Πότε μπορεί το παιδί να μένει με ασφάλεια μόνο στο σπίτι

Πότε μπορεί το παιδί να μένει με ασφάλεια μόνο στο σπίτι

Με τον σάλο που κατά καιρούς ξεσπά σχετικά με γονείς που συλλαμβάνονται για παραμέληση παιδιών (όπως εγκατάλειψη βρεφών σε αυτοκίνητα, πάρκα κ.λ.π.), αρκετοί γονείς ίσως αναρωτιούνται σε ποια ηλικία είναι, τελικά, ασφαλές να αφήσουν μόνα τα παιδιά τους (κάτω από καταλληλότερες συνθήκες φυσικά - για παράδειγμα στο σπίτι, αντί για μια ερημική και σκοτεινή παιδική χαρά). Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί κυρίως τις μαμάδες, ίσως επειδή αργά ή γρήγορα έρχονται αντιμέτωπες με την ανάγκη να πεταχτούν μέχρι το κοντινότερο μίνι-μάρκετ γιατί ξέμειναν από γάλα και δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος να κρατήσει το παιδί.

Επίσης, οι μαμάδες μπορεί εύλογα να αναρωτιούνται πότε τα παιδιά τους είναι αρκετά ώριμα, ώστε να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους, να παίρνουν τηλέφωνο αν υπάρχει ανάγκη και γενικά να χειριστούν με υπευθυνότητα όποιο πρόβλημα τους προκύψει.

Αρχικά, ας λάβουμε υπ' όψιν μας "το γράμμα του νόμου". Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε την σχετική νομοθεσία. Μπορείτε να συμβουλευτείτε την ειδική ομάδα "Δικαιώματα του Παιδιού" του Συνηγόρου του Πολίτη, για να ενημερωθείτε περί των κρατικών οδηγιών και νόμων.

Τυπικά, η μικρότερη δυνατή ηλικία στην οποία οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί είναι ψυχικά έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη να μείνει μόνο, είναι τα δώδεκα. Σημειώστε αυτόν τον κανόνα αλλά μη τον θεωρήσετε γραμμένο σε μαρμάρινη επιγραφή. Σύμφωνα με τον Δρ. Frank Sileo, ψυχολόγο, η ωριμότητα του παιδιού δεν μετριέται με μοναδικό δείκτη την ηλικία του.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να βασίσετε την απόφασή σας αποκλειστικά στην ηλικία του παιδιού σας. Πρέπει, ανεξαρτήτως ηλικίας, να αναρωτηθείτε: Ξέρει το παιδί μου πώς και σε ποιές περιπτώσεις είναι ανάγκη να καλέσει την Αστυνομία; Μπορεί να δηλώσει το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή σας; Γνωρίζει βασικούς κανόνες ασφαλείας και πού να απευθυνθεί, αν χρειαστεί βοήθεια; Αν ναι, τότε ίσως είναι έτοιμο να μείνει σπίτι χωρίς εσάς.

Το επόμενο βήμα, είναι να θεσπίσετε ορισμένους απαράβατους κανόνες, όπως το να μην ανοίγει την πόρτα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή να μην καλεί φίλους όσο είναι μόνο του στο σπίτι. Αναρτήστε σε κάποιο εμφανές σημείο σημαντικά τηλέφωνα, που το παιδί πρέπει να γνωρίζει, συμπεριλαμβανομένου του κινητού σας, τηλεφωνικών αριθμών μελών της οικογένειας ή εμπιστεύσιμων γειτόνων και της Αστυνομίας.

"Καλή ιδέα είναι, επίσης, να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων με το παιδί σας. Θέστε ως σενάριο, την πιθανότητα μιας έκτακτης ανάγκης και ελέγξτε πώς θα το χειριστεί" προτείνει ο Frank Sileo. Άπαξ και εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση του παιδιού η αναγκαιότητα αυτών των μέτρων ασφαλείας, κάντε μια μικρή δοκιμή. "Δοκιμάστε να φύγετε από το σπίτι για 15 με 20 λεπτά στην αρχή", μας συμβουλεύει ο F. Sileo. "Αν αντιληφθείτε πως μπορεί να διαχειριστεί το να μένει μόνο, μεγαλώστε το χρονικό διάστημα της απουσίας σας σταδιακά. Όταν ξεκινάμε με μικρά βήματα, βοηθάμε να χτιστεί η αυτοπεποίθηση στα παιδιά και, εμείς από την πλευρά μας, νιώθουμε ολοένα και πιο σίγουροι κι ασφαλείς με την απόφασή μας."

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v