Η απόδειξη ότι η άσκηση αλλάζει την ζωή!

Η απόδειξη ότι η άσκηση αλλάζει την ζωή!

Παρόλο που οι περισσότεροι έχουμε πλήρη επίγνωση για τα οφέλη της συστηματικής άσκησης, υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν έχουν πειστεί και δεν το παίρνουν απόφαση να ξεκινήσουν να γυμνάζονται. Για την ακρίβεια, οι Έλληνες, σύμφωνα με αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του 2010, είναι ο λαός της Ευρώπης που αθλείται λιγότερο από κάθε άλλον! Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 3% των Ελλήνων δηλώνει ότι αθλείται τακτικά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον δύο ώρες και 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, ακόμα κι αν αυτή είναι απλό περπάτημα. Αν η ένταση της άσκησης αυξηθεί (π.χ. τρέξιμο αντί για περπάτημα), μπορεί κανείς να μειώσει τον χρόνο σε 75 λεπτά ανά εβδομάδα. Κι αν, μάλιστα, προσθέσει και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης στην εβδομαδιαία γυμναστική του, το άτομο θα δει σύντομα αποτελέσματα στην σύσφιξη των μυών του, ενώ παράλληλα προστατεύει την καρδιά, αποφεύγει την παχυσαρκία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι και λιγότερη (ή λιγότερο έντονη) γυμναστική να κάνει κάποιος δεν ωφελεί! Ακόμα και 10λεπτες προσαυξήσεις στην συστηματική άσκηση κάποιου μπορούν να κάνουν την διαφορά στην καρδιά και την ευεξία. Ωστόσο, εκείνοι που κάνουν την γυμναστική αναπόσπαστο κομμάτι του εβδομαδιαίου προγράμματός τους -χωρίς βέβαια να το παρακάνουν- οπωσδήποτε αποκομίζουν και τα μεγαλύτερα οφέλη.

Δεν το πιστεύετε; Ας δούμε τι λένε οι έρευνες: Τα άτομα που ασκούνται συστηματικά έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια και 60% μικρότερο κίνδυνο για κάθε μορφή νοητικής δυσλειτουργίας. Σε νέους ενήλικες η συστηματική άσκηση μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα των οστών από 2 έως 8% ετησίως, προστατεύοντας έτσι το σώμα από επικίνδυνες πτώσεις και κατάγματα στη μετέπειτα ζωή.

Άλλα σαφή και σημαντικά οφέλη των ατόμων που ασκούνται, συγκριτικά με όσους ακολουθούν καθιστική ζωή, είναι το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και οι λιγότεροι παλμοί, ενώ αν και δεν το καταλαβαίνουν, τα άτομα που ασκούνται λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και έχουν πιο ισορροπημένη θερμοκρασία (ιδρώνουν πιο εύκολα, αλλά και επαναφέρουν την φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος πιο γρήγορα).

Δείτε, λοιπόν, αναλυτικά την διαφορά που κάνει η άσκηση στην ζωή:

v