Συνταγές για ψάρια σε ...γκουρμέ εκδοχές!

Συνταγές για ψάρια σε ...γκουρμέ εκδοχές!

Τα ψάρια είναι κρέας που αγαπάμε να τρώμε όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλύτερο, μάλιστα, είναι ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε τα πιο ακριβά από αυτά για να τα εντάξουμε στο οικογενειακό μενού ως νόστιμο και υγιεινό πιάτο. Δείτε πώς να μαγειρέψετε τα πιο "ταπεινά" αλλά εξαιρετικά θρεπτικά ψάρια σε ...γκουρμέ εκδοχές.

Σαρδέλα γεμιστή ψημένη μέσα σε συκόφυλλο

Υλικά:

1 ματσάκι φύλλα συκιάς, πλυμένα
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μουστάρδα
4 σκελίδες σκόρδου
1/2 φλ. μαντζουράνα, τα φυλλαράκια
4-5 κ.σ. ξινομυζήθρα

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματάτε τα φύλλα για 2-3 λεπτά. Χτυπάτε στο μπλέντερ ή στο multi τα μισά φιλέτα με το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη μαντζουράνα και την ξινομυζήθρα μέχρι να γίνουν αλοιφή.

Ανοίγετε τα υπόλοιπα φιλέτα σαρδέλας με το εσωτερικό προς τα πάνω και μοιράζετε σε αυτά την αλοιφή. Τα κλείνετε και τα τυλίγετε στα φύλλα συκιάς. Ψήνετε τα "πακετάκια" σε δυνατή σχάρα για περίπου 10 λεπτά.

Tip: Φιλετάρισμα σαρδέλας: Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζετε το πίσω μέρος του ψαριού και κρατώντας το υπόλοιπο τραβάτε το κεφάλι μαζί με τη σπονδυλική στήλη και τα εντόσθια.

Συνταγή: tovima.gr

Ρολάκια γλώσσας με σπαγγέτι λαχανικών

Υλικά:

700γρ φιλέτα γλώσσας
1 κ.σ. αλάτι
3 μεγάλα καρότα κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια 
2 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
50γρ ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο
20γρ ξύδι μπαλσάμικο λευκό

Για την σάλτσα του ψαριού:
1 συμπυκνωμένο ζωμό λαχανικών
200γρ μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
200γρ νερό

Για το λαδολέμονο:
20γρ χυμό λεμονιού
30γρ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βγάλτε τα φιλέτα γλώσσας από τη συσκευασία και βάλτε τα σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάστε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και τοποθετήστε το στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Τα φιλέτα γλώσσας έχουν αποψυχθεί μόλις αποκτήσουν τη σχετική ελαστικότητά τους.

Ξεπλένετε τα φιλέτα γλώσσας και τα στεγνώνετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλατίζετε ελαφρά τα φιλέτα και από τις δύο μεριές και τα αφήνετε στην άκρη να τραβήξουν το αλάτι.

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε μπόλικο νερό που βράζει προσθέτετε το αλάτι και κατόπιν το καρότο. Μετά από λίγο προσθέτετε το κολοκυθάκι και συνεχίζετε να βράζετε για 2' ακόμα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον άνηθο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα λαχανικά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2' περίπου. Τέλος τα περιχύνετε με το μπαλσάμικο, αλατίζετε ελαφρά και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ετοιμάζετε τα φιλέτα: Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα του ψαριού μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνετε σε ένα βαθύ ταψί τη σάλτσα και βουτάτε μέσα τα φιλέτα από τις δύο πλευρές, κατόπιν τα τυλίγετε σε ρολάκια ξεκινώντας από την ουρά και πιάνοντάς τα με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετείτε προσεκτικά μέσα στο ταψί με τη σάλτσα και τα περιχύνετε με το λαδολέμονο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C - 200°C για 10 λεπτά περίπου.

