Τι να προσέχετε όταν επισκέπτεστε μια λεχώνα

Τι να προσέχετε όταν επισκέπτεστε μια λεχώνα

Το ξέρετε το σενάριο: Μία καλή σας φίλη απέκτησε επιτέλους το μωράκι της και εσείς νιώθετε την ανάγκη να βρεθείτε το συντομότερο δυνατό στο σπίτι της, για να το καλωσορίσετε και να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας! Για την ακρίβεια... δεν κρατιέστε μέχρι να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Άλλωστε, γυναίκες είστε –έτσι δεν κάνουν οι γυναίκες; Αν έχετε γίνει και εσείς μαμά ξέρετε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν δεν έχετε γίνει ακόμα, ώρα να μάθετε τι ακριβώς πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε όταν επισκέπτεστε μια γυναίκα που μόλις γέννησε.

Αν έχετε γίνει ήδη μαμά θα θυμάστε ότι τουλάχιστον τους δύο πρώτους μήνες αποφεύγατε να δέχεστε πολύ κόσμο στο σπίτι και δεν πολυθέλατε να αγκαλιάζουν και να «παίζουν» το νεογέννητο μωρό σας, το οποίο μπορεί να υπέφερε από κολικούς, να είχε ευαίσθητο δέρμα ή απλά να αναστατωνόταν από όλα αυτά τα νέα πρόσωπα, τα οποία δεν σταματούσαν να του μιλούν, να το αγκαλιάζουν και να το ταρακουνούν με το παραμικρό. Τους είπε κανείς ότι θέλατε το μωρό σας να μάθει να βρίσκεται διαρκώς σε μια αγκαλιά;

Και δεν είναι μόνο το μωρό. Για την λεχώνα, δεν είναι ό,τι καλύτερο να πρέπει να περιποιείται κάθε λίγο καλεσμένους ή να μοιράζεται μαζί τους το φαγητό που με τόσο κόπο ετοίμαζε π.χ. ο άνδρας της όσο εκείνη θήλαζε. Αν, λοιπόν, δεν έχετε γίνει ακόμα μανούλα ή αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχατε μωρό, κάποιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς είναι απαραίτητοι όταν επισκέπτεστε μία φίλη που μόλις γέννησε:

Πηγαίνετέ της φαγητό που ξέρετε ότι της αρέσει

Αυτό μπορεί να είναι κάποιο πιάτο από ένα αγαπημένο της εστιατόριο, το οποίο έχει πολύ καιρό να επισκεφθεί. Φροντίστε, επίσης, να πάρετε ένα πιάτο και για τον άνδρα της. Προτιμήστε να μην μαγειρέψετε εσείς, εκτός αν ξέρετε ότι αυτό που θα φτιάξετε πραγματικά της αρέσει.

Μην τρώτε το φαγητό της

Ακόμα κι αν της έχει περισσέψει φαγητό από την προηγούμενη μέρα, μην διανοηθείτε να δεχθείτε να το φάτε, όσο κι αν εκείνη το προσφέρει. Εκείνη είναι απλά ευγενική και εσείς πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό το φαγητό θα το φάει εκείνη και ο άνδρας της, προκειμένου να αποφύγουν ένα ακόμα μαγείρεμα. Μπορείτε να πιείτε κάτι, το οποίο θα σερβίρετε μόνη σας, για να μην την κουράσετε. Και έπειτα θα πλύνετε το ποτήρι σας.

Φέρτε ένα δωράκι, ακόμα κι αν είχατε πάρει κάτι στο μωρό όταν γεννήθηκε

Ρωτήστε την φίλη σας τι μπορεί να χρειάζεται ή επιλέξτε μόνη σας κάτι απλό και πρακτικό –π.χ. πιπίλες ή σαλιάρες. Αν πρόκειται για κολλητή σας φίλη, ρωτήστε την τι πάνες χρησιμοποιεί για το μωρό και αγοράστε της πάνες! Τις ίδιες, όχι φθηνότερες!

Προσοχή στα ρουχαλάκια

Μην αγοράζετε για το μωρό ρούχα ακατάλληλα για την εποχή, π.χ. ένα καλοκαιρινό φόρεμα στα τέλη Οκτώβρη. Τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να φορέσει ένα ρούχο που προορίζεται για άλλη σεζόν.

Βγάλτε φωτογραφίες

Είναι πολύ πιθανό η ίδια η μαμά να μην έχει το κουράγιο να το κάνει, αλλά εσείς μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες το νεογέννητο, τις οποίες αργότερα θα στείλετε στην φίλη σας.

Μην φέρνετε διακοσμητικά για το δωμάτιο του μωρού

Όσα χαριτωμένα κι αν τα βρίσκετε, καμία μαμά δεν θέλει να διακοσμήσετε εσείς το δωμάτιο του μωρού της! Αν της πάτε ένα διακοσμητικό που δεν θα της αρέσει, π.χ. έναν τεράστιο χνουδωτό αρκούδο, θα την αναγκάσετε να το τοποθετήσει από ευγένεια σε μία γωνία και να πρέπει κάθε τόσο να το τινάζει για να διώχνει την υπερβολική σκόνη που συγκεντρώνουν τα λούτρινα ζωάκια.

Γίνετε χρήσιμες

Ακόμα κι αν η φίλη σας δηλώνει ότι έχει τον έλεγχο των πάντων, εξηγήστε της ότι οι φίλοι υπάρχουν για να βοηθούν και... πάρτε να της σιδερώσετε κανένα ρούχο ή να πλύνετε τα πιάτα που υπάρχουν στον νεροχύτη.

Να είστε η φίλη που...

  • Θα φέρει φαγητό και δεν θα καθίσει καν για επίσκεψη.
  • Θα τηλεφωνήσει για να ρωτήσει αν χρειάζεται κάτι η λεχώνα από το φαρμακείο.
  • Θα τοποθετήσει πράγματα που πιάνουν χώρο στα ψηλά ντουλάπια του σπιτιού, τα οποία -λόγω της καισαρικής- δεν μπορεί να φτάσει η νέα μαμά.
  • Θα απαιτήσετε να βοηθήσετε –δεν θα ρωτήσετε, απλά.
  • Θα αναλάβετε το μωρό για μία ώρα, απλά κουνώντας την κούνια του, για να μπορέσει η φίλη σας να κάνει ένα μπάνιο!

Να μην είστε η φίλη που...

Θα μπει στο σπίτι με το νέο μωρό, με άδεια χέρια, θα στρογγυλοκαθίσει στον καναπέ, θα το πάρει αγκαλιά και θα το... γατσιάσει!

Και σε καμία περίπτωση μην διανοηθείτε να επισκεφθείτε τη νέα μαμά και το μωρό, αν έχετε έστω και την υποψία ότι μπορεί να είστε κρυωμένη!

Πηγή: Scarymommy

v