Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στον γάμο

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στον γάμο

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα δεν αποτελούν απλά παραπτώματα που σύμφωνα με τη θρησκεία επισείουν την ύψιστη τιμωρία, αλλά πραγματικά, ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν δραματικό αντίκτυπο σε όσους τα πράττουν αλλά και σε όσους υποφέρουν από αυτά –πόσο μάλλον αν τα άτομα αυτά είναι ανδρόγυνο. Η Οκνηρία, η Αλαζονεία, η Λαιμαργία, η Λαγνεία, η Απληστία, η Οργή και η Ζηλοφθονία μπορούν να σκοτώσουν τον γάμο σας, λέει ο οικογενειακός σύμβουλος Amiel Cocco, ο οποίος εξηγεί και συμβουλεύει.

Λαγνεία

Η λαγνεία χαρακτηρίζεται από επίμονες σκέψεις σεξουαλικής φύσης ή από ανεξέλεγκτη έως και αρρωστημένη σεξουαλική επιθυμία. Στις μέρες μας το σεξ τείνει να γίνει εθισμός, τόσο που αν κανείς δεν το έχει ως προτεραιότητα στην ζωή του, θεωρείται... προβληματικός. Σαφώς είναι σπουδαίο να έχετε υγιή σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό σας και να ικανοποιείστε εξίσου και οι δύο, για να μην χρειαστεί ποτέ να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε τρίτο πρόσωπο. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε προβλήματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι τα μοιραστείτε ο ένας με τον άλλον και να βρείτε τρόπους να γίνετε εσείς εραστές του συντρόφου σας.

Λαιμαργία (και Μέθη)

 

Ο λόγος για την ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού και ποτού που πέρα από εθιστική είναι και αυτοκαταστροφική. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες συμπεριφορές, ακόμα και βία, και σε καταστάσεις για τις οποίες μόνο ντροπή κάνουν κάποιον να νιώθει. Όσο για τη λαιμαργία, πέρα από σοβαρά προβλήματα υγείας, οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του βάρους, ταυτόχρονη μείωση της αυτοπεποίθησης και τελικά του αυτοσεβασμού. Επιπλέον, κανείς δεν θέλει έναν σύντροφο που να πίνει και να τρώει διαρκώς, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει εγκαταλείψει τον εαυτό του. Όποιος ζει με έναν τέτοιον σύντροφο υποφέρει σε απελπιστικό βαθμό και αναγκαστικά οδηγείται στο να τον εγκαταλείψει.

Οκνηρία

Η οκνηρία στον γάμο είναι συνώνυμη της αδιαφορίας. Το να μην σκέφτεστε τον σύντροφό σας και τις ανάγκες του, μαρτυρά ότι αδιαφορείτε για εκείνον, αλλά και για την οικογένειά σας. Προσπαθήστε να ανταπεξέρχεστε στις υποχρεώσεις σας, τόσο στο σπίτι όσο και στην δουλειά σας, με ενθουσιασμό. Όταν ο σύντροφός σας θέλει να σας πει κάτι, χαρίστε του την αμέριστη προσοχή σας. Ανακαλύψτε πώς νιώθει, τι μπορεί να χρειάζεται. Αν νιώθει άρρωστος ή κουρασμένος. Αν έχει ανάγκη να μιλήσει ή να πάει μια βόλτα. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που ικανοποιούν μόνο εσάς και βρείτε κάποιες που προσφέρονται για να περνάτε ευχάριστα τον χρόνο μαζί.

