Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το παιδί στο σπίτι

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το παιδί στο σπίτι

Πρώτο μέλημα όλων των γονιών είναι η ασφάλεια των παιδιών τους. Οι κίνδυνοι ποικίλλουν και, δυστυχώς, καραδοκούν παντού -εντός και εκτός σπιτιού. Το σπίτι δίνει πάντοτε μια αίσθηση ασφάλειας, ωστόσο ατυχήματα συμβαίνουν και εντός των τειχών της οικογενειακής εστίας. Συσκευές, εργαλεία και έπιπλα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα, γι’ αυτό η διαρκής επαγρύπνηση είναι αναγκαία. Δείτε ποιοι είναι οι πιο κοινοί… σπιτικοί κίνδυνοι:

1. Μπαλκόνι / Παράθυρα

Πρόκειται για έναν απ’ τους πιο μεγάλους φόβους κάθε γονιού- και όχι αδικαιολόγητα. Ο φόβος της πτώσης ξεπερνιέται όσο το παιδί μεγαλώνει και οι γονείς εξοικειώνονται με την ικανότητά του να προσέχει τον εαυτό του. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός μόνο για τα πολύ μικρά παιδιά, που έχουν άγνοια κινδύνου και στερούνται αντιληπτικών ικανοτήτων.

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά κάγκελα ασφαλείας ή - πιο οικονομικά- να καλύψετε τα κάγκελα των μπαλκονιών σας με ειδικά προστατευτικά πλέγματα.

2. Έπιπλα

Τα έπιπλα αποτελούν απειλή με δύο τρόπους και σε δύο ηλικιακές φάσεις. Όσο το παιδί ακόμη μπουσουλάει και προσπαθεί να σταθεί μόνο του όρθιο, οι γωνίες των επίπλων παραμονεύουν για να το τραυματίσουν. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα παιδιά, γεμάτα όρεξη για παιχνίδι, έχουν την τάση να σκαρφαλώνουν και να χοροπηδούν όπου βρουν. Τα ογκώδη έπιπλα συνιστούν σημαντική απειλή, αφού κινδυνεύουν να αναποδογυρίσουν και να τραυματίσουν το παιδί.

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Αν το παιδί σας είναι ακόμη μικρό, επιβάλλεται να προμηθευτείτε προστατευτικά για γωνίες. Σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίστε ότι τα μεγάλα, βαριά έπιπλα του σπιτιού σας στηρίζονται στο τοίχο, για να αποφύγετε τα ράμματα.

3. Φάρμακα/Βιταμίνες/Αλκοόλ

Όλα τα ανωτέρω απαγορεύεται να βρουν τον δρόμο προς τον οργανισμό ενός παιδιού. Και καθώς τα παιδιά είναι καλικατζαράκια που χώνουν τη μύτη τους παντού, πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, για μη χρειαστεί να ψάξετε το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων.

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Αποθηκεύστε το φαρμακείο σας σ’ ένα ασφαλές μέρος και μην αφήνετε διαφανή αλκοολούχα ποτά στο ψυγείο – τα παιδιά μπορεί να τα περάσουν για νερό.

4. Καθαριστικά

Τα καθαριστικά κάθε είδους είναι δηλητηριώδη. Ταυτόχρονα, τα παιδιά, εξερευνώντας τον κόσμο, έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, γι’ αυτό τα καθαριστικά του σπιτιού πρέπει να φυλάσσονται προσεκτικά.

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Φυλάξτε τα καθαριστικά σε ασφαλές σημείο. Επιλέξτε ένα πολύ ψηλό ντουλάπι ή -αν αυτή η επιλογή δεν υπάρχει- σιγουρευτείτε ότι το μέρος που φυλάσσονται είναι πάντοτε κλειδωμένο.

5. Εργαλεία

Αν τα χέρια του μπαμπά -ή, γιατί όχι, τα δικά σας- «πιάνουν», πρέπει και να μαζεύουν. Από κατσαβίδια και ψαλίδια, μέχρι τροχούς και τρυπάνια, τα εργαλεία ανεξαιρέτως συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές της ασφάλειας του παιδιού – και όχι μόνο!

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Τα λάθη εδώ, απαγορεύονται. Το μόνο που χρειάζεται για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή, είναι να συγυρίσετε με επιμέλεια και συγκέντρωση. Απομακρύνετε από τους κοινόχρηστους χώρους τα… φονικά εργαλεία και αποθηκεύστε τα σε ασφαλές μέρος.

6. Φούρνος

Σίγουρα προσέχετε πάντοτε αν τα μάτια της κουζίνας είναι σβηστά. Είναι ένα προστατευτικό μέτρο αναγκαίο, αλλά όχι επαρκές.

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Ελέγξτε και ξαναελέγξτε αν τα μάτια είναι σβηστά – κανόνας βασικός που δεν απηχεί μόνο στα παιδιά. Επίσης, υπάρχουν «κλειδαριές» ασφαλείας - σχεδιασμένες να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες - για την πόρτα του φούρνου, που εγγυώνται ότι το μικρό σας θα παραμείνει ασφαλές.

7. Πλυντήριο πιάτων

Είναι εύχρηστο για μια νοικοκυρά να αφήνει το πλυντήριο πιάτων ανοιχτό, ώστε να βάζει κάθε τόσο κάτι μέσα. Έχετε σκεφτεί ότι η θήκη για τα μαχαιροπίρουνα – ιδίως αν τα τοποθετείτε με τις λεπίδες προς τα πάνω- αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του παιδιού;

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Κλείνετε πάντα το πλυντήριο πιάτων ή, για ακόμη περισσότερη σιγουριά, βάλτε μια ασφάλεια στην πόρτα του πλυντηρίου.

8. Σκάλες

Φαίνεται αυτονόητο, αλλά εν τέλει, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών! Για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί κινείται με ασφάλεια στο χώρο, πρέπει να φροντίσετε ώστε οι σκάλες του σπιτιού σας να μην αποτελούν κίνδυνο γι’ αυτό.

Πώς να προστατέψετε το παιδί: Για να περιορίσετε την πρόσβαση του παιδιού στη σκάλα, προμηθευτείτε πόρτες ασφαλείας και εγκαταστήστε τις στην αρχή και στο τέλος της.

Η ασφάλεια χρειάζεται επιμέλεια και οργάνωση. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, για να μην πέσετε στην παγίδα του πανικού και οδηγηθείτε στην παράνοια! Δεν μπορείτε να προβλέψετε τα πάντα, αλλά μπορείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό.

v