Πώς να καθαρίσετε σωστά τον απορροφητήρα σας

Πώς να καθαρίσετε σωστά τον απορροφητήρα σας

Πρέπει να καθαρίσετε τον απορροφητήρας σας και σκέφτεστε το τρίψιμο; Δεν χρειάζεται να τρίβετε με τις ώρες. Υπάρχει πιο εύκολος τρόπος! Παρακάτω θα δείτε πώς θα κάνετε τον απορροφητήρα σας να λάμπει σε λίγα λεπτά χωρίς την χρήση χημικών. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η τακτική συντήρηση σας γλιτώνει από περίσσιο κόπο. Ειδικά τα φίλτρα θα πρέπει να τα καθαρίζετε συχνά ή να τα αλλάζετε ανάλογα με το μοντέλο.

Το πρώτο βήμα, πριν το καθάρισμα, είναι να αποσυνδέσετε τον απορροφητήρα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Απλούστερα, κλείστε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος. Έπειτα, θα αφαιρέσετε το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα και μαζί θα βγάλετε και τα φίλτρα, όποιας μορφής κι αν είναι.

Καθαρίστε το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα

Για να καθαρίσετε το εσωτερικό μέρος του απορροφητήρα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα πανί μουσκεμένο με οινόπνευμα ή με κάποιο απολυμαντικό γενικής χρήσης. Για να μην προκαλέσετε κάποια φθορά στον απορροφητήρα καλό είναι να αποφεύγετε τα ισχυρά απορρυπαντικά. Για τους ανοξείδωτους απορροφητήρες πωλούνται και κάποια ειδικά καθαριστικά στα σούπερ μάρκετ.

Καθαρίστε τα φίλτρα

Η σωστή συντήρηση των φίλτρων του απορροφητήρα σας είναι πολύ σημαντική καθώς αυξάνει την μακροζωία του, αλλά και την καλύτερη απόδοσή του. Ο τρόπος καθαρισμού τους διαφέρει ανάλογα με το είδος τους.

Μεταλλικά φίλτρα

Αφού αφαιρέσετε το φίλτρο ή τα φίλτρα, σε περίπτωση οριζόντιου συρόμενου απορροφητήρα, γεμίζετε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και την βάζετε στο μάτι της κουζίνας να βράσει. Λίγο πριν βράσει, βάζετε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Επειδή η σόδα θα κάνει το νερό να αφρίσει απότομα, θα πρέπει να την ρίξετε λίγη-λίγη και να αφήσετε λίγη ώρα ενδιάμεσα. Αφού την ρίξετε, τοποθετείτε το μισό φίλτρο μέσα και το αφήνετε για λίγη ώρα, ενώ η κατσαρόλα βρίσκεται ακόμα πάνω στο αναμμένο μάτι. Θα δείτε τα λίπη να διαλύονται και να «έρχονται» στην επιφάνεια του νερού. Έπειτα από λίγη ώρα, γυρνάτε το φίλτρο και βάζετε και την άλλη μεριά μέσα στην κατσαρόλα. Επειδή το φίλτρο θα καίει καλό είναι να το κρατάτε με μια πετσέτα κουζίνας. Μόλις τελειώσετε, τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά και τα τοποθετείτε στη θέση τους. Εάν τα φίλτρα είναι πολύ λερωμένα, μπορείτε να αλλάξετε το νερό και να επαναλάβετε την διαδικασία.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατσαρόλα, μπορείτε να βάλετε ζεστό νερό στον νεροχύτη σας με λίγη σόδα και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και να βάλετε τα φίλτρα μέσα. Θα χρειαστείτε κι ένα σκουπάκι κουζίνας, με το οποίο θα τρίψετε μαλακά τα φίλτρα για να απομακρύνετε τα λίπη.

Άλλος ένα εύκολος τρόπος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Miele, είναι να βάλετε τα φίλτρα στο πλυντήριο πιάτων. Τοποθετείτε όσο γίνεται τα φίλτρα λίπους κάθετα στο κάτω κάνιστρο και προσέχετε να μπορεί να μετακινείται ο βραχίονας εκτόξευσης. Ρυθμίζετε το πλυντήριο σε πρόγραμμα 65ο C. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά. Μετά τον καθαρισμό, τοποθετείτε το φίλτρο, για να στεγνώσει πάνω σε μια απορροφητική πετσέτα. Κατά το πλύσιμο των φίλτρων λίπους σε πλυντήριο πιάτων, ανάλογα με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε, μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα στην εσωτερική επιφάνειά τους. Αυτό δεν έχει καμία επίδραση, όμως, στη λειτουργικότητα των φίλτρων. 

Φίλτρα άνθρακα

Όσον αφορά τα φίλτρα άνθρακα, θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε περίπου ανά 4 μήνες, ανάλογα βέβαια και με την χρήση που τους κάνετε. Δεν θα πρέπει να μπείτε στην διαδικασία να τα πλύνετε. Μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα που πωλούνται απορροφητήρες.

Φίλτρα από υαλοβάμβακα

Τα φίλτρα υαλοβάμβακα θα πρέπει να τα αλλάζετε συχνά, περίπου στους ένα με δύο μήνες αν μαγειρεύετε καθημερινά ή όποτε βλέπετε να αλλάζουν χρώμα. Μπορείτε να τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ σε συσκευασίες του ενός ή μπορείτε να τα παραγγείλετε και online από εδώ στα 1,89 ευρώ ανά τεμάχιο. Υπάρχουν δύο είδη που ταιριάζουν σε όλους τους απορροφητήρες και μπορείτε να διαλέξετε ανάλογα με το τι σας εξυπηρετεί.

Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα

Τέλος, μπορείτε να καθαρίσετε το εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα με ένα βρεγμένο πανί και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και να το ξεβγάλετε με λίγο νερό σε νωπό πανί. Σε περίπτωση που "κολλάει" πολύ από την παρουσία λιπών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απορρυπαντικό ειδικό για την αφαίρεση λιπών που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ.

Αν και οι παραπάνω συμβουλές συντήρησης ισχύουν για τα περισσότερα μοντέλα απορροφητήρων καλό είναι να συμβουλευτείτε και το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σας ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την εταιρεία κατασκευής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v