Online shopping: Πώς να ψωνίζετε έξυπνα και οικονομικά

Online shopping: Πώς να ψωνίζετε έξυπνα και οικονομικά

Αν καταφέρατε να αποφύγετε τις πολλές αγορές τις ημέρες των εορτών, για λόγους οικονομίας ή ακρίβειας των προϊόντων, κάνατε πολύ καλά. Η περίοδος που ακολουθεί τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι σε όλον τον κόσμο, ο παράδεισος του shopping και ιδιαίτερα στα καταστήματα online. Οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες shopping στον κόσμο, έχουν ήδη ξεκινήσει πραγματικές εκπτώσεις που φθάνουν έως 70-80%!

Αν λοιπόν είστε ιδιαίτερα πολυάσχολη και έχετε μια στοιχειώδη ενασχόληση με το internet, αρχίστε να ρίχνετε μια ματιά στα on-line καταστήματα, έτσι ώστε να εξοικειωθείτε κατ'αρχάς με τη διαδικασία, εάν είστε αρχάρια. Εάν είστε πεπειραμένη, ήδη θα πρέπει να ξεκινήσετε να σερφάρετε, οι εκπτώσεις στο internet ξεκίνησαν και κρύβουν απίστευτες ευκαιρίες σε on-line καταστήματα ελληνικά, αλλά κυρίως του εξωτερικού!

Υπολογίστε αρχικά το ποσόν που μπορείτε να διαθέσετε, ώστε να μην πελαγοδρομήσετε χαζεύοντας πράγματα που δεν πρόκειται ή δεν μπορείτε να αγοράσετε, εκτός εάν απλά σας αρέσει να τα βλέπετε για να ενημερωθείτε για τις τάσεις. Κάντε μια λίστα με τις ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν κυρίως, καταλήξτε σε κάποιες (μπορείτε να τις επισκέπτεστε όλες τις εποχές του χρόνου, πάντα δίνουν προσφορές) και προσέξτε ορισμένα χρήσιμα πράγματα, ειδικά στην περίοδο των εκπτώσεων και προσφορών:

-Έχετε μια πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα, που εμπιστεύεστε να τη χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν ορισμένα online καταστήματα του εξωτερικού που δέχονται και παραγγελίες τηλεφωνικές, με παραγγελία και πληρωμή μέσω κάρτας και από το τηλέφωνο ή με αντικαταβολή, αλλά συνήθως είναι πολύ λίγες. Για τις αγορές σας φυσικά από ελληνικά online καταστήματα, τα πράγματα ούτως ή άλλως είναι πιο εύκολα για εσάς, μπορείτε να τηλεφωνήσετε, να παραγγείλετε και να αλλάξετε προϊόντα με μεγαλύτερη ευκολία.

-Προσέξτε καλά τι αγοράζετε. Τοποθετήστε στην άκρη (υπάρχει ειδικός χώρος shopping bag) τα προϊόντα που επιλέγετε κάθε φορά που ψάχνετε βλέποντας πολλά προϊόντα ταυτόχρονα, ξαναδείτε τα στο τέλος και προσθέστε ή αφαιρέστε. Αγοράστε πράγματα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, που δεν θα μετανιώσετε και που πράγματι σας χρειάζονται και όχι επειδή τα βρήκατε με έκπτωση 80%!

-Όταν σας ζητούν στοιχεία, διεύθυνση κλπ. δώστε αυτά που σας εξυπηρετούν καλύτερα και αν δεν θέλετε, χρησιμοποιήστε μια άλλη διεύθυνση παραλαβής εκτός του σπιτιού σας (π.χ. της εργασίας σας).

-Σιγουρευτείτε ότι το online κατάστημα που θέλετε να ψωνίσετε είναι αξιόπιστο. Κάντε μια καλή περιήγηση σε κάθε site που σας ενδιαφέρει, δείτε πόσο καλά οργανωμένο είναι, αν έχει πολιτική επιστροφής αγορών ή αλλαγών και ρωτήστε ίσως κάποια φίλη σας που ασχολείται με τέτοια θέματα, αν το ξέρει. Δείτε στη βάση του, από ποια χώρα προέρχεται το site, ποιοι είναι, τα στοιχεία επικοινωνίας για πελάτες (customer service), τι είδους προϊόντα πωλούν, γενικά μπορείτε να κρίνετε και με βάση το ένστικτό σας. Αν δεν σας εμπνέει ιδιαίτερα, ξεχάστε το.

