8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Άγιο Βασίλη

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Άγιο Βασίλη

Είναι συμπαθέστατος και παχύς, συνεπής, εργατικός, τρυφερός και χαμογελαστός. Όμως  τίποτα σ’ αυτόν δεν θυμίζει … Ορθόδοξη πίστη. Γιατί; Γιατί είναι ευχάριστα παχουλός και καλοζωισμένος, ενώ οι ορθόδοξοι Άγιοι καχεκτικοί και ταλαιπωρημένοι. Οι τάρανδοι είναι ξεκάθαρα εκτός ελληνικής πανίδας και τα κόκκινα βελουτέ σύνολα σίγουρα δεν αποτελούσαν ενδυματολογική επιλογή του Μέγα Βασίλειου, επισκόπου Καισαρείας! Ποιος είσαι, λοιπόν, στ’ αλήθεια Άγιε Βασίλη; 

Ο θρύλος του γεννήθηκε στη Νότια Τουρκία.

Στα Μύρα της Λυκίας -στο σημερινό Ντεμρέ της Νότιας Τουρκίας- έζησε, πέθανε, αγιοποιήθηκε και αγαπήθηκε από τους πιστούς ο Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μυρών. Από εκεί ταξίδεψε μέσω της θρησκείας η φήμη του ως τη Μόσχα, το Άμστερνταμ και αργότερα, έως τις Η.Π.Α.. 

 

Ο Santa Claus είναι ο Άγιος Νικόλαος. Όχι ο Άγιος Βασίλης.

Το «Claus» προκύπτει από το ολλανδικό «Nicholaus» και ο διάσημος παχουλός γενειοφόρος των Αμερικανών, των Άγγλων και, ας μη φλυαρούμε, των Δυτικών εν γένει είναι ο Άγιος Νικόλαος -προστάτης όχι μόνο των ναυτικών, αλλά και των παιδιών κατά την χριστιανική παράδοση- και όχι ο Άγιος Βασίλης!

 

 

Φοράει κόκκινα-άσπρα ρούχα επειδή εδραιώθηκε από την Coca-Cola.

Η Coca-Cola άρχισε να χρησιμοποιεί στις διαφημιστικές καμπάνιες την τον δημοφιλή Άγιο το 1930. Τότε καθιερώθηκε η κόκκινη-άσπρη αμφίεση –πριν την εδραίωση της γνωστής σε όλους μορφής του Santa Claus, τα χρώματα των ρούχων ποίκιλαν.

 

 

Υπολογίζεται ότι διανύει 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να μοιράσει όλα τα δώρα!

Ένας Αμερικανός καθηγητής Φυσικής υπολόγισε ότι αυτή είναι η απόσταση που διανύει ο Άγιος Βασίλης, αν πρέπει να περάσει από 132 εκατομμύρια σπίτια.

 

 

Η Ολλανδική εκδοχή τοποθετεί στο πλάι του Άι Βασίλη, ως βοηθό του, ένα αγόρι απ’ την Αιθιοπία αντί καλικάντζαρου!

Ο μικρός Μαύρος Πιτ (Zwarte Piet) σύμφωνα με την παράδοση απελευθερώθηκε από τα δεσμά της δουλείας από τον Άγιο κι έκτοτε παρέμεινε στο πλευρό του από ευγνωμοσύνη.

 

 

Κάθε χρόνο ο Άγιος Βασίλης λαμβάνει σχεδόν 2 εκατομμύρια γράμματα μόνο από τη Γαλλία –περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα!

Σύμφωνα με δεδομένα του 2012, τη Γαλλία ακολουθεί ο Καναδάς με 1,35 εκατομμύριο γράμματα κάθε χρόνο. Ακολουθούν: οι Η.Π.Α., η Βραζιλία, η Μ. Βρετανία και η Φινλανδία.

 

 

Έχει διαφορετικό όνομα σχεδόν σε κάθε χώρα.

Santa Claus για τους Αμερικάνους, Pere Noel για τους Γάλλους, Kerstman για τους Ολλανδούς, Weihnachtsmann για τους Γερμανούς και Babbo Natale για τους Ιταλούς.

 

 

Οι κάλτσες που γεμίζει με δώρα είναι γερμανικό έθιμο.

Οι χριστουγεννιάτικες κάλτσες στο τζάκι, όπως και το έθιμο του στολισμού του δένδρου, μεταφέρθηκαν από τους Γερμανούς στις Η.Π.Α.

v