Sex και υγεία: Ποιες σεξουαλικές προτιμήσεις ωφελούν σώμα και νου;

Sex και υγεία: Ποιες σεξουαλικές προτιμήσεις ωφελούν σώμα και νου;

Ότι το σεξ κάνει καλό στην υγεία δεν είναι νέο. Το ξέρουμε και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές. Το νέο είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που επιδίδονται σε πιο ...kinky σεξουαλικές πράξεις εμφανίζουν καλύτερη ψυχική και πνευματική υγεία!

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν 902 άνθρωποι, οι οποίοι επιδίδονται σε σαδομαζοχιστικό σεξ (γνωστό και ως BDSM = bondage, discipline, sadism and masochism) και 434, οι οποίοι προτιμούν πιο... συμβατικές σεξουαλικές συναναστροφές. Ο κάθε ένας από αυτούς συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με την προσωπικότητά του, την γενική ευημερία του, το πόσο εύκολα αποδέχεται την απόρριψη και τις ερωτικές σχέσεις που δημιουργεί. Οι συμμετέχοντες, όταν απαντούσαν, δεν γνώριζαν τον σκοπό της μελέτης.

Και παρόλο που πριν μερικά χρόνια η ροπή προς τον σαδομαζοχισμό ήταν συνδεδεμένη με κακοποίηση, βιασμό και ψυχικές διαταραχές (έρευνες, βέβαια, έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει), η νέα αυτή μελέτη κατέληξε στο ότι οι λάτρεις του BDSM είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, συγκριτικά με τους πιο συμβατικούς εραστές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters που δημοσίευσε τη μελέτη, οι πιο kinky εραστές εμφανίζονται λιγότερο νευρωτικοί, πιο κοινωνικοί, με μεγαλύτερη επίγνωση και καλύτερη διαχείριση της απόρριψης, περισσότερο ασφαλείς στις σχέσεις τους και με γενικότερα καλύτερη υγεία.

Ο επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας του Nyenrode Business University στην Ολλανδία, Andreas Wismeijer, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην κοινότητα του BDSM μπορεί να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε προσωπικές ερωτήσεις επειδή τείνουν να έχουν καλύτερη επίγνωση και να άνεση επικοινωνίας αναφορικά με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή επειδή χρειάστηκε να κάνουν «σκληρή ψυχολογική δουλειά», προκειμένου να αποδεχτούν και να ζήσουν με αυτές τις σεξουαλικές ανάγκες, οι οποίες συχνά θεωρούνται κοινωνικά μη αποδεκτές.

Φυσικά, η έρευνα αυτή δεν αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό, καθώς διενεργήθηκε μεταξύ εθελοντών. Ωστόσο, υποστηρίζει ξεκάθαρα την άποψη ότι οι kinky σεξουαλικές προτιμήσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ψυχική διαταραχή, απλά μία ασυνήθιστη σεξουαλική επιλογή.

Αυτό που κρατάμε εμείς από την παραπάνω έρευνα είναι ότι όσο πιο ανοιχτός είναι κανείς αναφορικά με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις -ακόμα και με τις πιο ασυνήθιστες-, όσο δεν τις καταπιέζει και όσο περισσότερο τις μοιράζεται με τον σύντροφό του, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να ωφελεί, πέρα από το σώμα του, την ψυχή και το πνεύμα του!

v