Μητρικός θηλασμός: Μύθοι και αλήθειες

Μητρικός θηλασμός: Μύθοι και αλήθειες

«Δεν έχω αρκετό γάλα», «πονάω πολύ όταν θηλάζω, αλλά μάλλον αυτό είναι φυσιολογικό», «το μωρό πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον 20 λεπτά από τον κάθε μαστό»... Ακούμε καθημερινά μαμάδες να παραπονιούνται ή να θεωρούν δεδομένο ότι ο θηλασμός είναι μία διαδικασία δύσκολη, επίπονη και συχνά αδύνατη. Δεν είναι, όμως, έτσι –ή μπορεί και να είναι. Σε κάθε περίπτωση, κάθε γυναίκα που θηλάζει πρέπει να καταλάβει ότι διαφορετικά πράγματα μπορεί να ισχύουν σε διαφορετικές περιπτώσεις, όμως υπάρχει πάντα μία αλήθεια πίσω από κάθε «μύθο». Και αυτές ακριβώς τις αλήθειες θα δείτε παρακάτω, προκειμένου να βιώσετε τον θηλασμό σε όλο του το μεγαλείο!

Πολλές γυναίκες δεν παράγουν αρκετό γάλα

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών παράγει περισσότερο γάλα απ' όσο χρειάζεται. Η υπερ-παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι ιδιαίτερα κοινή. Συμβαίνει κάποια μωρά να χάνουν βάρος ή να παίρνουν βάρος πολύ αργά, αυτό όμως δεν οφείλεται στο ότι η μητέρα δεν έχει αρκετό γάλα. Η πιο συχνή αιτία για τη μη επαρκή λήψη γάλακτος είναι η λάθος τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείχνεται στις μητέρες, από την πρώτη κιόλας μέρα, πώς να τοποθετούν το μωρό τους στο στήθος τους, από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία.

Είναι φυσιολογικό να πονάς κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Είναι κοινό αρχικά να υπάρχει μια σχετική ευαισθησία. Η ευαισθησία αυτή όμως, σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι παροδική, διαρκεί μόνο λίγες μέρες και ποτέ δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε η μητέρα να "τρέμει" την ώρα του θηλασμού. Οι σημαντικά ενοχλητικοί πόνοι είναι μη φυσιολογικοί και οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στη λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Πόνοι στις θηλές οι οποίοι δεν καλυτερεύουν μέσα σε 3-4 μέρες δεν θα πρέπει να αγνοούνται. Εκ νέου πόνοι, ενώ η διαδικασία του θηλασμού γινόταν χωρίς προβλήματα για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορούν να οφείλονται σε μυκητιακές μολύνσεις στην περιοχή της θηλής. Ο περιορισμός της διάρκειας του θηλασμού δεν αποτρέπει τους πόνους. Η αποχή του μωρού από το θηλασμό ώστε να θεραπευτούν οι θηλές θα πρέπει να αποτελεί λύση τελευταίας ανάγκης και μόνο.

Δεν υπάρχει αρκετό γάλα τις 3-4 πρώτες μέρες μετά τη γέννα

Η εντύπωση αυτή συχνά οφείλεται στην κακή τοποθέτηση του βρέφους κατά τον θηλασμό, οπότε και δεν μπορεί να λάβει το διαθέσιμο γάλα. Όταν το γάλα δεν είναι πολύ (όπως είναι το φυσιολογικό κατά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα), το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται σωστά. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του "θηλάζω το μωρό για 2 ώρες, αλλά όταν σταματάω πεινάει ακόμα". Εάν το βρέφος βρίσκεται σε κακή θέση, δεν μπορεί να λάβει το πρωτόγαλα, όπως ονομάζεται το μητρικό γάλα των πρώτων ημερών. Άπαξ και το μητρικό γάλα υπάρχει άφθονο, το μωρό μπορεί να λάβει την απαιτούμενη ποσότητα ακόμα και εάν η τοποθέτηση του δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Το μωρό θα πρέπει να θηλάζει από κάθε μαστό για 20 (ή 10 ή 15 ή 7.6 ή ...) λεπτά

