Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης εγκυμοσύνης

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης εγκυμοσύνης

Η πρώτη εγκυμοσύνη έχει κάτι... μαγικό! Είστε μόνο εσείς και το μωρό σας και έχετε εννέα ολόκληρους μήνες για να γνωριστείτε και να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό! Το διάστημα αυτό διαβάζετε κάθε πιθανό βιβλίο, περνάτε ώρες κάνοντας όνειρα για το πώς θα είναι το μωρό σας, προγραμματίζετε και οργανώνετε το κάθε τι με λεπτομέρειες...

...και μετά το κάνετε ξανά! Μένετε έγκυος για δεύτερη φορά και παρατηρείτε πως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά... Δεν είναι χειρότερα –είναι απλά διαφορετικά! Μιλώντας με γυναίκες που έχουν γίνει δύο (ή και περισσότερες φορές) μαμάδες, καταλήξαμε σε μία λίστα με τις μεγαλύτερες διαφορές που παρατήρησαν ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες τους. Αναρωτιόμαστε αν συμφωνείτε...

Ενημέρωση και εκπαίδευση

Στο πρώτο μωρό το πιθανότερο είναι ότι διαβάσατε βιβλία, μπήκατε σε κάθε πιθανό site με πληροφορίες για την ανάπτυξή του στην κοιλιά σας και ρωτήσατε κάθε σχετικό γιατρό ή μαία για το τι ακριβώς συμβαίνει «εκεί μέσα».

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη, αφενός τα είχατε πλέον μάθει όλα, αφετέρου δεν είχατε χρόνο για να διαβάσετε κάτι άλλο πέρα από ...παιδικά παραμύθια! Πολλές μαμάδες λένε ότι δεν ένιωσαν καν την ανάγκη να διαβάσουν κάτι ή δεν ήθελαν να ξέρουν τα πάντα. Προτίμησαν να αφήσουν τα πράγματα να έρθουν πιο... φυσικά!

Επιλογές φαγητού

Στην πρώτη εγκυμοσύνη τρώγατε όσο πιο υγιεινά γινόταν και αποφεύγατε οτιδήποτε διαβάζατε ότι θα μπορούσε κάπως να σας βλάψει. Πίνατε πολύ νερό, καταναλώνατε φρούτα και λαχανικά, τίποτα ωμό, ελάχιστα γλυκά, ενώ προσέχατε πολύ να μην πάρετε βάρος –χωρίς, βέβαια, να τα καταφέρετε!

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη προσέχατε απλά τα βασικά: Όχι ωμά! Αλλά και τον καφέ σας τον πίνατε και το παγωτάκι σας το τρώγατε και... αν ήταν καλοκαίρι, δεν αντισταθήκατε σε μια-δυο παγωμένες μπύρες!

Συνείδηση της εγκυμοσύνης

Στην πρώτη σας εγκυμοσύνη σκεφτόσασταν το ότι είστε έγκυος 25 ώρες το 24ωρο! Μιλούσατε με την... κοιλιά σας, κάνατε διαρκώς σκέψεις για την εγκυμοσύνη σας, τις συζητούσατε με όλους. Το πιθανότερο είναι ότι η συνάδελφοί σας είχαν βαρεθεί να σας ακούνε!

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη σας είναι βέβαιο ότι τις μισές ώρες της ημέρας ξεχνούσατε ότι στην κοιλιά σας μεγαλώνει ένα μωρό! Το συνειδητοποιούσατε όταν έπρεπε να πάρετε τις βιταμίνες σας, όταν σας έπιανε η μέση σας έπειτα από λίγη ώρα ορθοστασίας και όταν ανεβαίνατε... στην ζυγαριά! Και πώς να βρεις χρόνο να το σκεφτείς όταν όλη την ημέρα τρέχεις πίσω από ένα πιτσιρίκι! Με τον τρόπο αυτόν νιώσατε ότι ο καιρός της δεύτερης εγκυμοσύνης σας πέρασε σαν νερό!

Αναγγελίες

Στην πρώτη σας εγκυμοσύνη ψάξατε να βρείτε τον πιο ευφάνταστο ή εορταστικό τρόπο για να πείτε σε όλους είτε ότι περιμένετε μωρό είτε το φύλο του.

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη σας... Θυμάστε; Το είπατε σε όσους έτυχε να μιλήσετε στο τηλέφωνο; Το ανακοινώσατε στο Facebook; Δεν είστε και σίγουρη...

Επίπεδο ενθουσιασμού

Στην πρώτη εγκυμοσύνη σας οι φίλοι και οι συγγενείς είχαν ξετρελαθεί από ενθουσιασμό! Ειδικά οι παππούδες! Όλοι μιλούσαν συνέχεια γι'αυτό και σας έκαναν να νιώθετε σπουδαία!

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη σας, δεν ήταν ότι οι δικοί σας δεν χάρηκαν –χάρηκαν και πολύ! Αλλά όχι με τον ίδιο ενθουσιασμό. Επίσης, δεν σας έκαναν τόσες ερωτήσεις ούτε μιλούσαν διαρκώς γι'αυτό. Δεν σας πείραξε, γιατί ούτε εσείς σκεφτόσασταν τόσο πολύ την δεύτερη εγκυμοσύνη, απλά το συναίσθημα ήταν διαφορετικό.

