Είναι κάτι μαμάδες… ζώα!

Είναι κάτι μαμάδες… ζώα!

Καλές μαμάδες υπάρχουν σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και… είδη! Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι γίνεστε πιεστική με το φαγητό, σκεφτείτε ότι οι γορίλες θηλάζουν μέχρι τα μικρά τους να φτάσουν 3 ετών. Κι αν νομίζετε ότι είστε αυστηρή σε βαθμό… ασπλαχνίας, θυμηθείτε ότι τα τσιτάχ κρύβουν επίτηδες το φαγητό από τα μικρά τους! Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις πιο στοργικές, προστατευτικές και απαιτητικές μαμάδες του ζωικού βασιλείου.

Δελφίνια: Μέχρι να του γίνει μάθημα

Εκτός από ευφυέστατα, τα δελφίνια είναι επίσης πολύ καλοί δάσκαλοι. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μικρό της, η μητέρα το βοηθά αμέσως να βγει στον αέρα για να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Στη συνέχεια συγχρονίζει την αναπνοή της με αυτήν του μικρού έτσι ώστε να μάθει πότε θα ανεβαίνει στην επιφάνεια για αέρα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, τα μωρά εκπαιδεύονται στο κολύμπι. Η μητέρα τους τα διδάσκει πώς να αναποδογυρίζουν, για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο και τους μαθαίνει πώς να στέκονται πλάι και κάτω από τη μητέρα.

Γατόπαρδοι: Αν δεν είσαι πρώτος, είσαι τελευταίος

Γατόπαρδοι

Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για ένα τσιτάχ. Η μητέρα τσιτάχ θα ξοδέψει 2 χρόνια εκπαιδεύοντας το μικρό της πώς να κρύβεται, να παρακολουθεί, να κυνηγά και να αρπάζει το θήραμά του και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Τα μικρά τσιτάχ επαναλαμβάνουν αυτά τα μαθήματα μέχρι να τα εμπεδώσουν. Η μητέρα, μπορεί ακόμα και να κρύψει φαγητό σε ψηλά δέντρα, έτσι ώστε να μάθουν τα μικρά να κρύβουν την τροφή τους. Θα τα υπερασπιστεί, όμως, με θάρρος και δεν θα δείξει έλεος σε όποιον τολμήσει τα απειλήσει.

Πολικές αρκούδες: Οι καλύτερες single μητέρες

Πολικές αρκούδες

Μετά από ένα πολύ σύντομο φλερτ (η ανθρώπινη κοινωνία θα το αποκαλούσε one night stand) την άνοιξη, οι αρσενικές πολικές αρκούδες φεύγουν και αφήνουν τη θηλυκή μόνη της. Η μέλλουσα μητέρα, έχοντας ήδη το πολύ μεγάλο βάρος της εγκυμοσύνης (κουβαλά 180 κιλά επιπλέον), πρέπει να φτιάξει ένα κρησφύγετο στα χιόνια. Ευτυχώς, οι πολικές αρκούδες έχουν από τους πιο εύκολους τοκετούς του ζωικού βασιλείου, αφού μπορούν να γεννήσουν ακόμα και την ώρα που κοιμούνται. Τα νεογέννητα αρκουδάκια τους είναι ανήμπορα, τυφλά, χωρίς δόντια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα 2 πρώτα χρόνια. Περνούν 2-3μήνες μέχρι να πάρουν αρκετό βάρος για να επιβιώσουν έξω από το κρησφύγετο. Και ακόμα και τότε, η μητέρα αρκούδα πρέπει να τα κρατά ζεστά, να αναζητά τροφή και να κρατά μακριά τις αρσενικές.

Ελέφαντες: Η «Ελληνίδα» μάνα

Ελέφαντες

Οι αρσενικοί ελέφαντες εγκαταλείπουν την οικογένειά τους ύστερα από 14 περίπου χρόνια. Οι θηλυκοί, όμως, είναι από τις πιο αφοσιωμένες μάνες του ζωικού βασιλείου αφού δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους… ποτέ! Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, ενώ στην κεφαλή της οικογένειας βρίσκεται μία από τις γηραιότερες ελεφαντίνες. Μέχρι το πρώτο τους έτος, τα μικρά μένουν πολύ κοντά στις μητέρες τους, οι οποίες τα φροντίζουν συνεχώς. Εάν κάποιο χαθεί, τότε η αγέλη στέλνει μια ελεφαντίνα για να το βρει. Μητέρα και κόρη κρατούν γερούς δεσμούς μέχρι και 50 χρόνια.

Καγκουρό: Οργάνωση πάνω απ’ όλα

Καγκουρό

Οι μαμάδες καγκουρό είναι διάσημες για την οργανωτικότητά τους. Η εγκυμοσύνη κρατά μόλις 36 ημέρες. Μόλις το μικρό γεννηθεί ,μπαίνει αμέσως σε ένα ζεστό, ασφαλές και άνετο περιβάλλον, τον μάρσιπο. Εκεί, το μικρό βρίσκει δύο θηλές. Συνδέεται με τη μία και μένει εκεί έως ότου απογαλακτιστεί, σε ηλικία περίπου 18 μηνών. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, η μητέρα παράγει διαφορετικά είδη γάλακτος, έτσι ώστε να προσφέρει στο μικρό της ποικίλες πρωτεΐνες. Ένα καγκουρό μπορεί να είναι  έγκυος και παράλληλα να έχει ένα μωρό στο μάρσιπο και ακόμη ένα να την ακολουθεί.

Γορίλες: Αυτό θα πει παρατεταμένος θηλασμός

Γορίλες

Οι θηλυκοί γορίλες δεν ξέρουν τι θα πει απογαλακτισμός. Θηλάζουν τα μικρά τους έως ότου φτάσουν 3 ετών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της ζωής τους, τα μικρά δεν αποχωρίζονται καθόλου τη μαμά τους. Μετακινούνται είτε στην αγκαλιά της είτε πάνω στην πλάτη της, ακόμα και τα δίδυμα. Μόλις μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, οι μητέρες τους συχνά μεταναστεύσουν σε άλλες ομάδες για να αποφευχθεί η ενδογαμία.

Καναρίνια: Θα το φας όλο το φαΐ σου

Καναρίνια

Είναι γνωστό ότι τα πουλιά δουλεύουν ακατάπαυστα για να φέρουν τροφή στους νεοσσούς τους. Αυτό που διαφοροποιεί, όμως, τα καναρίνια, είναι ότι μιλούν στα μικρά τους ακόμα και πριν γεννηθούν. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι οι… κανάρες μιλούν στα αβγά τους, επικοινωνώντας με τα εκκολαπτόμενα μικρά τους. Έτσι αν τους περάσουν το μήνυμα ότι είναι γενναιόδωρες, τότε όταν γεννηθούν, έχουν την τάση να «ζητιανεύουν» περισσότερη τροφή.

v