Νόστιμες συνταγές με μοσχαράκι για το οικογενειακό τραπέζι!

Νόστιμες συνταγές με μοσχαράκι για το οικογενειακό τραπέζι!

To μοσχαράκι είναι κρέας που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Όταν, μάλιστα, συνοδεύεται και από πατατούλες, ρύζι ή (για όσους κάνουν δίαιτα) με μια πράσινη σαλάτα... τότε τα γευστικά αποτελέσματα είναι ακόμα πιο θεαματικά. Οι συνταγές που προτείνουμε συνδυάζουν το μοσχαράκι με δυνατές γεύσεις που τελικά απογειώνουν το πιάτο!

Μοσχαράκι τυλιγμένο με μπέικον μέσα σε κριτσανιστή ζύμη

Υλικά:

1,5 κιλό μοσχάρι φιλέτο ή κόντρα φιλέτο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
600 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
12 φέτες καπνιστό χοιρομέρι
2 κ.σ. μουστάρδα
2 φύλλα σφολιάτας
1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση:

Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζετε το κρέας από μεμβράνες και λίπος. Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτο, διπλώνετε από κάτω την "ουρά" του, ώστε να έχει ωραίο σχήμα. Με σπάγκο ψησίματος το δένετε σε 4-5 σημεία και με τα χέρια αλείφετε λίγο ελαιόλαδο σε όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε καλά. Ζεσταίνετε ένα βαθύ τηγάνι και ροδίζετε το κρέας γύρω-γύρω να πιάσει κρούστα για περίπου 10΄. Το βγάζετε σε πιατέλα και το αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα μανιτάρια, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβετε, χωρίς να τα λιώσετε. Ζεσταίνετε, στο ίδιο τηγάνι με το κρέας, το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά προσθέτετε το μείγμα των μανιταριών. Σοτάρετε μέχρι σχεδόν να στεγνώσει, για περίπου 10΄. Προσθέτετε το ένα κλαδάκι θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε στην άκρη.

Απλώνετε ένα μεγάλο κομμάτι μαγειρικής μεμβράνης στον πάγκο. Τοποθετείτε πάνω σε σχήμα τετράγωνο τις φέτες χοιρομέρι ώστε όταν θα τις τυλίξετε στο κρέας να το καλύπτουν όλο. Με μια σπάτουλα απλώνετε πάνω τους μια λεπτή στρώση μανιταριών και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι. Αφαιρείτε τον σπάγκο από το μοσχάρι και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το τοποθετείτε στη μέση της στρώσης μανιταριών και με τη βοήθεια της μεμβράνης το καλύπτετε γύρω γύρω με το χοιρομέρι. Κλείνετε τις άκρες της μεμβράνης σαν καραμέλα, σφίγγοντας, και βάζετε το κρέας στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με χοντρό πλάστη την σφολιάτα σε πάχος 0,5 εκ. Για να χωρέσει να καλύψει όλο το ρολό, κολλάτε τα δύο φύλλα σε ένα και βρέχετε την ένωση με αυγό. Βγάζετε τη μεμβράνη από το κρέας και το τοποθετείτε στη μέση της σφολιάτας. Κλείνετε  τη σφολιάτα πάνω από το κρέας και βρέχετε τις ενώσεις με αυγό. Αν χρειαστεί (αν περισσεύουν πολύ), κόβετε λίγο τα πλαϊνά και κλείνετε ξανά με αυγό. Με την περισσευούμενη σφολιάτα κάνετε σχέδια πάνω στο ρολό. Στη συνέχεια το βάζετε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί. Το παγώνετε για 1 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Αλείφετε όλο το ρολό με αυγό και κάνετε μερικές τρύπες στην πάνω πλευρά της σφολιάτας, ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο. Ψήνετε για 45΄, να ροδίσει καλά η σφολιάτα. Αφού ψηθεί, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 20΄, κι έπειτα το κόβετε σε φέτες.

Συνταγή: gourmed.gr

Μοσχαράκι λεμονάτο με γλυκιά πάπρικα

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα σε κομματάκια (ελιά, ποντίκι, χτένι)
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνη
1/2 λεμόνι τον χυμό του
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
Παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση: 

Σοτάρετε σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρέας με το κρεμμύδι και την δάφνη για 5 λεπτά, να σωθούν τα υγρά τους. Σβήνετε με το ξύδι, το λεμόνι, ρίχνετε την πάπρικα και ανακατεύετε.