Ντύσιμο εγκυμοσύνης

Στην πρώτη εγκυμοσύνη σας προσπαθήσατε πολύ να παραμείνετε κομψή και μοδάτη! Φορούσατε χαριτωμένα φορέματα και αξεσουάρ και περιποιούσασταν τα μαλλιά και το μακιγιάζ σας. Φορούσατε ακόμα και τακούνια!

Την δεύτερη φορά δεν μπορούσατε καν να διανοηθείτε ότι θα φορέσετε τακούνια, πολύ απλά γιατί ήταν σχεδόν αδύνατο να ισορροπήσετε ανάμεσα στην φουσκωμένη σας κοιλίτσα και σε ένα πιτσιρίκι που κρέμεται από το πόδι σας! Επιπλέον, δεν είναι και καθόλου ασφαλές. Το υπόλοιπο ντύσιμό σας ήταν, επίσης, πολύ πιο casual: Ένα κολάν, μια μακριά μπλούζα και... θα ήσασταν τυχερή αν φορούσατε ίδιες κάλτσες!

Προσδοκίες

Μια γλυκιά, αθώα αφέλεια κυριαρχούσε μέσα σας στην πρώτη σας εγκυμοσύνη... Δεν είναι ότι είχατε αυταπάτες ότι θα είναι απλό. Αλλά δεν είχατε σκεφτεί ποτέ την επιλόχειο ή την ανάρρωση από τον τοκετό ή ότι δεν θα κοιμάστε για μήνες. Οι σκέψεις σας περιορίζονταν στο πώς θα ντύνετε το μωρό σας και πώς θα κάνετε αγκαλίτσες και θα λέτε τραγουδάκια.

Την δεύτερη φορά, όμως, ήσασταν έτοιμη να αντιμετωπίσετε την σκληρή πραγματικότητα. Ξέρατε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι και το διάστημα της εγκυμοσύνης και ο τοκετός και το να είσαι γονιός. Τα νεογέννητα είναι μικροσκοπικά και γλυκούλικα, αλλά δεν το νιώθετε ακριβώς έτσι ούτε την στιγμή που βγαίνουν από μέσα σας, ούτε όταν περνάτε επιλόχειο κατάθλιψη! Η έλλειψη ύπνου είναι πραγματικά τρομακτική και ο θηλασμός δεν σας φάνηκε πια τόσο «φυσική» διαδικασία! Τουλάχιστον, την δεύτερη φορά ξέρετε τι πραγματικά αξίζει να κάνετε και τι από αυτά που υποφέρετε δεν θα κρατήσει για πάντα.

Γνώσεις περί εγκυμοσύνης

Στην πρώτη σας εγκυμοσύνη ξέρατε κάθε εβδομάδα τι ακριβώς συμβαίνει στην κοιλιά σας! Τι ύψος και τι βάρος είχε το μωρό σας και με ποια σειρά αναπτύσσονταν τα όργανά του.

Την δεύτερη φορά συχνά δεν θυμόσασταν καν σε ποια εβδομάδα είστε. Θα έπρεπε να το κοιτάξετε και, τελικά, δεν το είχατε κοιτάξει ποτέ! Πιθανότατα να το θυμόταν ο σύζυγός σας για εσάς...

Καταγραφή

Στην πρώτη σας εγκυμοσύνη φωτογραφίζατε την κοιλιά σας κάθε μήνα (αν όχι κάθε εβδομάδα) για να έχετε καταγεγραμμένη την ομορφιά της εγκυμοσύνης.

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη, αφενός είχατε ήδη φωτογραφίες της κοιλιάς σας να φουσκώνει, αφετέρου όλες οι φωτογραφίες αφορούσαν το πρώτο σας παιδί!

Σώμα

Στην πρώτη σας εγκυμοσύνη είχατε μία χαριτωμένη ολοστρόγγυλη κοιλίτσα.

Την δεύτερη φορά... ας πούμε ότι το σώμα σας δεν ήταν πια τόσο χαριτωμένο και στρογγυλό! (μπορεί να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν θέλατε πολλές φωτογραφίες!)

Φόβοι

Κάθε τι που νιώθατε στην πρώτη σας εγκυμοσύνη έπρεπε να το googl-άρετε ή να τηλεφωνήσετε τον γυναικολόγο σας. Ανησυχούσατε ακόμα και για το σαμπουάν σας ή για το κραγιόν που χρησιμοποιούσατε. Δεν τρώγατε ποτέ φαγητό από κονσέρβες και αποφεύγατε να πιάνετε πόμολα ή ακόμα και χρήματα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσέχατε την υγειά σας και δεν αγοράζατε προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά, στην δεύτερη εγκυμοσύνη σας δεν ανησυχούσατε τόσο πολύ και για το παραμικρό. Ξέρατε ότι το να χρησιμοποιήσετε μια φορά το σαμπουάν του ξενοδοχείου δεν θα σκοτώσει ούτε εσάς ούτε το μωρό σας!

Παιδικό δωμάτιο

Στο πρώτο σας μωρό ψάχνατε τα πιο όμορφα και πρωτότυπα διακοσμητικά για το δωμάτιό του!

Το δεύτερο μωρό πιθανώς να μην έχει καν δικό του δωμάτιο! Καταλάβατε ότι τα μωρά δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για την διακόσμηση του δωματίου τους. Και ένα άνετο, φωτεινό δωμάτιο είναι υπερ-αρκετό ακόμα και για το μεγαλύτερο πιτσιρίκι!

v