5 τρόποι για να διαχειριστείτε το στρες και το άγχος

5 τρόποι για να διαχειριστείτε το στρες και το άγχος

Συνήθως, δυστυχώς το άγχος υπάρχει στη ζωή μιας γυναίκας και πριν αποκτήσει παιδιά. Δουλειά, οικονομικά, θέματα υγείας, ανταγωνισμός, πολλοί είναι οι στρεσογόνοι παράγοντες. Στο τέλος της ημέρας, όμως, η κάθε γυναίκα είναι υπεύθυνη για τον εαυτό της. Με τον ερχομό του παιδιού, αυτό παύει να ισχύει. Μια μάνα ζει με το άγχος της ευθύνης των παιδιών της. Και στο τέλος της ημέρας έχει ξεχάσει ποια είναι: Μάνα, σύζυγος, εργαζόμενη, σεφ ή νοικοκυρά; Δείτε πέντε τρόπους που θα βοηθήσουν μια μητέρα να διαχειριστεί το στρες.

Άσκηση

Η άσκηση αυξάνει την ενδορφίνη στο σώμα, γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει ένας άνθρωπος στρεσαρισμένος μετά από ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής. Δεν χρειάζεται η γυμναστική σας να είναι έντονη. Ακόμα και το περπάτημα ή τα μαθήματα γιόγκα θα έχουν τεράστια οφέλη στον οργανισμό σας και στην υγεία σας, μεταξύ των οποίων βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, της αυτοπεποίθησης και της συγκέντρωσής σας. Ταυτόχρονα είναι άκρως απαραίτητο για την ψυχική σας υγεία να αφιερώνετε έστω και μισή ώρα για τον εαυτό σας και μόνο αυτόν. Αν η γυμναστική δεν είναι το «φόρτε» σας, βγάλτε μια βόλτα το σκύλο ή κάντε έναν περίπατο.

Τελετουργίες

Το να έχει κανείς μικρά τελετουργικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Neuroscience and Biobehavioral Reviews. Συγκεκριμένα, οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές παρατηρούνται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα και αποτελούν μια μέθοδο που προκαλεί ηρεμία και ανακούφιση. Όπως ακριβώς οι αθλητές κάνουν συγκεκριμένα πράγματα πριν από κάποιον αγώνα, έτσι κι εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιο πιο απλό τελετουργικό, όπως για παράδειγμα το να ανάβετε το καντήλι πριν κοιμηθείτε ή το να αφιερώνετε 15 λεπτά για να απολαύσετε ένα τσάι.

Προσευχή / διαλογισμός

Καμιά φορά επικρατεί η αίσθηση ότι είναι πια πέρα από τις δυνάμεις μας να διαχειριστούμε κάποιες καταστάσεις. Είτε είναι από τον Θεό, είτε από τον Μωάμεθ είτε από κάποιο πρόσωπο που έχει χαθεί από τη ζωή σας, όποια κι αν είναι η πίστη σας – αν τελικά πιστεύετε κάπου- η επίκληση για βοήθεια σε μια ανώτερη δύναμη ανακουφίζει από τα ψυχολογικά βάρη.

Αρωματοθεραπεία

«Με τη σωστή χρήση αιθέριων ελαίων μπορούμε να επιδράσουμε στο νευρικό σύστημα ρυθμίζοντάς το», αναφέρει ο νευρολόγος κ. Δημήτρης Ζάγκλης σε παλαιότερο άρθρο του mama365.gr. Συγκεκριμένα, το γιασεμί επιφέρει πνευματική καθαρότητα και τονώνει το νευρικό σύστημα, το ελεμί φέρνει γαλήνη χωρίς να αποκοιμίζει οπότε βοηθά στον διαλογισμό, η λεβάντα είναι ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική, ενώ το πορτοκάλι χαρίζει ψυχική ευφορία και αίσθημα χαράς.

Μιλήστε

Οι μαμάδες έχουν την τάση να αισθάνονται ότι πρέπει να είναι "τέλειες" και έχουν ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες από τους εαυτούς τους. Στη συνέχεια, τους δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πρότυπα που έχουν θέσει και τις κατακλύζει το αίσθημα αποτυχίας. Ο διάλογος με άλλες μαμάδες, μία έμπιστη φίλη ή μία ψυχολόγο μπορεί να σας ανακουφίσει από αυτά τα συναισθήματα και να σας κάνει να νιώσετε ότι δεν είστε οι μόνες που σκέφτονται έτσι.

Σε κάθε περίπτωση, αν το στρες γίνει χρόνιο και παρατηρήσετε συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη, ταχυκαρδίες, ζαλάδες, ανωμαλίες περιόδου, πόνο στο στήθος και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης, μην το αφήσετε. Επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό προτού η κατάσταση γίνει δύσκολα αναστρέψιμη.

v