Διαταραχές περιόδου: Τι μαρτυρούν για την υγεία σας;

Διαταραχές περιόδου: Τι μαρτυρούν για την υγεία σας;

Ζητήματα που αφορούν την έμμηνο ρύση, απασχολούν όλες τις γυναίκες. Οι διαταραχές της περιόδου είναι από αυτά που προβληματίζουν ακόμα περισσότερο. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις διαταραχών της περιόδου που σχετίζονται με προβλήματα υγείας, τα οποία ίσως πρέπει να εξετάσετε. Διαβάστε πότε η περίοδός σας προσπαθεί να σας πει κάτι και τι πρέπει να κάνετε.

Αν δεν σας ήρθε περίοδος, ο εγκέφαλός σας καθυστερεί την ωορρηξία – και έχει τους λόγους του

Όταν η περίοδος δεν κάνει την εμφάνισή της, ίσως είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλός σας καθυστερεί την ωορρηξία μέχρι η υγεία σας να επανέλθει στο φυσιολογικό. Η ώρα της έμμηνου ρύσης «προγραμματίζεται» από τον υποθάλαμο, το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου που δίνει οδηγίες στις ωοθήκες. Ο υποθάλαμος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στους επιβλαβείς για την εγκεφαλική λειτουργία παράγοντες, όπως: η έλλειψη ύπνου, το στρες, οι ασθένειες, οι ορμονικές διαταραχές, ή οι ασυνήθιστα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Συνήθως η περίοδός επανέρχεται, όταν αποκαθίσταται η υγεία σας.

Τι να κάνετε: Αν χάσετε παραπάνω από μία περίοδο, ή αν αυτό συμβαίνει συστηματικά, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας για να εντοπίσετε το πρόβλημα. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο υπέρηχος είναι απαραίτητος», μας λέει ο Θ. Αρκουλής Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, και προσθέτει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να γίνουν και ορμονικές εξετάσεις».

Οι κηλίδες αίματος εκτός περιόδου, ίσως είναι… κόκκινος συναγερμός

Η εμφάνιση κηλίδων αίματος μπορεί να σηματοδοτεί ότι έχετε ωορρηξία. «Σ’ αυτή την περίπτωση η αιμορραγία θα είναι μηνιαία και σε σταθερή βάση», σημειώνει ο γιατρός. Η άνευ συμπτωμάτων αιφνίδια αιμορραγία, ίσως δεν σχετίζεται με τον κύκλο σας.

Τι να κάνετε: Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Οι αιτίες μπορεί να είναι τυχαίες και καλοήθεις, ωστόσο συνιστάται να εξεταστεί η πιθανότητα πολύποδα του τραχήλου ή της ενδομητρικής κοιλότητας. Σύμφωνα με τον Θ. Αρκουλή, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει γυναικολογικό υπερηχογράφημα και ορμονικές εξετάσεις.

Αν σας ήρθε περίοδος σε αρκετά μικρή ηλικία, έχετε παραπάνω λόγους να αθλείστε, να τρώτε σωστά και να κάνετε συχνές εξετάσεις

Όσες περισσότερες περιόδους έχετε στο ενεργητικό σας, τόσα περισσότερα χρόνια έχετε ενεργές ορμόνες στο σώμα σας –κι αυτό ενδέχεται να αυξήσει λίγο τις πιθανότητες προδιάθεσης για καρκίνο του μαστού.

Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι γνωρίζει με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η σύνδεση – ίσως ο λόγοι να είναι περιβαλλοντολογικοί ή διατροφικοί. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα οι παράγοντες που επηρέασαν τις ορμόνες σας στο παρελθόν, ενεργοποιώντας την έμμηνο ρύση, να ευθύνονται για την εμφάνιση ασθενειών στο μέλλον.

Τι να κάνετε: Ενημερώστε τον γυναικολόγο σας για την πρόωρη έλευση της περιόδου – είναι σημαντικό να γνωστοποιήσετε το ιστορικό σας, στον γιατρό. Κάντε συχνές μαστογραφίες και φροντίστε τον εαυτό σας με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Αν η περίοδός σας δε σταματά, εξετάστε τις ορμόνες σας και την πιθανότητα εγκυμοσύνης ή κλιμακτηρίου

Όπως γράφει σε άρθρο του ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, οι αιτίες της εκάστοτε διαταραχής εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, γράφει: «Σε αυτές που είναι στην ηλικιακή ζώνη κάτω των 20 ετών, αυτό που μας απασχολεί έντονα είναι οι ορμονικές ανωμαλίες. Στην ηλικιακή ομάδα από 20-40 ετών πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα εγκυμοσύνης και αυτόματης αποβολής ενώ στις ηλικίες πάνω από 40 ετών ερευνούμε για την εμφάνιση κλιμακτήριου.». Απαραίτητο είναι να διευκρινιστεί αν υπάρχει και κάποιο οργανικό πρόβλημα, όπως κύστη στην ωοθήκη, ινομύωμα ή πολύποδας.

Τι να κάνετε: Αν η περίοδός σας κρατάει πολλές μέρες, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας για να προβείτε στις απαραίτητες εξετάσεις.

Αν σας ήρθε περίοδος δύο μέρες νωρίτερα, μην ανησυχήσετε καθόλου

Πολλές γυναίκες -και ιδίως εκείνες που προσπαθούν να συλλάβουν- ανησυχούν υπερβολικά με κάθε μικρή αλλαγή που παρατηρούν στον κύκλο τους. Αν παρατηρήσετε μικρές χρονικές αποκλίσεις, μην ανησυχήσετε – δεν πρόκειται για διαταραχή. Ελάχιστες γυναίκες έχουν περίοδο που θυμίζει ελβετικό ρολόι.

Τι να κάνετε: Τίποτα απολύτως. Προσπαθήστε να περιορίσετε το άγχος σας – μπορεί να γίνει αιτία σημαντικών διαταραχών στην έμμηνο ρύση. Αν προσπαθείτε να συλλάβετε, θυμηθείτε: το 80% των γυναικών που κάνουν ελεύθερο σεξ συστηματικά, καταφέρνουν να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο.

v