Οργή

Νεύρα, φωνές, λόγια μίσους και παντελής έλλειψη υπομονής και ανοχής. Προσπαθήστε να κάνετε υπομονή με τον σύντροφό σας. Μην ξεχνάτε πως όλοι κάνουν λάθη. Αντιμετωπίστε τη ζωή με χιούμορ και θα δείτε πως τίποτα δεν είναι τόσο άσχημο όσο φαινόταν πριν λίγο. Μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό, γιόγκα, μιλήστε με έναν ψυχολόγο –οτιδήποτε μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή σας θα σώσει και τον γάμο σας. Όταν ο σύντροφός σας λέει κάτι που σας θυμώνει, πάρτε μια βαθιά ανάσα και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα πριν απαντήσετε. Ελέγξτε, επίσης, την γλώσσα σας. Μην λέτε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, παρά σκεφτείτε τι επίδραση θα έχει στον άλλον και ποτέ μα ποτέ μην ασκείτε βία στον σύντροφό σας, είτε σωματική, είτε λεκτική, είτε συναισθηματική.

Ζηλοφθονία

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλαβή συναισθήματα, καθώς όποιος τη νιώθει υποφέρει βαθιά. Σας κάνει να θέλετε αυτό που έχει κάποιος άλλος, αλλά σας κάνει και να θέλετε να μειώσετε τον άλλον επειδή το έχει. Στην σχέση σας δεν θα πρέπει ποτέ να μειώνετε τον σύντροφό σας. Αντίθετα, να του φέρεστε σαν ίσο σας. Να τον «νιώθετε» για τις λύπες και τα προβλήματά του. Και να προσπαθείτε να τον κάνετε χαρούμενο. Αν έχετε και εσείς τα δικά σας προβλήματα, μην τον τραβάτε στην άβυσσο μαζί σας. Να χαίρεστε με τις επιτυχίες του, ακόμα κι αν μερικές φορές σας αφήνουν στο περιθώριο.

Απληστία

Ένα ακόμα αμάρτημα της υπερβολής, η απληστία, είναι η ανάγκη του ανθρώπου να αποκτά όλο και περισσότερα. Αν ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι αυτός που φέρνει τα λεφτά στην οικογένεια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα χρήματα είναι δικά του και μόνο εκείνος μπορεί να τα διαχειρίζεται και να τα ξοδεύει. Αν εργάζεστε και οι δύο, μην μετράτε διαρκώς τι ξόδεψε ο καθένας, παρά δημιουργήστε ένα κοινό ταμείο, για να μη νιώθει κανείς ότι συνεισφέρει λιγότερο ή περισσότερο από τον άλλον. Μην παθιάζεστε με την ιδέα να βγάζετε συνεχώς περισσότερα χρήματα. Δεν θα νιώσετε ποτέ ικανοποίηση με τα χρήματα που θα έχετε στην άκρη, γιατί όσα κι αν έχετε πάντα υπάρχει τρόπος να τα ξοδεύετε σε πράγματα που δεν χρειάζεστε. Ξοδέψτε, όμως, χρόνο στον σύντροφο και στην οικογένειά σας. Ξοδέψτε ποιοτικό χρόνο μαζί, για να απολαύσετε τους καρπούς της σκληρής δουλειάς σας. Τι νόημα έχει να βγάζει κανείς λεφτά αν δεν τα απολαμβάνει με τους ανθρώπους που αγαπά;

Αλαζονεία

Λέγεται πως είναι η μητέρα των αμαρτημάτων. Συνώνυμά της είναι η ματαιοδοξία και η αυθάδεια και πηγάζει από την εχθρότητα. Ένας αλαζόνας δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη –και στον γάμο μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να γίνει φονικό όπλο. Μία σχέση στην οποία κανένας ή μόνο ο ένας είναι αρκετά ταπεινός για να ζητά συγγνώμη, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει καταφύγιο ευτυχίας και ζεστασιάς. Μάθετε να είστε ταπεινοί, να αγαπάτε και να σέβεστε τον σύντροφό σας. Ελέγξτε το «εγώ» σας και αναγνωρίστε τις ικανότητες, τις αξίες και τα ταλέντα του συντρόφου σας. Αναγνωρίστε τις προσπάθειες που κάνει για να σας ευχαριστεί. Γίνετε πιστός φίλος και παντοτινός συνοδοιπόρος στο άτομο στο οποίο υποσχεθήκατε πως θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας δίπλα του.

v