Εδώ θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ του "βρίσκεται στον μαστό" και "θηλάζει". Εάν το μωρό όντως θηλάζει για 15-20 λεπτά σε έναν μαστό, τότε μάλλον δεν θα θελήσει να θηλάσει από τον άλλον μαστό έτσι κι αλλιώς. Εάν θηλάσει για ένα λεπτό σε έναν μαστό, μετά νυστάξει και κοιμηθεί και κάνει το ίδιο με τον άλλο μαστό, τότε καμία χρονική διάρκεια δεν ήταν αρκετή για σωστό θηλασμό. Το μωρό θα θηλάζει καλύτερα και για περισσότερη ώρα εάν η θέση του είναι η καλύτερη δυνατή. Εάν πάλι σταματήσει να θηλάζει από μόνο του, η μητέρα μπορεί να ασκήσει πίεση στο στήθος ώστε να διατηρηθεί η ροή του γάλακτος προς τη θηλή. Τέλος, ο γενικός κανόνας ότι "το μωρό λαμβάνει το 90% του γάλακτος στα πρώτα 10 λεπτά θηλασμού" προφανώς δεν ισχύει.

Το βρέφος χρειάζεται επιπλέον νερό σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας

Το μητρικό γάλα περιέχει όλη την ποσότητα νερού που χρειάζεται το μωρό σας.

Το μητρικό γάλα δεν περιέχει αρκετό σίδηρο για τις ανάγκες του μωρού

Το μητρικό γάλα περιέχει όλον τον σίδηρο που χρειάζεται το βρέφος. Εάν η κύηση ήταν πλήρης, το βρέφος λαμβάνει μέσω του θηλασμού αρκετό σίδηρο τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες. Το ξένο γάλα περιέχει υπερβολικά πολύ σίδηρο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα απορροφηθεί αρκετός και δεν θα υπάρξει κίνδυνος σιδηροπενίας. Ο σίδηρος του ξένου γάλακτος απορροφάται δύσκολα και μεγάλη ποσότητα αποβάλλεται από το μωρό. Γενικά, δεν χρειάζεται να εισάγετε άλλες τροφές πέραν του μητρικού γάλακτος πριν το μωρό σας συμπληρώσει 6 μήνες ζωής.

Το τάισμα με το μπιμπερό είναι ευκολότερο από τον θηλασμό

Είναι αλήθεια ότι ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος, ιδιαίτερα αν η μητέρα δεν έχει λάβει την απαραίτητη βοήθεια από την αρχή. Αλλά ακόμα κι αν έχετε ξεκινήσει με λάθος τρόπο, η διαδικασία διευκολύνεται πολύ όσο περνάει ο καιρός.

Ο θηλασμός περιορίζει τη μητέρα

Εξαρτάται από την οπτική γωνία του καθενός. Ο θηλασμός του μωρού μπορεί να γίνει οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα, επομένως απελευθερώνει τη μητέρα. Δεν υπάρχει ανάγκη να κουβαλάει κανείς μαζί του μπιμπερό και γάλα. Επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για το πώς θα ζεσταθεί το γάλα ή για την αποστείρωση του μπιμπερό.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζω πόσο μητρικό γάλα λαμβάνει το μωρό

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μετρηθεί η ακριβής ποσότητα γάλακτος που λαμβάνει το μωρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε εάν το μωρό σας τρέφεται επαρκώς. Ελέγξτε πόση ώρα θηλάζει, αν κάνει μεγάλες παύσεις ή αν κρατάει το στόμα του ανοιχτό για πολλή ώρα.