Σερβίρετε σε ρηχό πιάτο τοποθετώντας τα ρολάκια προσεκτικά (αφού έχετε αφαιρέσει τις οδοντογλυφίδες) και τα λαχανικά. Περιχύνετε το ψάρι και τα λαχανικά με τη σάλτσα του ταψιού.

Συνταγή: lovefish.gr

Γαύρος στον φούρνο γεμιστός με σησάμι, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά

Υλικά:

1 κιλό γαύρος ανοιγμένος χωρίς κόκαλο
50γρ. τριμμένο κρίθινο παξιμάδι
50γρ. σησάμι
50γρ. κουκουνάρι
50γρ. σταφίδα κορινθιάκη
1 κ.σ. ταραμά
2 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 λεμόνια
Λίγο μαϊδανό ψιλοκομμένο
3-4 φύλλα δάφνης
Παρθένο Σησαμέλαιο

Εκτέλεση:

Πολτοποιείτε τον ταραμά με λίγο σησαμέλαιο και ανακατεύετε όλα τα υλικά, εκτός από τον γαύρο. Από το μείγμα που φτιάξατε βαζετε μία κουταλίτσα στη φαρδιά άκρη του γαύρου και ρολλάρετε. Τοποθετείτε τον γαύρο σε ταψί και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουν όλα τα ψαράκια. Βαζετε τα φύλλα δάφνης ανάμεσα στα ψαράκια, ρίχνετε 100 ml παρθένο σησαμέλαιο και τον χυμό των λεμονιών. Ψήνετε στο φούρνο για 15΄στους 180 C. Σερβίρετε με σαλάτα ρόκα, γλιστρίδα, κάρδαμο, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Συνταγή: haitogloubros.com

Μπαρμπούνια με μουστάρδα και δεντρολίβανο στην κατσαρόλα

Υλικά:

6 μπαρμπούνια μεγάλα
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1 κ.σ. μουστάρδα
1 σφηνάκι ούζο
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Δεντρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα μπαρμπούνια. Τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Τα αλατοπιπερώνετε και τα τοποθετείτε σε μέτρια πλατιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Περιχύνετε με το λάδι χτυπημένο ελαφρώς με τη μουστάρδα, το σκόρδο, το ούζο και τον χυμό λεμονιού. Ανεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνετε τα ψάρια να βράσουν στον ζωμό τους. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό. Πασπαλίζετε με δεντρολίβανο, αφήνετε άλλα 2-3 λεπτά και σερβίρετε.

Συνταγή: thecookbook.gr

Κολιός πανέ και άγρια σπαράγγια με πορτοκάλι

Υλικά:

1 κιλό κολιοί, καθαρισμένοι και φιλεταρισμένοι
Χυμός από 4 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1 μάτσο άγρια σπαράγγια
Πιπέρι ή λίγη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
1 κ.γ. κουρκουμά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι, ρίχνετε τον χυμό των πορτοκαλιών και βράζετε μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας. Προσθέτετε τα άγρια σπαράγγια με λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι ή την πιπερίτσα και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά.

Σε ένα μπολ φτιάχνετε έναν αραιό χυλό ανακατεύοντας 4 κουταλιές νερό με 2 κουταλιές αλεύρι. Σε ένα πιάτο ανακατεύετε τη φρυγανιά με το ξύσμα πορτοκαλιού και τον κουρκουμά. Βουτάτε στον χυλό τα φιλέτα και μετά τα πανάρετε με τη φρυγανιά μόνο από την πλευρά του δέρματος.

Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, ίσα να καλύπτει την επιφάνεια, και τηγανίζετε -πρώτα από την παναρισμένη πλευρά- τον κολιό να τραγανίσει για περίπου 4-5 λεπτά.

Τον γυρνάτε από την άλλη για λίγο, 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να τελειώσει το τηγάνισμα και να μείνει ζουμερός. Σερβίρετε τον κολιό πάνω στη σάλτσα πορτοκαλιού μαζί με τα σπαράγγια.

Συνταγή: tovima.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v