-Τα προϊόντα που επιλέξατε και σας ενδιαφέρουν κρατήστε τα στην άκρη και αν είναι αξίας, επώνυμα ή ακριβά, ψάξτε να τα βρείτε και σε άλλα παρόμοια online καταστήματα! Συγκρίνετε τις τιμές και τα μεγέθη και αγοράστε από το πιο συμφέρον κατάστημα που εντοπίσατε.

-Μην επηρεάζεστε από το μοντέλο της εικόνας που φορά το φόρεμα ή κρατά την τσάντα που σας άρεσε. Σκεφτείτε ότι οι διαστάσεις του μοντέλου που βλέπετε στην οθόνη του κομπιούτερ σας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές σας (τα καλά sites αναφέρουν το ύψος και τις διαστάσεις του μοντέλου) και κρίνετε εάν το προϊόν που σας αρέσει θα δείχνει πάνω σας με το ίδιο στυλ. Δώστε, λοιπόν, την προσοχή σας κυρίως στην επιλογή του σωστού μεγέθους (διαθέτουν ενημέρωση για τα μεγέθη Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ΗΠΑ), προσέξτε το υλικό που αναγράφουν για το προϊόν, επιλέξτε το χρώμα με προσοχή. Πολύ συχνά μπορεί τα χρώματα να μην είναι τα ίδια με αυτά της φωτογραφίας και το διαπιστώνουμε όταν παραλαμβάνουμε το προϊόν.

-Αν υπάρχουν στο site απόψεις πελατών, ρίξτε μια ματιά και λάβετε υπόψη σας τα αρνητικά. Εάν δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα, δεν επαναλαμβάνονται και δεν μοιάζουν μεταξύ τους, βασιστείτε κυρίως στη δική σας κρίση και μην αφήσετε να σας επηρεάσουν ιδιαίτερα.

-Προσέξτε τα μεταχειρισμένα. Εάν σας ενδιαφέρουν τα vintage ή τα second hand, κανένα πρόβλημα, τα καλά όμως καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα, το αναφέρουν, οπότε αν αναζητάτε καινούργια προϊόντα, λάβετέ το υπόψη σας για να μην απογοητευτείτε κατά την παραλαβή.

- Τέλος, να θυμάστε ότι τα προϊόντα που μπορείτε να επιλέξετε με μεγαλύτερη ασφάλεια – ώστε να μη χρειαστεί να τα αλλάξετε -είναι τα αξεσουάρ, τα πανωφόρια, τα τζάκετ, οι τσάντες, τα παπούτσια, τα καπέλα, οι ζώνες και τα είδη διακόσμησης σπιτιού καθώς και τα λευκά είδη.

-Τα φορέματα, οι φούστες, τα παντελόνια, οι στενές μπλούζες, τα μαγιό και γενικά τα ρούχα που χρειάζονται καλή εφαρμογή για να δείχνουν όμορφα, απαιτούν λίγη παραπάνω προσοχή στην επιλογή τους, στο στυλ και στο μέγεθος, γι'αυτό εάν δεν είστε ιδιαίτερα εξασκημένη με τέτοιου είδους αγορές, ξεκινήστε από τις πιο εύκολες πρώτα, ώστε να μη σας κουράσουν οι διαδικασίες αλλαγής.

-Τέλος, όταν καταφέρετε να αποκτήσετε την εμπειρία που χρειάζεστε στο online shopping, θα μπορέσετε πολύ εύκολα να αγοράζετε τα περισσότερα είδη που επιλέγετε με απόλυτη επιτυχία, τριγυρνώντας στα "μεγαλύτερα πολυκαταστήματα" του κόσμου από τον καναπέ του σπιτιού σας!

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v