Τα σύγχρονα ξένα γάλατα είναι σχεδόν πανομοιότυπα με το μητρικό

Ο ισχυρισμός αυτός κυκλοφορεί τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Τα σύγχρονα ξένα γάλατα είναι μόνο επιφανειακά όμοια με το μητρικό γάλα. Κάθε διόρθωση μιας έλλειψης του ξένου γάλακτος διαφημίζεται ως πρόοδος. Στη βάση του, το ξένο γάλα είναι μια ανακριβής αντιγραφή του μητρικού γάλακτος, βασισμένη σε ξεπερασμένη και ανεπαρκή γνώση του τι ακριβώς είναι το μητρικό γάλα. Το ξένο γάλα δεν περιέχει αντισώματα, ζώντα κύτταρα, ένζυμα ή ορμόνες. Από την άλλη, περιέχει πολύ περισσότερο αλουμίνιο, μαγγάνιο, κάδμιο, μόλυβδο και σίδηρο, καθώς και περισσότερες πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά του ξένου γάλακτος είναι δομικώς διαφορετικά από εκείνα του μητρικού. Το ξένο γάλα δεν διαφοροποιείται κατά την αρχή ή το τέλος του θηλασμού, μεταξύ της πρώτης, έβδομης ή τριακοστής ημέρας, από γυναίκα σε γυναίκα ή από βρέφος σε βρέφος. Το δικό σας μητρικό γάλα είναι φτιαγμένο ακριβώς για τις ανάγκες του μωρού σας. Τα ξένα γάλατα φτιάχνονται για να ικανοποιούν κάθε μωρό και συνεπώς κανένα μωρό. Το μωρό σας θα τραφεί με το ξένο γάλα, αλλά ο θηλασμός παρέχει πολλά περισσότερα από θρεπτικά συστατικά.

Αν η μητέρα είναι άρρωστη, δεν θα πρέπει να θηλάζει

Με εξαίρεση έναν ελάχιστο αριθμό περιπτώσεων, η συνέχιση του θηλασμού θα είναι ευεργετική για την προστασία του μωρού. Μέχρι η μητέρα να παρουσιάσει συμπτώματα όπως π.χ. πυρετός, βήχας, διάρροια, εμετός, εξανθήματα, κλπ, ο μολυσματικός παράγοντας έχει ήδη μεταδοθεί στο μωρό, καθώς η μητέρα είναι φορέας αρκετές μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η καλύτερη προστασία του μωρού έναντι της ασθένειας είναι ο θηλασμός. Αν το μωρό αρρωστήσει, θα αρρωστήσει λιγότερο σε σχέση με την περίπτωση όπου δεν θα θήλαζε. Επίσης, υπάρχει πάντα η περίπτωση το μωρό να κόλλησε τη μητέρα και να μην παρουσίασε συμπτώματα ακριβώς επειδή θήλαζε. Επίσης, μολύνσεις του στήθους, όπως π.χ. αποστήματα, παρ' ότι επίπονα, δεν αποτελούν λόγο ανάσχεσης του θηλασμού. Αντιθέτως, ο θηλασμός βοηθάει στην γρηγορότερη ανάρρωση του πληγέντος μαστού.

Αν το μωρό έχει διάρροια ή εμετό, δεν θα πρέπει να θηλάζει

Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας του μωρού είναι ο θηλασμός. Μπορείτε να σταματήσετε τη λήψη άλλων τροφών για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά συνεχίστε το θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι το μόνο υγρό που χρειάζεται το μωρό σας όταν παρουσιάζει τέτοιου είδους συμπτώματα, εκτός ιδιαίτερων περιπτώσεων. Φαρμακευτικές λύσεις "στοματικής ενυδάτωσης" προωθούνται κατά κύριο λόγο από εταιρείες παραγωγής ξένου γάλατος (οι οποίες επίσης παράγουν τις "λύσεις" αυτές). Το μωρό -αλλά και η μητέρα- ανακουφίζεται μέσω του θηλασμού.

Εάν η μητέρα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, δεν θα πρέπει να θηλάζει

Ο αριθμός των φαρμάκων που δεν επιτρέπουν ασφαλή θηλασμό είναι εξαιρετικά μικρός. Μικρές ποσότητες φαρμάκου μπορούν να ανιχνευτούν στο μητρικό γάλα, αλλά σε τόσο μικρά ποσοστά, ώστε δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Εάν ένα φάρμακο όντως αποτρέπει τον θηλασμό, υπάρχουν άλλα εξίσου αποτελεσματικά που τον επιτρέπουν. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι της λήψης μη φυσικής τροφής, όταν αποφασίζει κανείς να διακόψει τον θηλασμό για τον οποιοδήποτε λόγο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v