Πώς να ξεπεράσω έναν χωρισμό

Πώς να ξεπεράσω έναν χωρισμό

Ακόμα και ο πιο φιλικός χωρισμός ή το πιο πολιτισμένο διαζύγιο, φέρνουν πόνο και απογοήτευση στο ζευγάρι, συναισθήματα δύσκολα που μπορεί να διαρκέσουν καιρό και να μην επιτρέπουν στους πρώην συντρόφους να προχωρήσουν την ζωή τους με χαρά. Οι επιστήμονες λένε ότι, καθώς ο χωρισμός αποτελεί έναν μικρό θάνατο, τα στάδια που πρέπει να περάσει κανείς μέχρι να συμβιβαστεί με την ιδέα είναι παρόμοια με αυτά της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου: Άρνηση, Θυμός, Κατάθλιψη, Διαπραγμάτευση και Αποδοχή. Τι γίνεται, όμως, όταν νιώθετε πως η Αποδοχή βρίσκεται αιώνες μακριά; Οι ειδικοί απαντούν.

Τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να ξεπεράσετε τον χωρισμό:

Σκεφτείτε τα πάντα καλά, αλλά όχι μανιωδώς

Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεστε για να σκεφτείτε γιατί χωρίσατε. Δεχτείτε πως ακόμα κι αν υπήρξαν στιγμές που ήσασταν ευτυχισμένοι μαζί, αυτό τελικά δεν ίσχυε και για τους δύο και ότι, αφού ο ένας από τους δύο δεν ήταν καλά, η σχέση ήταν καταδικασμένη –άρα καλύτερα τώρα, παρά αργότερα. Σκεπτόμενοι τις αιτίες που σας οδήγησαν στον χωρισμό, θα σας γίνει πιο σαφές τι είναι αυτό που χρειάζεται για να ξεκινήσουν μια σχέση δύο άνθρωποι και έτσι θα αποφύγετε τα μελλοντικά λάθη.

Μην ξανασκεφτείτε την απόφασή σας

Αν ο χωρισμός ήταν δική σας απόφαση, μην αρχίσετε να σκέφτεστε όλες τις όμορφες στιγμές που περάσατε μαζί και ξεχνάτε τις κακές. Αποδεχθείτε ότι υπήρξαν σοβαροί λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και... προχωρήστε μπροστά!

Επαναλαμβάνετε από μέσα σας: «Είμαι καλύτερα χωρίς αυτόν, γιατί...»

Διατηρήστε τον χώρο σας

Ακόμα κι αν με τον πρώην σας αποφασίσατε (ή πρέπει για τα παιδιά) να διατηρήσετε φιλικές σχέσεις, προσπαθήστε -ιδιαίτερα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά τον χωρισμό- να διατηρήσετε αποστάσεις. Όχι πολλά τηλέφωνα, όχι πολλές συναντήσεις, μέχρι να είστε και οι δύο αρκετά ήρεμοι και ψύχραιμοι για να μπορείτε να κουβεντιάσετε ώριμα και σε φιλικό επίπεδο.

Αντιμετωπίστε τον πόνο χωρίς να τιμωρείτε τον εαυτό σας

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε χάλια και να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας για τον χωρισμό σας. Από την άλλη πρέπει να αποδεχθείτε ότι είστε ένας καλός άνθρωπος που κάποια στιγμή έκανε ένα λάθος (ή και περισσότερα). Μόνο αν αποδεχθείτε τον εαυτό σας γι'αυτό που είναι θα μπορέσετε να προχωρήσετε.

Επαναλαμβάνετε από μέσα σας: «Αγαπώ τον εαυτό μου.»

Αντιμετωπίστε την φάση του θυμού και του μίσους

Θα έρθουν στιγμές που θα γεμίζετε οργή και θα θέλετε να ουρλιάξετε. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ανταγωνιστικός ήταν ο χωρισμός σας, από τις συνθήκες και από το πόσο καιρό σας πήρε μέχρι να έρθει το οριστικό τέλος. Μπορεί ακόμα και να μισήσετε τον πρώην σας που σπατάλησε τόσα χρόνια από την ζωή σας, αλλά και να θυμώσετε με τον εαυτό σας που δεν είχατε δει τα σημάδια νωρίτερα. Αφήστε, όμως, αυτά τα συναισθήματα να φύγουν το συντομότερο δυνατό, γιατί σας «τρώνε» χρόνο και ενέργεια. Εξάλλου, πρόκειται για μία κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει. Και υπάρχουν τόσα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επενδύσετε εκεί τον χρόνο και την ενέργειά σας!

Μιλήστε στους φίλους σας

Την περίοδο μετά τον χωρισμό χρειάζεστε ανθρώπους γύρω σας που σας αγαπούν και που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Έχοντας γύρω σας άτομα με κατανόηση, υποστηρικτικά, π.χ. τους φίλους και την οικογένειά σας, θα καταφέρετε να δείτε ότι είστε ένας άνθρωπος που αξίζει, και θα σας είναι πιο εύκολο να σταθείτε ξανά στα πόδια σας, με τους αγαπημένους σας να αποτελούν δίχτυ ασφαλείας.

Γράψτε όσα νιώθετε

Γιατί δεν δοκιμάζετε να ξεκινήσετε να γράφετε ημερολόγιο ή σε ένα blog; Σημασία εδώ έχει να είστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται με τον εαυτό σας και θα έρθει η στιγμή που θα παρατηρήσετε πως έχετε κάνει τέτοια ενδοσκόπηση που... ούτε σε ψυχολόγο να πηγαίνατε! Το γράψιμο θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά, να αντιμετωπίσετε το πένθος, να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να διακρίνετε μαθήματα ζωής που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ μέχρι τον χωρισμό.

