ταυτόχρονα θα χτίζει και τον χαρακτήρα του. Θα δημιουργεί σχέσεις με άλλα παιδιά -φίλους / συμπαίκτες / αντιπάλους- και θα διαμορφώνει, μέσω αυτών, νέα χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να μάθετε στο παιδί σας ότι είναι πολυτιμότερο να τον αναγνωρίζουν και να τον σέβονται για το ποιος είναι παρά για το τι μπορεί να κάνει. Διδάξτε το παιδί να παραμένει ταπεινό, ενώ προσπαθεί σκληρά για να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Και παροτρύνετέ το πάντα να εκφράζει τα συναισθήματά του με λόγια.

Το χάρισμα της ταπεινότητας

Παράλληλα με τα σωματικά ταλέντα του, το παιδί θα πρέπει να αναπτύξει και την πνευματική του πλευρά. Φροντίστε να του δώσετε να καταλάβει ότι οι ικανότητες και τα ταλέντα που έχει είναι μοναδικά χαρίσματα που είχε την τύχη να διαθέτει -να τα προστατεύει και να μην κομπάζει για αυτά σε όσους δεν τα έχουν, γιατί θα μπορούσε να είναι στη θέση τους.

Την ικανότητα να ζει ευτυχισμένο

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, όσο αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τις ικανότητές του και πόσο τυχερό είναι που τις έχει, όσο προσπαθεί για να γίνεται ακόμα καλύτερο και αποκτά πραγματικές, πολύτιμες εμπειρίες, πέρα από ευγνωμοσύνη θα νιώθει και ευτυχία. Ευτυχία που, χάρη σε εσάς, βρήκε τον τρόπο να εκφράζει ελεύθερα την ατομικότητά του και που έμαθε από νωρίς τι θέλει από την ζωή και πώς να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για να το κερδίζει!

v