Συνταγές με αβγά: Νόστιμα πρωινά για όλα τα γούστα

Συνταγές με αβγά: Νόστιμα πρωινά για όλα τα γούστα

Το πρωινό είναι συνδυασμένο με την γεύση του αβγού. Και μπορεί στην Ελλάδα να το τρώμε τηγανητό ή ομελέτα, ωστόσο το αβγό μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους για να δώσει ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό. Ενίοτε δε, αν είναι και πολύ χορταστικό, μπορεί να φαγωθεί και ως brunch, να αντικαταστήσει δηλαδή ένα μέρος από το κυρίως γεύμα. Δείτε παρακάτω πέντε συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου που έχουν ως πρωταγωνιστή τους το αβγό!

Croque Madame: Ντελικάτη γεύση Γαλλίας

*Το πιο χορταστικό και εντυπωσιακό τοστ έχει γαλλική προέλευση και θηλυκή ονομασία. Πρόκειται για την παραλλαγή του διάσημου Croque Monsieur, δηλαδή τοστ με ζαμπόν, βούτυρο, γραβιέρα, μόνο που περιλαμβάνει και τηγανητό αβγό.

Υλικά:

2 φέτες ζαμπόν βραστό
4 φέτες ψωμί για τόστ
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βουτυρώνετε ελαφρώς τις φέτες ψωμιού. Πάνω σε δύο φέτες ψωμιού βάζετε από μια φέτα ζαμπόν και πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα. Σκεπάζετε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιού και ψήνετε τα τοστ για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Στο μεταξύ, τηγανίζετε τα αβγά «μάτια» σε λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Μόλις βγάλετε τα τοστ από τον φούρνο, βάζετε πάνω τους τα τηγανισμένα αβγά και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: dinanikolaou.gr

Αβγά benedict: Η νεοϋορκέζικη εκδοχή του πρωινού!

*Aποτελείται από αβγά ποσέ, ζαμπόν ή μπέικον και σάλτσα ολλανδέζα, σερβιρισμένα πάνω σε ένα στρογγυλό ψωμάκι. Το όνομά τους το οφείλουν στο επίθετο Benedict, του κυρίου ή της κυρίας που ζήτησε να ετοιμάσουν ένα αντίστοιχο πιάτο σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Η ιδέα άρεσε στον σεφ, ο οποίος και καθιέρωσε το πιάτο στο πρωινό μενού, χαρίζοντάς του το όνομα Benedict προς τιμήν αυτού που τον έκανε να το δημιουργήσει!

Υλικά:

8 φέτες προσούτο σε κομμάτια
2 κλωναράκια μαϊντανό
2 κ.γ. λευκό ξύδι ή ξύδι ρυζιού
4 στρογγυλές φέτες ψωμιού πάχους 1 εκ. με διάμετρο 5 εκατοστά
4 αβγά

Για τη σος hollandaise:

10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
3 κρόκοι αβγών
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 κ.γ. αλάτι
Λίγο πιπέρι καγιέν ή ταμπάσκο

Εκτέλεση:

Γεμίζετε τα δύο τρίτα μιας μεγάλης κατσαρόλας με νερό, περιμένετε μέχρι να πάρουν βράση και προσθέτετε το ξίδι. Φέρνετε το νερό σε σημείο βρασμού και έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσει.

Για τη σος hollandaise: Λιώνετε 10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο. Βάζετε 3 κρόκους αυγού, μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπλέντερ και χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 20-30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα των αυγών ένα πιο ανοιχτό χρώμα. Γυρίζετε το μπλέντερ στη χαμηλότερη ταχύτητα και ρίχνετε το ζεστό λιωμένο βούτυρο αργά αργά, ενώ παράλληλα συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αν θέλετε προσθέστε περισσότερο αλάτι ή χυμό λεμονιού για πιο έντονη γεύση. Το μεταφέρετε σε ένα δοχείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ε για να το σερβίρετε. Το αφήνετε κοντά στο μάτι της κουζίνας για να το διατηρήσετε ζεστό - αλλά όχι καυτό!

Πώς θα φτιάξετε τα αβγά: Ο καλύτερος τρόπος είναι να σπάσετε ένα αβγό τη φορά σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια να το αφήσετε να γλιστρήσει μέσα στο νερό που σιγοβράζει. Μόλις αρχίσει να στερεοποιείται, μπορείτε να ρίξετε και το επόμενο αβγό, μέχρι να έχετε και τα τέσσερα μέσα στην κατσαρόλα.