Συμπληρώνετε με μια κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε το κρέας για 1 ώρα και ένα τέταρτο. Αφού περάσει ο χρόνος, δυναμώνετε πάλι την φωτιά, ρίχνετε το ρύζι, 2 ποτήρια ζεστό νερό και ανακατεύετε.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε πάλι την φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά με ένα τέταρτο μέχρι να βράσει το ρύζι. Αν χρειαστεί συμπληρώνετε με επιπλέον ζεστό νερό. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, σερβίρετε με το τριμμένο τυρί και στολίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

Συνταγή: eri-captaincook.blogspot.de

Μοσχαράκι γάλακτος με γλυκοπατάτες και μανιτάρια

Υλικά:

150 γρ. βούτυρο
1½ κιλό μοσχάρι από το ποντίκι, κομμένο σε μέτριους κύβους
1 κιλό γλυκοπατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους
300 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα στη μέση
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 λίτρα νερό
2 μερίδες ζωμός βοδινού Knorr «σπιτικός»
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
3-4 σπόρους μπαχάρι
½ κουτ. γλυκού ρίγανη
Aλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνετε το βούτυρο και ρίχνετε το μοσχαράκι. Σοτάρετε το κρέας, δίνοντας χρώμα σε όλες τις πλευρές του για να κλείσουν οι πόροι και να μαγειρευτεί με τους ζωμούς του.

Στη συνέχεια, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και μαγειρεύετε έως ότου μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τις γλυκοπατάτες και τα μανιτάρια, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Συμπληρώνετε με το νερό και τον ζωμό βοδινού μέχρι να σκεπαστεί το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Σιγοβράζετε για 60 λεπτά, ή έως ότου ετοιμαστούν το κρέας και οι πατάτες, και δημιουργηθεί μια ελαφριά σάλτσα από τον ζωμό του μοσχαριού. Το φαγητό είναι έτοιμο!

Συνταγή: toarkoudi.gr

Μοσχάρι με λιγκουίνι και γιαούρτι στο πήλινο

Υλικά:

Μισό κιλό μακαρόνια τύπου λιγκουίνι
1 κιλό μοσχάρι
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1/4 τυρί ρεγκάτο
Λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
Λίγο μπαχάρι
Πιπέρι-αλάτι

Εκτέλεση:

Βράζετε τα μακαρόνια "al dente" σε αλατισμένο νερό, με μία κουταλιά της σούπας λάδι. Σοτάρετε σε μία χύτρα το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτετε το μοσχάρι, το οποίο έχετε κόψει πρώτα σε μικρά κομματάκια. Ρίχνετε τη ντομάτα, τα καρυκεύματα, ένα ποτήρι νερό και τα βράζετε για 45 λεπτά.

Παίρνετε μικρά πήλινα σκεύη ή ένα πυρέξ, στα οποία τοποθετείτε μία στρώση μακαρόνια, από πάνω το μοσχαράκι με τη σάλτσα, τα σκεπάζετε με άλλη μία στρώση μακαρόνια και τα αφήνετε στην άκρη.

Μέσα σε ένα σκεύος τρίβετε το ρεγκάτο και το ενσωματώνετε στο γιαούρτι. Με το μείγμα του γιαουρτιού σκεπάζετε τα μακαρόνια και ρίχνετε από πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι. Βάζετε τα πήλινα σκεύη στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφί.

Συνταγή: lopis-place.blogspot.gr

Μοσχαράκι γιουβέτσι με ρύζι

Yλικά:

1 κιλό μοσχαράκι (ελιά)
2 κρεμμύδια μεγάλα
3 ντομάτες ώριμες
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ρύζι κίτρινο για πιλάφι
1 πρέζα κανέλα
Aλάτι, πιπέρι
Τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Βάζετε το μοσχαράκι σε φαρδιά κατσαρόλα μαζί με το λάδι και το αφήνετε να αχνίσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνετε να τσιγαριστεί μαζί με το κρέας.

Βάζετε στο φαγητό τις ντομάτες, περασμένες από τον χοντρό τρίφτη, το αλάτι και την κανέλα. Ρίχνετε στο μοσχαράκι 2 λίτρα ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να ψηθεί για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει.

Μεταφέρετε το κοκκινιστό σε πυρέξ, ρίχνετε 1 ποτήρι ζεστό νερό και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε απαλά και ψήνετε το γιουβέτσι σε δυνατό φούρνο για 30-40 περίπου λεπτά. Σερβίρετε με τριμμένο κεφαλοτύρι και μαύρο πιπέρι.

Συνταγή: thecookbook.gr

v