Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Το πρώτο βήμα για να έρθει ένα μωρό στον κόσμο είναι να παρθεί η απόφαση από τον μπαμπά και τη μαμά του. Το δεύτερο είναι η σύλληψη. Δεν είναι, όμως, το ίδιο εύκολο για όλες τις γυναίκες να συλλάβουν. Αν έχετε περάσει το στάδιο της απόφασης και βρίσκεστε στο στάδιο της υλοποίησης, αλλά η διαδικασία δεν κυλάει με την ταχύτητα που είχατε φανταστεί, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες. Δείτε πώς να βοηθήσετε το σώμα σας να αναλάβει την δημιουργία μιας νέας ζωής.

Κάντε τους σωστούς υπολογισμούς

Πριν σπεύσετε να ανησυχήσετε για την πρόοδο των προσπαθειών σας, σιγουρευτείτε ότι οι αριθμοί είναι σωστοί. Η πρώτη μέρα του κύκλου σας είναι η πρώτη μέρα της εμμηνόρροιας. Ο κύκλος λοιπόν αρχίζει την ημέρα που θα δείτε αίμα –από τότε αρχίζετε να μετράτε. Όλοι οι γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες να κρατούν ημερολόγιο, ώστε να είσαι σε θέση να προσδιορίσουν τις γόνιμες μέρες.

Πότε πραγματοποιείται η ωορρηξία;

Περίπου δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του νέου εμμηνορρυσιακού κύκλου (12 έως 16 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο) πραγματοποιείται η ωορρηξία.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ωορρηξία;

Πώς όμως θα καταλάβετε ότι τα ωάριά σας έχουν πάρει το μονοπάτι που οδηγεί στη γονιμοποίηση; Θα παρατηρήσετε αλλαγές στα κολπικά υγρά –συνήθως αυξάνονται και γίνονται πιο βλενώδη. Ενδέχεται επίσης να νιώσετε ελαφρύ πόνο κοντά στις ωοθήκες. Τέλος, η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας του σώματός σας είναι σημάδι ότι έχει μόλις πραγματοποιηθεί η ωορρηξία.

Αν αδυνατείτε να καταλάβετε ότι έχετε ωορρηξία, μπορείτε να κάνετε ένα κολπικό υπερηχογράφημα στο ιατρείο του γυναικολόγου σας -προβλέπει την ωορρηξία 48 ώρες πριν συμβεί και εξασφαλίζει ότι δεν συντρέχουν λόγοι που θα την εμποδίσουν.

Δείτε πότε περίπου υπολογίζεται η ωορρηξία ανάλογα με τις ημέρες που διαρκεί ο κύκλος σας, σύμφωνα με πίνακα που ανέρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μιλτιάδης Ματκάρης, γυναικολόγος.

-Κύκλος 25 ημερών: ωορρηξία γίνεται την 11η ημέρα

-Κύκλος 26 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 12η ημέρα

-Κύκλος 27 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 13η ημέρα

-Κύκλος 28 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα (μέσος όρος)

-Κύκλος 29 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 15η ημέρα

-Κύκλος 30 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 16η ημέρα

-Κύκλος 31 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 17η ημέρα

-Κύκλος 32 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 18η ημέρα

-Κύκλος 33 ημερών: η ωορρηξία γίνεται την 19η ημέρα

Το mama365 σας παρέχει το κατάλληλο εργαλείο. Υπολογίστε την ωορρηξία σας εδώ. 

Σεξ και σύλληψη

Αφού ξεμπερδέψετε με ημερολόγια, θερμόμετρα και εξετάσεις και εντοπίσετε πότε είστε γόνιμες, σειρά έχει το ευχάριστο μέρος της διαδικασίας: το σεξ. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το ρόλο του σεξ στην προσπάθεια σύλληψης.

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα;

Πολλές γυναίκες τρέφουν τη λάθος αντίληψη ότι όσο περισσότερο σεξ κάνουν, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν να συλλάβουν. Η αλήθεια είναι ότι το ανδρικό σπέρμα αποδυναμώνεται όταν η εκσπερμάτωση είναι πολύ συχνή. Οι ειδικοί συνιστούν να συνευρίσκεστε με το σύντροφό σας μέρα παρά μέρα.

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια και τι μετά;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες έρευνες που να συνιστούν κάποιες συγκεκριμένες στάσεις – αρωγούς στην προσπάθειά σας. Απολαύστε το σεξ με τον σύζυγό σας όπως προτιμάτε, χωρίς περιττές ακροβασίες.

Από την άλλη, η δεκάλεπτη οριζόντια θέση αμέσως μετά την εκσπερμάτωση του συζύγου σας συνίσταται από γυναικολόγους. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε κολπικές πλύσεις και μην σπεύσετε στο μπάνιο.

Κόψτε τις κακές συνήθειες

Όλα τα ωραία είναι επιβλαβή ή παχυντικά (ή παράνομα). Η προσπάθεια να φέρετε ένα μωράκι στον κόσμο, όμως, αξίζει να νικήσει κάθε έναν απ’ τους απολαυστικούς κι επιβλαβείς εθισμούς σας. 

Κάπνισμα: Οι γυναίκες που καπνίζουν παρουσιάζουν δυσκολίες στη σύλληψη και, ταυτόχρονα, έχουν αυξημένες πιθανότητες αποβολής. Σύμφωνα με έρευνες οι καπνίστριες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν παραπάνω από έναν χρόνο για να συλλάβουν από τις μη καπνίστριες. Γι’ αυτό μην το σκέφτεστε. Κόψτε το.

Αλκοόλ και καφές: Το αλκοόλ και ο καφές σχετίζονται με πιθανές επιπλοκές της γονιμότητας. Γι’ αυτό πρέπει να περιορίσετε και τα δύο. 

Κακή διατροφή και παχυσαρσκία: Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στη ρύθμιση της ωορηξίας, οπότε φροντίστε να περιορίσετε λίπη, συντηρητικά και λοιπές νόστιμες κι καθόλου ωφέλιμες ουσίες. Ταυτόχρονα, τόσο οι παχύσαρκες, όσο και οι λιποβαρείς γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες αφενός να συλλάβουν, κι αφετέρου να έχουν μια ομαλή κύηση. 

Υπολογίστε εδώ τον δείκτη μάζας του σώματός σας και μάθετε αν πρέπει να αρχίσετε τη δίαιτα... ή το φαΐ. 

Μην αγχώνεστε

Είναι ίσως η σημαντικότερη συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς σε μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Σημείο-καμπή των προσπαθειών, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι οι 10 έως 12 μήνες -επομένως, πριν από τότε δεν χρειάζεται να αγχωθείτε. 

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι απαραίτητο το "πρόβλημα" να είναι του δικού σας οργανισμού. Οι ατελέσφορες προσπάθειες μπορεί να οφείλονται τόσο στο σύζυγό σας, όσο και στον μεταξύ σας συνδυασμό. 

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ειδικοί συμβουλεύουν: Απολαύστε το ταξίδι, χωρίς να σκέφτεστε τον προορισμό. Η εμμονή είναι στρεσογόνος, και το στρες είναι μεγάλος εχθρός της σύλληψης.

v