Ασφαλές καλοκαίρι για εσάς και τα παιδιά σας

Ασφαλές καλοκαίρι για εσάς και τα παιδιά σας

Λίγο πριν χτυπήσει το τελευταίο σχολικό κουδούνι της χρονιάς και τα πιτσιρίκια ξεχυθούν σε παιδικές χαρές, πάρκα και πλατείες, δείτε τα μέτρα ασφαλείας που καλό είναι να έχετε πάρει για να προστατεύσετε το παιδί σας από πιθανούς τραυματισμούς και χτυπήματα, για ένα καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μαμά, έπεσα

Μία από τις πιο συχνές αιτίες παιδικών τραυματισμών είναι οι πτώσεις από ποδήλατα, οι οποίες κατά κανόνα επιφέρουν μόνο γρατζουνιές ή μώλωπες σε πόδια και χέρια, αλλά συχνά τραυματίζουν και το κεφάλι. Μειώστε τον κίνδυνο, φροντίζοντας να φοράει πάντα το παιδί κράνος που εφαρμόζει καλά ή ελέγξτε ότι το παλιό του κράνος είναι σε καλή κατάσταση και του χωράει ακόμα.

Έλεγχος παιχνιδιών

Είναι το ποδήλατο ή το πατίνι του παιδιού σε καλή κατάσταση ή μπορεί να γίνει επικίνδυνο; Μήπως έχει σκουριάσει η μπασκέτα, το τέρμα του ποδοσφαίρου ή η κούνια που του έχετε φτιάξει; Γενικώς, ρίξτε μια ματιά στα παιχνίδια των εξωτερικών χώρων, αλλά και της παιδικής χαράς, με τα οποία έρχεται σε επαφή το παιδί για να επιβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλή.

Προστασία από αφυδάτωση

Είναι τόσο απλό αλλά το ξεχνάμε τόσο συχνά: τα παιδιά χρειάζονται συνεχή ενυδάτωση. Το παιχνίδι στον ήλιο χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού μπορεί να αφυδατώσει το παιδί ή ακόμα και να του προκαλέσει θερμοπληξία. Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να πίνουν αρκετό νερό πριν βγουν έξω για να παίξουν και να σταματούν κάθε 20-30 λεπτά για να ενυδατωθούν ξανά.

Προσοχή στις πισίνες

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 14 ετών είναι ο πνιγμός. Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε αυτόν τον κίνδυνο είναι να μάθετε στα παιδιά να κολυμπούν όσο πιο νωρίς γίνεται. Επιπλέον, όταν το παιδί βρίσκεται κοντά σε νερό, π.χ. σε πισίνα ή στη θάλασσα, φροντίστε να υπάρχει πάντα δίπλα του κάποιος ενήλικας που ξέρει να κολυμπά.

Βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών

Απαραίτητο σε κάθε σπίτι με μικρά παιδιά, το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει αποστειρωμένες γάζες, αυτοκόλλητη ταινία, ελαστικούς επιδέσμους, τσιρότα, οινόπνευμα, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, αμμωνία και ένα ψαλιδάκι. Ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει και κάποια ακόμα πράγματα που πρέπει να περιλαμβάνει το οικιακό φαρμακείο σας. Επίσης, σε πολλά φαρμακεία υπάρχουν έτοιμα, εξοπλισμένα βαλιτσάκια πρώτων βοηθειών.

Προσοχή στα έντομα

Όσο περισσότερες ώρες βρίσκεται το παιδί σε εξωτερικό περιβάλλον, τόσο περισσότερη επαφή θα έχει με έντομα, ιδιαίτερα κουνούπια, τώρα το καλοκαίρι. Για να το προστατεύσετε από επικίνδυνα τσιμπήματα, φροντίστε να το "εξοπλίσετε" με (κατάλληλα για παιδιά) τσιρότα με άρωμα κιτρονέλλας, αλλά και με ειδικό τζελ που ανακουφίζει από τσιμπήματα. Ρωτήστε τον παιδίατρο ποια ακριβώς είναι αυτά τα φάρμακα.

Προστασία από τον ήλιο

Ανάμεσα στις 10.00 το πρωί και τις 4.00 το απόγευμα, ο ήλιος το καλοκαίρι μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Φροντίστε να προστατεύσετε τα παιδιά από την επιβλαβή για το δέρμα τους ακτινοβολία με ελαφριά, βαμβακερά ρούχα, τα οποία καλύπτουν όμως μεγάλο μέρος του σώματος, με καπέλο, γυαλιά ηλίου και οπωσδήποτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο θα ανανεώνετε τακτικά.

Πηγή: Webmd

v