Τα καλύτερα παιχνίδια για την ανάπτυξη του μωρού σας

Τα καλύτερα παιχνίδια για την ανάπτυξη του μωρού σας

Μπορεί το να του κάνετε αστείες φατσούλες και να βγάζετε περίεργους ήχους να μην σας φαίνεται και πολύ... εκπαιδευτικό, όμως το μωρό σας μαθαίνει πολλά σημαντικά πράγματα ακόμα και από το πιο απλοϊκό παιχνίδι μαζί σας.

Τα πιο σημαντικά παιχνίδια, για παιδιά κάθε ηλικίας, είναι αυτά που σας επιτρέπουν να μοιράζεστε στιγμές χαράς, ανακάλυψης ή που σας φέρνουν πιο κοντά. Δείτε ποια από αυτά τα παιχνίδια ενισχύουν ταυτόχρονα και την ανάπτυξη του μωρού σας.

Κου-κου τα!

Κρύψτε το πρόσωπό σας, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, και μετά εμφανίστε το λέγοντας «κου-κου τα!». Το παιχνίδι το ξέρετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι για το νεογέννητο μωρό σας, όταν παίζετε αυτό το παιχνίδι μαζί του, μεταμορφώνεστε σε κωμική ιδιοφυΐα. Το παιχνίδι αυτό βοηθά το μωρό να καταλάβει ότι ακόμα κι όταν κάτι ή κάποιος δεν είναι ορατός, δεν παύει να υπάρχει! Η έννοια αυτή ονομάζεται «μονιμότητα αντικειμένου» και τα μωρά την αναλαμβάνονται συνήθως μετά τους 18 μήνες.

Επίσης, το παιχνίδι αυτό βοηθά το μωρό να καταλάβει ότι ακόμα κι αν εξαφανίζεστε, θα επιστρέψετε. Έτσι, γίνεται λιγότερο προσκολλημένο σε εσάς. Τέλος, βελτιώνει την παρατηρητικότητα και την συγκέντρωση του μωρού, καθώς χρειάζεται να περιμένει μέχρι να εμφανιστείτε ξανά.

Πολύχρωμο συννεφάκι

Ξαπλώστε το μωρό ανάσκελα, σχηματίστε μια μπάλα τσαλακώνοντας ένα φωτεινό, εμπριμέ ύφασμα, πετάξτε το στον αέρα και αφήστε το έπειτα να προσγειωθεί πάνω στο μωρό σας. Το παιχνίδι αυτό βοηθά την ικανότητα οπτικής παρακολούθησης του μωρού σας. Μπορείτε, μάλιστα, να λέτε στο μωρό σας τι κάνετε, ώστε να διεγείρετε τόσο την αίσθηση της όρασης όσο και αυτήν της ακοής και της αφής.

Δημιουργήστε μουσική

Κουνήστε ένα μουσικό αντικείμενο, παίξτε ένα μουσικό όργανο ή χτυπήστε ρυθμικά με τα χέρια σας παλαμάκια. Παραλλάξτε το παιχνίδι καθώς μεγαλώνει το μωρό, μέχρι να μπορεί να παίξει μόνο του με κάποιο μουσικό παιχνίδι ή να χτυπήσει παλαμάκια. Τα μουσικά παιχνίδια με το μωρό έχουν το πλεονέκτημα ότι του μαθαίνουν τον ρυθμό, ο οποίος μεγαλώνοντας θα το βοηθήσει να μιλά καλύτερα, αλλά και -πολύ αργότερα- να κατανοεί περισσότερο τα μαθηματικά!

Ο συνδυασμός του να βλέπει το μωρό ένα αντικείμενο και να ακούει τον ήχο που βγάζει, το διδάσκει επίσης την έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος.

Πιάσε το κουτί!

Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστείτε ένα κουτί μέσα στο οποίο θα βάλετε ένα παιχνίδι του μωρού, το οποίο κάνει θόρυβο –π.χ. μία κουδουνίστρα. Θα χρειαστεί, επίσης, να συμμετέχει και ο μπαμπάς στο παιχνίδι ή και τα μεγαλύτερα αδέρφια. Τυλίξτε το κουτί με αλλεπάλληλες στρώσεις από χαρτί περιτυλίγματος. Βάλτε τη μουσική να παίζει και αρχίστε να δίνετε το κουτί ο ένας στον άλλον, όταν θα φτάσει στα χέρια του μωρού σταματήστε τη μουσική. Βοηθήστε το να αφαιρέσει ένα από τα χάρτινα περιτυλίγματα (μόνο και μόνο το σκίσιμο του χαρτιού θα το ενθουσιάσει!) και βάλτε ξανά τη μουσική. Μετά από λίγο σταματήστε πάλι τη μουσική και αφαιρέστε ένα ακόμα περιτύλιγμα! Συνεχίστε το παιχνίδι μέχρι να αφαιρεθούν όλα τα περιτυλίγματα και το κουτί να καταλήξει στα χέρια του μωρού, προκειμένου να ανακαλύψει τι κρύβεται μέσα!

Το παιχνίδι αυτό, όχι μόνο ενισχύει την λεπτή και αδρή κινητικότητα του μωρού, αλλά και τον ρυθμό και την αίσθηση της ακοής, κάθε φορά που η μουσικά σταματά και ξεκινά.

Παιχνίδια με τον καθρέφτη

Βάλτε ένα παιχνίδι με καθρέφτη στο πάτωμα, έτσι ώστε να μπορείτε να το κοιτάζετε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας, ενώ είστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα (το μωρό πρέπει να είναι άνω των 3 μηνών). Κάντε αστείες φατσούλες στον καθρέφτη, βγάλτε την γλώσσα, ανοιγοκλείστε στόμα και μάτια, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να σας βλέπει.

Το παιχνίδι αυτό όχι μόνο ενισχύει σωματικά το μωρό, αφού το βοηθά να στηρίζει τον λαιμό και το κεφάλι του καλύτερα, αλλά και το διασκεδάζει αφάνταστα!

Κλώτσα τη μπάλα

Όταν το μωρό ξεκινήσει να περπατά, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια για να παίζει είναι να κλωτσά κάποιο μπαλάκι. Μπορείτε να το παίζετε μαζί του κρατώντας του τα χέρια, κατευθύνοντάς το προς τη μπάλα. Το παιχνίδι αυτό βοηθά πολύ στην ισορροπία του μωρού, ενώ βελτιώνει τον συντονισμό των κινήσεών του. Η ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας είναι που θα οδηγήσει το παιδί σε πιο σύνθετες σωματικές δραστηριότητες μεγαλώνοντας.

Πηγή: motherandbaby

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v