Πώς θα μεγαλώσετε ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση

Πώς θα μεγαλώσετε ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση

«Η απάντηση στην ζωή είναι 'ναι'...
Άδραξε κάθε ευκαιρία και ρίσκο. Θα μετανιώσεις μόνο για αυτά που δεν έκανες επειδή φοβήθηκες να δοκιμάσεις.»

Cecile Richards
Αμερικανίδα ακτιβίστρια σε θέματα παιδικής ανατροφής

Πολλές από τις σημερινές μαμάδες μεγαλώσαμε την εποχή που δεν έπρεπε να αντιμιλάμε σε κανέναν. Και αυτό μας δυσκολεύει κάπως, στην διαπαιδαγώγηση της κόρης μας, στην οποία θέλουμε να μάθουμε να έχει άποψη και να μην φοβάται να την εκφράσει, με δυνατή φωνή. Από ένα αγόρι περιμένει κανείς να είναι δυναμικό –μπορεί τα αγόρια να μπλέκουν πιο συχνά σε καβγάδες, αλλά διαχειρίζονται και πιο εύκολα τον κίνδυνο και την αποτυχία. Πολύ σπάνια περιμένει κανείς από αυτά να είναι τέλεια: Να έχουν και χαριτωμένη εμφάνιση, και καλούς βαθμούς, και απαλή φωνή, να παίζουν συνεργατικά κ.ο.κ.

Πώς μεταφράζονται, όμως, τα παραπάνω στην ενήλικη ζωή των παιδιών; Οι γυναίκες τείνουν να αναλαμβάνουν λιγότερα ρίσκα από τους άνδρες, είτε αυτό σημαίνει να ζητήσουν αύξηση, είτε να διεκδικήσουν την δουλειά των ονείρων τους, είτε να εκφράσουν ανοιχτά την άποψή τους σε ένα meeting.

Οι άνδρες, από την άλλη, μιλούν πιο δυνατά, ξεκινούν διαπραγματεύσεις για αύξηση 4 φορές πιο συχνά από τις γυναίκες και δεν διστάζουν να διεκδικήσουν δουλειές, για τις οποίες συχνά δεν έχουν καν τα προσόντα, τις οποίες μάλιστα παίρνουν κιόλας, λόγω υψηλής αυτοπεποίθηση. Και αυτό, στην εποχή μας, μετρά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ικανότητα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες πάντα υπερεκτιμούν τις ικανότητες και τις επιδόσεις τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που πάντα υποτιμούν τις δυνατότητές τους, ακόμα κι όταν οι επιδόσεις τους είναι καλύτερες από αυτές των ανδρών! Παρόλο που οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλα βήματα και πλέον μπορεί να βγάζουν ακόμα και περισσότερα χρήματα από τους άνδρες, συνεχίζουν να υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση, συγκριτικά με τους άνδρες.

Τα καλά νέα είναι ότι οι σημερινές μαμάδες είναι σε θέση να δώσουν στις κόρες τους τα εφόδια για να χτίσουν πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση, με σωστή εξάσκηση και «μαθήματα», τα οποία καλό είναι να ξεκινήσετε στην κόρη σας ήδη από την ηλικία των 7 ετών. Πώς:

Έντονη σωματική δραστηριότητα

Αυτό δεν σημαίνει μόνο γυμναστική και «σπρώξιμο» στα αθλήματα, αλλά και να αφήνετε την κόρη σας να μπλέκει σε καυγάδες μερικές φορές, είτε με τα αδέρφια της είτε με άλλα παιδιά της ηλικίας της. Δεν πειράζει ακόμα κι αν πιαστεί στα χέρια κάποια φορά, γιατί έτσι γνωρίζει τις δυνάμεις της και χτίζει την αυτοπεποίθησή της. Προσοχή: Δεν λέμε να μάθετε στην κόρη σας να ξεκινά καυγάδες, αλλά να μην κάνει πίσω όταν π.χ. κάποιος συμμαθητής της επιτεθεί.

Αυτο-έκφραση

Επιτρέψτε στην κόρη σας να εκφέρει την άποψή της, να υποστηρίζει την γνώμη της και να είναι συναισθηματική, στο πλαίσιο της λογικής. Δοκιμάστε σε μεταξύ σας συζητήσεις να της δείξετε πώς μπορεί να παίρνει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας το μυαλό της.

Κι αν είναι ντροπαλή από την φύση της;

Μάθετε στην κόρη σας πάνω από όλα να είναι ο εαυτός της, με τα καλά του και τα κακά του. Δεν χρειάζεται να επιμείνετε να κάνει πράγματα που δεν είναι του χαρακτήρα της. Βοηθήστε την, όμως, να προστατεύει τον εαυτό της και τα «θέλω» της.

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία της και την ανάγκη της για εξερεύνηση

Παροτρύνετε την κόρη σας να αναλαμβάνει ρίσκα και να είναι περήφανη για το θάρρος της που τα ανέλαβε. Ξεχάστε το «καλό τέλος». Η ελαστικότητα μαθαίνεται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όσο καλά υπολογίζει κανείς. Μάθετε στο παιδί σας να ανακαλύπτει μόνο του όσα δεν ξέρει.

Γίνετε πρότυπο στις διαφωνίες

Αφήστε κάποιες φορές την κόρη σας να σας δει να τσακώνεστε με τον σύζυγό σας, αλλά κάντε το σωστά! Δείξτε της πώς βάζετε όρια και πώς προσπαθείτε να βρείτε από κοινού λύση για το πρόβλημα. Εκφράστε πώς νιώθετε. Δείξτε στην κόρη σας ότι δεν πειράζει να διαφωνείς με κάποιον και πόσο ωραίο είναι να βρίσκεις μαζί του λύσεις.

Μυήστε την στα ομαδικά αθλήματα

Τα ομαδικά αθλήματα χτίζουν την αυτοπεποίθηση, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς στην ομάδα και χαρίζουν σωματική ευεξία και ευκινησία. Παρόλο που τα κορίτσια παραδοσιακά είναι λιγότερο ενθουσιώδη με τα αθλήματα, όσα κορίτσια συμμετέχουν σε ομάδες φαίνεται πως όχι μόνο τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, αλλά έχουν και περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες.

Γνωρίστε της δραστηριότητες που χτίζουν την αυτοπεποίθηση

...και που είναι εξίσου σημαντικές τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Αυτές είναι οι πολεμικές τέχνες, οι ομάδες συζητήσεων, το θέατρο, η μουσική, η γυμναστική και ο χορός. Όταν επιλέγετε τέτοιες δραστηριότητες, δώστε προσοχή στα «σήματα» που στέλνει το παιδί σας. Ένα υπερκινητικό κορίτσι μπορεί να γίνει ληθαργικό με το μπαλέτο, αλλά να «ανθίσει» με το ταε-κβο-ντο.

Η όλη ιδέα, γύρω από το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας, είναι να του δώσετε ευκαιρίες για να νιώσει ότι έχει περισσότερο έλεγχο στον κόσμο που ζει.

*Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από την μαμά δύο παιδιών, εκπαιδευτικό, ειδικό σε θέματα διαπαιδαγώγησης και blogger Princess Ivana.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v