Επιδερμίδα: Αντηλιακός οδηγός προστασίας

Επιδερμίδα: Αντηλιακός οδηγός προστασίας

«Μέχρι τα 40 ο άνθρωπος έχει το δέρμα που κληρονόμησε, αλλά από τα 40 και μετά, έχει το δέρμα που αξίζει» λέει ένα παλιό ρητό και η αισθητικός Σ. Κουτσόπετρα μάς συμβουλεύει πώς θα προστατευθούμε από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, διατηρώντας νεανική και υγιή την επιδερμίδα μας.

Ήλιος με μέτρο

Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής και είναι απαραίτητος για την επιδερμίδα, καθώς παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη σύνθεση βιταμίνης D, ενώ έχει μικροβιοκτόνο δράση και θεραπευτικές ιδιότητες σε δερματοπάθειες όπως ακμή ή ατοπική δερματίτιδα.

Εντούτοις, η υπέρβαση του μέτρου έχει βλαβερές συνέπειες. Η «συσσώρευση» της ηλιακής ακτινοβολίας ξεκινάει από τη βρεφική κιόλας ηλικία του ανθρώπου. Οι ώρες και τα χρόνια της έκθεσης του ατόμου στον ήλιο «γράφουν» αθροιστικά στο δέρμα του, επιταχύνοντας τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσής του.

Μέσω ενός σύνθετου γενετικού μηχανισμού, το ηλιακό φως καταστέλλει την παραγωγή κολλαγόνου, αδρανοποιώντας τα γονίδια που το παράγουν. Υπεύθυνες είναι κυρίως οι ακτίνες UVA, με τα αποτελέσματα της αλόγιστης έκθεσης, αργά μεν αλλά σταθερά, να κάνουν την εμφάνιση τους: ρυτίδες, λεπτές γραμμές, αφυδατωμένο, θαμπό και χαλαρό δέρμα, ακτινικές εφηλίδες (κηλίδες), πανάδες, ευρυαγγείες, φαγέσωρες (μαύρα στίγματα).

Προστασία κάθε μέρα

Το σημαντικότερο είναι να λαμβάνονται σωστά προφυλακτικά μέτρα σε καθημερινή βάση. Η χρήση αντηλιακού προϊόντος είναι απαραίτητη όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ως αντηλιακό προϊόν νοείται κάθε παρασκεύασμα (κρέμα, έλαιο, τζελ, σπρέι, κρέμα τύπου make up) που προορίζεται να έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό την προστασία από την ακτινοβολία UV μέσω της απορρόφησης, της διασποράς ή της αντανάκλασης της ακτινοβολίας.

Ο δείκτης ηλιακής προστασίας που αναφέρεται στα σκευάσματα, αφορά μόνο στην προστασία από την ακτινοβολία που προκαλεί ερύθημα (δηλαδή κυρίως την ακτινοβολία UVB). Τα αντηλιακά, ωστόσο, θα πρέπει να προσφέρουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA.

Η σωστή ποσότητα αντηλιακού

Για να επιτευχθεί το επίπεδο προστασίας που υπόσχεται το αντηλιακό, πρέπει να εφαρμόζεται η κατάλληλη ποσότητα, η οποία για έναν ενήλικα αντιστοιχεί σε 36 γραμ. περίπου (ή δύο μικρές κουταλιές κρέμας). Σε αντίθετη περίπτωση, η απώλεια της προβλεπόμενης προστασίας μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2/3 (Εφημερίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης, 22.9.2006).

Ο σωστός δείκτης προστασίας

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι άτομα με λευκό δέρμα, ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά και εμφάνιση σπίλων (ελιές) στο σώμα τους είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν αντηλιακό προϊόν με υψηλό δείκτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα προϊόν με δείκτη ηλιακής προστασίας 15 απορροφά το 93% της ακτινοβολίας UVB, ενώ ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 30 απορροφά το 97%. Τέλος, οι δείκτες άνω των 50 δεν αυξάνουν την προστασία από την ακτινοβολία UV (Εφημερίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης, 22.9.2006).

Ο σωστός τύπος δέρματος

Εκτός από τον φωτότυπο, προκειμένου να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον τύπο του δέρματος. Στα λιπαρά δέρματα συνίσταται η χρήση αντηλιακού προϊόντος χωρίς φαγεσωρογόνα στοιχεία (π.χ. πετρελαιοπαράγωγα), για την αποφυγή υπερέκκρισης σμήγματος. Τα σκευάσματα όπου στερούνται φαγεσωρογόνων στοιχείων συνήθως αναγράφουν την ένδειξη «oil free». Σε δέρματα ώριμα και αφυδατωμένα προτείνεται η χρήση αντηλιακών που περιέχουν ενυδατικά στοιχεία (π.χ. υαλουρονικό οξύ, πανθενόλη, γλυκερόλη), αλλά και πράσινο τσάι που διαθέτει έντονη αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση και αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Διαβάστε περισσότερα για τον φωτότυπό σας εδώ.

Ο σωστός χρόνος

Το αντηλιακό προϊόν θα πρέπει να τοποθετείται 20 λεπτά πριν από την έκθεση, σε όλες τις «ακάλυπτες» περιοχές του σώματος και στο πρόσωπο (με έμφαση στη μύτη και τα αυτιά) και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες. Ιδανικά, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες όπου η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη (11.00-16.00). Πρόσθετα μέτρα προστασίας είναι η χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου.

Ενυδάτωση & αντιοξειδωτικά κατά της γήρανσης

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται είναι η ενυδάτωση της επιδερμίδας. Η ενυδάτωση αποτελεί το κύριο μέσο πρόληψης των ρυτίδων, αφού δίνει στο δέρμα την ελαστικότητα που χρειάζεται και καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης. Για τη διατήρηση μιας νεανικής και σφριγηλής επιδερμίδας, σημαντική είναι ακόμη η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνη C, φλαβονοειδή, σελήνιο κ.ά.), που δρουν εναντίον του σχηματισμού των καταστροφικών ελευθέρων ριζών. Έτσι το δέρμα αντιστέκεται στη γήρανση για πολύ περισσότερο χρόνο.

 

Shine
Σπυριδούλα Σ. Κουτσόπετρα, Αισθητικός, Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθήνας
Δουκίσσης Πλακεντίας 66, 210 6926022

 

 

v