Επαναλαμβάνετε από μέσα σας (ή γράφοντας): «Έχουν περάσει Χ μέρες από τότε που χώρισα και νιώθω...»

Κάντε μία λίστα με όσα πρέπει να θυμάστε

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά επειδή άνθρωπος είστε και μπορεί να ξεχάσετε... δεν χάνετε κάτι να ετοιμάσετε μία λίστα με όλα αυτά που σας έκαναν να χωρίσετε. Γράψτε τα με πάσα ειλικρίνεια και με όση σκληράδα σας «βγαίνει». Σκοπός είναι να δημιουργήσετε με την λίστα αυτή μία «εικόνα» την οποία θα πρέπει να κοιτάζετε κάθε φορά που θα σκέφτεστε ότι «αν είχα κάνει αυτό έτσι ή αλλιώς, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς», ή κάθε φορά που θα τον σκέφτεστε και θα σας λείπει. Στο τέλος της λίστα σημειώστε αυτό που θα λέγατε στην καλύτερή σας φίλη αν ήταν στην θέση σας: «Φύγε μακριά! Η σχέση αυτή δεν σου αξίζει!»

Επαναλαμβάνετε -ψύχραιμα- από μέσα σας: «Να πάει στον διάολο.»

Διώξτε τα παλιά, αντικαταστήστε τα με νέα

Ο χωρισμός σηματοδοτεί μία νέα αρχή. Έτσι, το να καθαρίσετε και να ανανεώσετε τον προσωπικό σας χώρο θα σας αναζωογονήσει και θα σας προετοιμάσει για νέα πράγματα και εμπειρίες. Ξεκινήστε από το σπίτι σας. Σύντομα θα δείτε πόσο ευεργετική είναι ακόμα και η ενασχόληση με αυτό, με το να βρίσκετε πρακτικές λύσεις που θα κάνουν την ζωή σας καλύτερη και πιο εύκολη. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα αλλάξτε κρεβάτι, κουρτίνες, βάψτε το σπίτι και οπωσδήποτε ξεφορτωθείτε οποιοδήποτε έπιπλο ή διακοσμητικό σας είχε «φορτώσει» με το ζόρι ο πρώην άνδρας σας.

Απομακρύνετε τις αναμνήσεις

Η περίοδος του πένθους πέρασε. Συγκεντρώστε τώρα σε ένα κουτί όλα αυτά που σας ξυπνούν παλιές αναμνήσεις (φωτογραφίες, μουσικές, κολόνιες, κοσμήματα, αντικείμενα) και κρύψτε το σε ένα μέρος όπου θα ξεχάσετε ότι υπάρχει. Τα κοσμήματα μπορείτε να τα επαναφέρετε κάποια στιγμή αν σας άρεσαν πολύ, αλλά αφήστε το για αργότερα.

Βρείτε χαρά σε άλλες πτυχές της ζωής σας

Είτε αυτό σημαίνει να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας, είτε να ξεκινήσετε γιόγκα, είτε να αρχίσετε να διαβάζετε περισσότερα βιβλία, σημασία έχει να θυμάστε πως μία σχέση είναι μέρος της ζωής, όχι η ίδια η ζωή, και ότι όταν είστε μόνοι υπάρχουν αμέτρητες απολαύσεις που είχατε ξεχάσει ότι μπορεί να σας δώσουν χαρά! Επικεντρωθείτε σε αυτές.

Επαναλαμβάνετε από μέσα σας: «Θέλω να είμαι χαρούμενη!»

Διατηρηθείτε δραστήρια

Η άσκηση βελτιώνει την διάθεση και σπρώχνει προς τα πίσω την κατάθλιψη, ενώ αποτελεί δραστηριότητα που κρατά το μυαλό απασχολημένο. Βγείτε, λοιπόν, έξω για τρέξιμο, γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο ή απλά πάρτε μια φίλη και βγείτε για περπάτημα. Με κάθε βήμα απελευθερώστε θυμό και πόνο!

Διώξτε τα αρνητικά συναισθήματα

Συνειδητοποιήστε ότι δεν κερδίζετε τίποτα με την μνησικακία, την λύπη και το μίσος. Δεχθείτε ότι, παρόλο που τελείωσε, η σχέση σας με το άτομο αυτό ήταν μοναδική και ιδιαίτερη. Μπορείτε να συγχαρείτε τον εαυτό σας που είχατε το θάρρος να ερωτευτείτε μαζί του και ότι παρόλο που ο έρωτάς σας δεν κράτησε αυτή τη φορά... θα υπάρξει επόμενη!

Επαναλαμβάνετε από μέσα σας: «Θα βρω κάποιον καλύτερο!»

Ξαναθυμηθείτε τα αρνητικά

Επειδή το πιο εύκολο πράγμα σε έναν χωρισμό είναι να ξανακυλήσεις, πάμε άλλη μία φορά να θυμηθούμε όλα τα αρνητικά του πρώην σας, χωρίς το παραμικρό συναίσθημα μίσους: Ήταν πράγματι τόσο γοητευτικός άνδρας; Μήπως μύριζε λίγο περίεργα; Χαμογελούσε συχνά ή σας έκανε να γελάτε; Μήπως ήταν τσιγκούνης; Πόσο ανυπόφορες ήταν οι φωνές του ή η γκρίνια του! Θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά θα επισφραγίζουν με τον καλύτερο τρόπο την απόφασή σας και θα εξαφανίσουν οριστικά κάθε δεύτερη σκέψη. Θα έρθει. Υπομονή.

Επαναλαμβάνετε από μέσα σας: «Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν μου άρεσε [αυτό] πάνω του!»

v