Πώς να ηρεμείτε άμεσα όταν έχετε νεύρα

Πώς να ηρεμείτε άμεσα όταν έχετε νεύρα

Είτε επειδή η ώρα είναι περασμένη και το παιδί δεν λέει να ετοιμαστεί για το σχολείο. Είτε επειδή ο άνδρας σας σάς είπε ότι το φαγητό -που αφιερώσατε 3 ώρες για να ετοιμάσετε- δεν τρώγεται. Είτε επειδή σας πήραν την σειρά στην ατελείωτη ουρά της εφορίας... αρκετά συχνά έρχονται στιγμές που τα νεύρα σας «χτυπούν κόκκινο» και η έκρηξή σας δεν περιγράφεται! Επειδή, όμως, έχετε καταλάβει καλά ότι με τα ξεσπάσματα οργής κανείς δεν πετυχαίνει τον σκοπό του, δείτε δέκα αποτελεσματικούς τρόπους για άμεση αποσυμπίεση και... καλύτερη ανασύνταξη δυνάμεων!

Μετρήστε αργά μέχρι το δέκα

Η πιο δοκιμασμένη μέθοδος με τα καλύτερα δυνατά αποτέλεσμα. Δεν θα πιστεύετε πόσο πιο ήρεμη θα είστε δέκα ή είκοσι δευτερόλεπτα αργότερα και πόσο πιο καθαρά θα σκέφτεστε.

Πάρτε βαθιές ανάσες

Σε συνδυασμό με την παραπάνω συμβουλή, θα ηρεμήσετε ακόμα περισσότερο αν δοκιμάσετε να πάρετε και δέκα βαθιές ανάσες: Εισπνοή από τη μύτη – Εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό!

Φύγετε από τον χώρο όπου βρίσκεστε και βγείτε για περπάτημα

Το να απομακρύνεστε σωματικά -αν όχι πνευματικά- από μία κατάσταση που σας φορτίζει βοηθά για να ηρεμείτε και να σκέφτεστε τα πράγματα καλύτερα. Ακόμα καλύτερα, μάλιστα, αν μπορείτε να βγείτε για περπάτημα σε φυσικό περιβάλλον ή π.χ. να βγάλετε βόλτα τον σκύλο. Ακόμα κι αν είστε στη μέση ενός καβγά, μην διστάσετε να τον διακόψετε λέγοντας «πάω για μία βόλτα». Με τον τρόπο αυτόν θα δώσετε χρόνο και στον άνθρωπο με τον οποίον καβγαδίζετε να ηρεμήσει.

Απομονωθείτε για να ξεσπάσετε

Μερικές φορές το ξέσπασμα είναι απαραίτητο, ως μία μορφή αποφόρτισης. Επειδή, όμως, μπορεί και να βγείτε εκτός ελέγχου κατά το ξέσπασμά σας, η ασφαλέστερη λύση είναι είτε να κλειστείτε σε ένα δωμάτιο είτε να βρεθείτε σε μια περιοχή χωρίς κόσμο και ...να τα δώσετε όλα! Ουρλιάξτε, κλάψτε, βρίστε! Ό,τι σας βοηθά για να διώξετε από μέσα σας αυτό που σας πνίγει και να... ανοίξουν οι πνεύμονές σας!

Μπείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπαίνοντας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο θα σας βοηθήσει να μειώσετε πολύ τα οπτικά ερεθίσματα που μπορεί να σας προκαλούν νεύρα. Καθίστε κάπου, καλύψτε με τα χέρια τα αυτιά σας και περιμένετε υπομονετικά μέχρι η αναπνοή σας να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Σιγά-σιγά θα βρείτε την ηρεμία σας.

Ασκηθείτε σωματικά

Περπάτημα, τρέξιμο, βόλτα με το ποδήλατο... ακόμα και το καθάρισμα του σπιτιού έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει όταν θέλετε κάπου να ξεσπάσετε τα νεύρα σας. Με τον τρόπο αυτόν εκτονώνεστε αποτελεσματικά, αποσπάτε την προσοχή σας με κάτι άλλο από αυτό που σας έχει εκνευρίσει και ...κάνετε και καλό στην φυσική σας κατάσταση!

Βάλτε δυνατά τη μουσική

Βάλτε ένα αγαπημένο σας τραγούδι δυνατά, κάποιο που να σας εκφράζει ή να σχετίζεται με την κατάσταση που βιώνετε, και τραγουδήστε και εσείς όσο πιο δυνατά μπορείτε!

Σπάστε κάτι!

Κάτι που να μην έχει μεγάλη αξία ή που να μην προκαλέσει τραυματισμό, βέβαια! Ας είναι μερικά πιάτα ή ποτήρια ή κανένα βάζο. Αν μπορούσατε να κόψετε ξύλα, για παράδειγμα, θα ήταν το ιδανικό. Τα υλικά δεν έχουν καμία αξία μπροστά στην ψυχική σας ηρεμία, αν και το πιθανότερο είναι ότι μόλις σπάσετε το πρώτο πιάτο αυτόματα θα σκεφτείτε «τι κάνω;» και θα συνέλθετε πολύ πιο γρήγορα!

Βρείτε το «μάντρα» σας

Οι δάσκαλοι του διαλογισμού συμφωνούν ότι μία μόνο «μαγική» λέξη ή φράση είναι αρκετή για να βοηθήσει κάποιον να ηρεμήσει όταν είναι έτοιμος να εκραγεί, αρκεί να την σκεφτεί αυτόματα την στιγμή εκείνη. Η λέξη αυτή μπορεί να είναι το όνομα του παιδιού σας ή κάτι που σας αρέσει πολύ, π.χ. παγωτό σοκολάτα. Βρείτε την μυστική σας λέξη και όταν είστε έτοιμη να εκραγείτε αρχίστε να την λέτε (από μέσα σας ή φωναχτά, δεν έχει σημασία) επαναλαμβανόμενα, μέχρι να νιώσετε πως ηρεμείτε. Ταυτόχρονα, επικεντρώστε το μυαλό σας στην λέξη αυτή, σκεφτείτε την εικόνα της. Θα δείτε ότι μπορεί να έχει τρομερά καταπραϋντικές ιδιότητες.

Κάντε θετικές σκέψεις

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρειάζεται μπόλικη εξάσκηση μέχρι να την πετύχετε στο 100%, όμως στην πραγματικότητα είναι η μόνη που μπορεί να σας δώσει οριστική λύση στα νεύρα σας. Κλείστε, λοιπόν, τα μάτια σας, διώξτε μακριά κάθε αρνητική σκέψη του τύπου «θα τον σκοτώσω» ή «θα πέσω από το παράθυρο» και σκεφτείτε τουλάχιστον τρία θετικά πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή σας. Αυτά μπορεί να αποτελούν είτε την θετική πλευρά της αρνητικής κατάστασης που σας προκαλεί νεύρα είτε κάτι άσχετο που σας κάνει χαρούμενη ή που ξέρετε ότι θα σας κάνει στο μέλλον. «Έχω την υγεία μου. Το παιδάκι μου είναι μια χαρά. Έχουμε μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας», για παράδειγμα είναι τρεις πολύ καλές σκέψεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε το πρόβλημα που τη δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζετε σε άλλη προοπτική.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v