Life & Style Magazine

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αυχενική διαφάνεια

Στην σημερινή εποχή είναι πολύ πιο εύκολο για μια μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει εάν το μωράκι που κυοφορεί είναι υγιές και αναπτύσσεται κανονικά. Σε αυτό συμβάλλει η επιστήμη, με τις εξετάσεις που δίνουν στους γονείς έγκαιρα και έγκυρα αποτελέσματα σχετικά με την πορεία ανάπτυξης του παιδιού τους. Η σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης είναι η αυχενική διαφάνεια, η οποία δείχνει την παρουσία υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, και η ποσότητά του κρίνει την υγεία του εμβρύου.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αυχενική διαφάνεια

Η ποσότητα του υγρού που βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή διαφέρει από έμβρυο σε έμβρυο, αλλά σε όσα έμβρυα έχουν αυξημένη ποσότητα σε συνδυασμό με κάποια άλλα υπερηχογραφικά ευρήματα, γίνεται περαιτέρω έλεγχος για την πιθανότητα παρουσίας σύνδρομου Down ή κάποιας άλλης χρωμοσωμικής ανωμαλίας.

Πότε πρέπει να γίνεται η αυχενική διαφάνεια

Ο προγεννητικός έλεγχος Α επιπέδου, που περιλαμβάνει την PAPP-A (εξέταση αίματος για την μέτρηση βιοχημικών δεικτών) και την αυχενική διαφάνεια, πρέπει να γίνεται μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας + 6 ημέρες ή αλλιώς όταν το κεφαλουριαίο μήκος του εμβρύου είναι μεταξύ 45 με 84 χιλιοστά.

Πώς γίνεται η αυχενική διαφάνεια

Η εξέταση γίνεται διακοιλιακά: Η έγκυος ξαπλώνει στο κρεβάτι και ο γιατρός της κάνει μια επάλειψη με τζελ πάνω στο οποίο θα κινεί την κεφαλή του υπερηχογράφου. Η γυναίκα θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί το έμβρυο από την οθόνη του υπολογιστή.

Η θέση του μωρού παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου να γίνουν αξιόπιστες μετρήσεις. Η μέτρηση γίνεται αρκετές φορές και καταγράφεται η μέγιστη τιμή για να εξεταστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει διακολπικό υπερηχογράφημα. Συνήθως, η διάρκεια της αυχενικής διαφάνειας είναι περίπου 40 λεπτά, εκτός και αν η θέση του μωρού δυσκολεύει τον γιατρό και χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Μέσω, λοιπόν, της αυχενικής διαφάνειας γίνεται η επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, ο προσδιορισμός της ηλικίας της, ο προσδιορισμός του αριθμού των εμβρύων, η διάγνωση σοβαρών ανωμαλιών και ο υπολογισμός των πιθανοτήτων για σύνδρομο Down και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Δεν αποκλείεται, ανάλογα με την εβδομάδα της κύησης και την θέση του μωρού, η αυχενική διαφάνεια να δείξει και το φύλο.

Τι δείχνει η αυχενική διαφάνεια :

-Το ορατό ή μη ορατό ρινικό οστό: Στα έμβρυα με σύνδρομο Down το ρινικό οστό απουσιάζει κατά 60-70%.

-Την ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο, στο ήπαρ του εμβρύου: Η ανώμαλη ροή σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, συγγενείς καρδιοπάθειες και πτωχή έκβαση της κύησης. Το 80% των εμβρύων με σύνδρομο Down έχουν ανωμαλίες.

-Το μήκος της άνω γνάθου: Στα έμβρυα με σύνδρομο Down το μέσο μήκος της άνω γνάθου είναι μικρότερο από τις φυσιολογικές τιμές.

- Το κεφαλουριαίο μήκος: Στα έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες υπάρχει καθυστέρηση ανάπτυξης.

-Την παρουσία μεγακύστης, η οποία αυξάνει την πιθανότητα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες

- Το πάχος της αυχενικής διαφάνειας: Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος για σύνδρομο Down.

- Άλλα στοιχεία, όπως την παρουσία εξόμφαλου και τη μονήρης ομφαλική αρτηρία.

Προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ο γιατρός συνυπολογίζει την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της μητέρας.

Από τον βιοχημικό έλεγχο, ο γιατρός βλέπει τα επίπεδα δύο ορμονών, της PAPP-A και β-hCG, και μαζί με το υπερηχογράφημα καταλήγει στις πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) και τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau). Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα σας προτείνει ή όχι μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση καρυότυπου.

Φυσιολογικές τιμές αυχενικής διαφάνειας

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η τιμή της αυχενικής διαφάνειας αυξάνεται όσο αυξάνεται το μήκος του εμβρύου κι έτσι θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με το κεφαλουριαίο μήκος και με την ακριβή ηλικία κύησης.

Η μέση φυσιολογική τιμή της αυχενικής διαφάνειας είναι 3,5 χιλιοστά, για έμβρυο με μήκος 45-84 χιλιοστά κατά την 11-13 εβδομάδα συν 6 μέρες. Σε περίπτωση που η τιμή της αυχενικής διαφάνειας είναι μικρότερη από 2,5 χιλιοστά, οι πιθανότητες να έχει σύνδρομο Down είναι μικρότερες. Εάν ο δείκτης, όμως, είναι υψηλότερος των 3,5 χιλιοστών, υπάρχει κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και καρδιακά προβλήματα.

Υπολογίστε τις δικές σας τιμές

Το εργαλείο αυτό υπολογίζει στο πόσο τις % βρίσκεται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου σας σύμφωνα με το μήκος του και την εβδομάδα κύησής του. Όταν βγαίνει το αποτέλεσμα κοντά στο 50%, σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του παιδιού σας είναι στο μέσο όρο των παιδιών που έχουν εξεταστεί συνολικά, άρα δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε.

Πώς γίνεται η παραπάνω μέτρηση

Στο πρώτο κουτάκι που λέει CRL βάζετε το μήκος του εμβρύου σε χιλιοστά και έπειτα βάζετε την αυχενική διαφάνεια σε χιλιοστά. Τέλος πατάτε calculate. Και η απάντηση θα είναι πόσων εβδομάδων είναι η κύηση και ανάλογα με το μήκος, τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας που θα έπρεπε να έχει, σύμφωνα με τις έρευνες, το μωρό σας. Για παράδειγμα: Εάν το έμβρυο είναι 6,5 χιλιοστά στο κουτάκι CRL βάζετε 65 χιλιοστά. Στην συνέχεια βάζετε την αυχενική διαφάνεια σε χιλιοστά, πχ. 1,7mm, και πατάτε calculate. Η απάντηση που βγάζει είναι ότι ανάλογα με το μήκος που βάλατε υπολογίζεται ότι βρίσκεστε στις 12 εβδομάδες και 6 μέρες και η αυχενική διαφάνεια θα έπρεπε να είναι 1,71 mm. Οπότε ήσαστε στο 49%.

Το κόστος της αυχενικής διαφάνειας

Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας δεν καλύπτεται από τα ταμεία. Ενδεικτικά, το κόστος της κυμαίνεται ως εξής:

• Στο Αττικό νοσοκομείο το κόστος είναι 42 ευρώ και με την εξέταση αίματος φτάνει στα 87 ευρώ.

• Στη Βιοϊατρική είναι 59,20 ευρώ και μαζί με την εξέταση PAPP-A φτάνει στα 88,20 ευρώ.

• Στο νοσοκομείο «Μητέρα» κοστίζει 89 ευρώ και μαζί με την εξέταση PAPP-A φτάνει στα 142 ευρώ.

  • Δείτε επίσης
v