Κλείνετε το μάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε να μαγειρευτούν για άλλα 4 λεπτά. Όταν έρθει η ώρα για να αφαιρέσετε τα αβγά, τα σηκώνετε απαλά με μια τρυπητή κουτάλα. Μόλις μπουν όλα τα αβγά στο νερό που βράζει ξεκινάτε το ψήσιμο ψωμιού.

Τοποθετείτε 2 φέτες του ψωμιού στο κέντρο του πιάτου και στη συνέχεια βάζετε ένα αβγό πάνω σε κάθε φέτα. Ρίχνετε τη σάλτσα και τοποθετείτε 2 φέτες προσούτο στην κορυφή. Γαρνίρετε με μαϊντανό.

Συνταγή: missbloom.gr

Ομελέτα με ελιές, ντομάτα και μανούρι: Η Ελλάδα στο πιάτο

*Η ομελέτα είναι το πιο εύκολο φαγητό... δυο-τρία αυγά, αλάτι και πιπέρι και είναι έτοιμη! Μπορείτε να την φτιάξετε με ό,τι υλικά θέλετε ανάλογα την γεύση και τον χρόνο που έχετε στην διάθεσή σας. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να την τρώμε με φέτα ή άλλα τυριά, μυρωδικά και διάφορα λαχανικά. 

Υλικά:

8 αβγά, αν βρείτε χωριάτικα ακόμα καλύτερα
2 ντομάτες ώριμες, μεσαίου μεγέθους, τριμμένες
120 γρ. μανούρι θρυμματισμένο
8 πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσι) κομμένες σε ροδέλες
2 κ. σ. γάλα φρέσκο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και τις τριμμένες ντομάτες, και αλατοπιπερώνετε. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο, και αφού ζεσταθεί, προσθέτετε το μείγμα αβγών - ντομάτας και αφήνετε, σε μέτρια φωτιά να σιγοτηγανιστεί. 

Όταν είναι έτοιμη από κάτω, με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζετε προς τα κάτω και την λιγότερο ψημένη πλευρά της ομελέτας, προκειμένω να ψηθούν ομοιόμορφα.  Όταν έχει ψηθεί και η άλλη πλευρά, προσθέτετε τις ελιές από πάνω και το θρυμματισμένο τριμμένο τυρί, αφήνετε λίγα δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί ελαφρώς το τυρί και σερβίρετε ζεστή. 

Συνταγή: queen.gr

Scrambled αβγά: Πώς το κάνουν οι Βρετανοί

*Τα προτιμούν σε Μ. Βρετανία και Η.Π.Α. και τα συνδυάζουν με φέτες του τοστ, πάνω στις οποίες τα σερβίρουν. Είναι απλό, δεν περιέχει αλλαντικά και τυριά αλλά είναι ό,τι πρέπει για ένα δυνατό ξεκίνημα της ημέρας!

4 αβγά
4 κ.σ. γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
2 φέτες ψωμί τοστ
Αλάτι, πιπέρι

Τοποθετήστε το γάλα και το βούτυρο μέσα σε ένα μικρό τηγάνι. Όταν βράσουν, προσθέτετε μέσα τα αβγά, τα διαλύετε αμέσως και τα ανακατεύετε με σύντομες κινήσεις μπρος και πίσω, ώστε να ψηθούν μέσα στο γάλα και να γίνουν αφράτα κομμάτια αβγού.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, και όταν έχει τελειώσει το γάλα, βγάζετε τα αβγά με μία σπάτουλα και τα σερβίρετε επάνω στο τοστ. Για ένα πλήρες πρωινό γεύμα, σερβίρετε τα αβγά σκραμπλ με μπέικον και ντομάτα.

Συνταγή: ucook.gr

Αβγά αλά Φλορεντίν: Η ιταλική φινέτσα στο πιάτο

*Πήρε το όνομά του από την ιταλική πόλη Φλωρεντία. Με αυτόν τον όρο απαντούν συνταγές που έχουν ως βάση τους το σπανάκι και κάποιες φορές και σάλτσα mornay ή τυρί. Πρόκειται ουσιαστικά για αβγό (ποσέ) με σπανάκι. 

Υλικά:

2 κ.σ. βούτυρο
400 γρ. καθαρισμένο σπανάκι
4 αβγά
1 φλ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C. Σ'ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σωτάρετε το σπανάκι για 5-6 λεπτά. Βάζετε το σπανάκι σε πυρίμαχο σκεύος και αλατοπιπερώνετε καλά.

Σπάτε πάνω στο σπανάκι τα αβγά και τα περιχύνετε με την κρέμα. Ψήνετε για 10 - 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Σερβίρετε με το σκεύος και φροντίζετε να έχετε έτοιμο φρυγανισμένο ψωμί.

Συνταγή: toarkoudi.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v