Πώς θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Πώς θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Θέλετε να έχετε αυτοπεποίθηση και να το δείχνετε. Αν όμως είχατε ποτέ αναπτύξει αυτήν την... χάρη, δεν θα το κάνετε μέσα σε μια μέρα. Χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι αξίζετε σεβασμό και αγάπη. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να χτίσετε αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σας.

Αναγνωρίστε τις ανασφάλειές σας

Τι σας λέει το πίσω μέρος του μυαλού σας; Τι σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή να ντρέπεστε για τον εαυτό σας; Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την ακμή μέχρι μια τραυματική εμπειρία των παιδικών σας χρόνων. Εντοπίστε όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ανάξιοι ή κατώτεροι και καταγράψτε το. Αμέσως μετά σκίστε το χαρτί και σηματοδοτήστε έτσι μια νέα αρχή, στην οποία θα αισθάνεστε θετικά για αυτά τα σημεία του εαυτού σας.

Μιλήστε με φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος. Βρείτε τη ρίζα του προβλήματος, εστιάστε σε αυτήν και αντιληφθείτε την έτσι ώστε να τη διορθώσετε. Σκεφτείτε τι σας οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις. Σκεφτείτε αν ένα συναίσθημα ή μια εμπειρία του παρελθόντος εξακολουθεί να σας επηρεάζει ακόμα και σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεφορτωθείτε ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, συχνά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Θα πρέπει όμως να μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας, το παρελθόν σας, τις περιστάσεις ως έχουν, χωρίς να τα αντιμετωπίζετε ως «κακά».

Κανείς δεν είναι τέλειος

Ακόμα και τα άτομα με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχουν ανασφάλειες. Σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, ίσως αισθανόμαστε ότι μας λείπει κάτι. Αυτή είναι και η πραγματικότητα. Μάθετε ότι ο δρόμος της ζωής είναι γεμάτος με ανηφόρες. Το πώς αισθανόμαστε για αυτές είναι κάτι ελεγχόμενο και εξαρτάται από το χαρακτήρα του κάθε ατόμου, τις συναναστροφές του, τη διάθεσή του αλλά και την αισιοδοξία που το διακρίνει.

Προσδιορίστε τις επιτυχίες σας

Όλοι είναι καλοί σε κάτι. Ανακαλύψτε σε τι υπερέχετε και επικεντρωθείτε στα ταλέντα σας. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αισθάνεται υπερήφανος για αυτά και επικροτήστε τις επιτυχίες σας. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι θύμα. Εκφραστείτε, είτε είναι μέσα από την τέχνη, τη μουσική, τη γραφή, κ.λπ. Βρείτε κάτι που σας αρέσει. «Ο καθένας γεννιέται με το διαμαντάκι του», έλεγε η πρώτη μου δασκάλα. Μπορείτε να αναπτύξετε το δικό σας και να διακριθείτε μέσα από αυτό. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα στη ζωή σας.

Εκτιμήστε όσα έχετε

Πολλές φορές, στη ρίζα των ανασφαλειών και της έλλειψης αυτοπεποίθησης βρίσκεται ένα αίσθημα ότι δεν έχετε αρκετά, σας λείπει κάτι, είτε πρόκειται για συναισθηματική επιτυχία είτε για οικονομική ασφάλεια. Με το να εκτιμάτε τα όσα έχετε, μπορείτε να κερδίσετε τη μάχη. Θα διαπιστώσετε ότι η εσωτερική γαλήνη θα κάνει θαύματα στην αυτοπεποίθησή σας.

Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο

Αισιοδοξία! Μην επιτρέπετε ποτέ σε κανέναν να σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι – θα το κάνουν μόνο αν τους αφήσετε. Αν λυπάστε τον εαυτό σας, θα σας λυπηθούν και οι άλλοι. Μιλήστε και σκεφτείτε θετικά για τον εαυτό σας, για το μέλλον και τις επιτυχίες σας. Μην φοβηθείτε να προβάλλετε τα πλεονεκτήματα και τις αρετές σας.

Δεχθείτε τα κοπλιμέντα με χαρά

Όταν σας επευφημούν, μην κατεβάζετε το κεφάλι. Πάρτε το θετικά και απαντήστε θετικά. Ένα «ευχαριστώ» με ένα μεγάλο χαμόγελο είναι αρκετό.

Κοιτάξτε τον καθρέφτη και χαμογελάστε

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εκφράσεις του προσώπου σας μπορούν πραγματικά να παρασύρουν τον εγκέφαλό σας σε ορισμένα συναισθήματα. Αν κοιτάζετε τον καθρέφτη χαμογελαστοί κάθε μέρα, θα αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Προσποιηθείτε

Στο ίδιο μοτίβο με το «κόλπο» με τον καθρέφτη, αν επίσης συμπεριφέρεστε σαν να έχετε αυτοπεποίθηση τότε κάποια στιγμή θα το πιστέψετε. Δοκιμάστε το!

Μείνετε σταθεροί στις αρχές σας

Ίσως είναι δύσκολο, αλλά αν δεν έχετε κάτι στο οποίο να πιστεύετε, δεν έχετε τίποτα. Αν δεν ορθώνετε το ανάστημά σας για τίποτα, τότε θα «πέσετε» για το τίποτα. Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σας, αν μείνετε σταθεροί στις αρχές σας, τότε θα αισθάνεστε ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε. Και αυτό είναι πάντα αρκετό.

Βοηθήστε αλλήλους

Όταν είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους γύρω σας και κάνετε μια θετική διαφορά στη ζωή τους, σίγουρα θα ανταμειφτείτε. Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε στο κάρμα, πιστέψτε στη δύναμη της μετάδοσης. Χαμογελάστε, είναι μεταδοτικό!

Πηγή: wikihow.com

v