Προστατέψτε τα φυτά σας από τον καύσωνα

Προστατέψτε τα φυτά σας από τον καύσωνα

Αν δεν αντέχουμε εμείς μερικά λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, πώς θα αντέξουν τα φυτά μας; Δείτε μερικά απλά βήματα για να τα προστατέψετε από τον καύσωνα, ακόμα κι όταν εσείς θα λείπετε για διακοπές.

Βήμα 1ο: Μην τα αφήνετε να διψάσουν

Το καλοκαίρι ποτίζουμε τα φυτά αρκετά συχνά, πιο συχνά απ’ ό,τι τις υπόλοιπες εποχές και κρίνοντας από το πόσο στεγνό είναι το χώμα τους. Ένα μικρό «ντους» στα φύλλα τους είναι αποδεκτό, κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, για να στεγνώσει το νερό με τη ζέστη που θα ακολουθήσει το μεσημέρι. Καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους «ντους» το μεσημέρι, γιατί σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να τα "κάψουν". Στις ρίζες τους, όμως, μπορούμε να ρίχνουμε νερό όποτε θέλουμε.

Βήμα 2ο: «Ριζική» προστασία

Μία καλή ιδέα, αν ανησυχούμε ότι τα λουλούδια μας θα πάθουν... θερμοπληξία, είναι να καλύψουμε το χώμα τους με «μονωτικά» υλικά, όπως πεσμένα φύλλα, κοπριά, φλοιός από πεύκο ή άλλα δέντρα. Με αυτόν τον τρόπο συγκρατείται η υγρασία στις ρίζες και προστατεύεται το φυτό από τα ζιζάνια.

Βήμα 3ο: Προσοχή στο λίπασμα

Στα εξωτερικά φυτά δεν ρίχνουμε λίπασμα το καλοκαίρι, γιατί με τη ζέστη καθυστερείται η ανάπτυξή τους. Στα φυτά εσωτερικού χώρου, όμως, λίγο υγρό λίπασμα μπορεί να τα βοηθήσει να «δροσιστούν».

Βήμα 4ο: Μετακινήστε τις γλάστρες

Αν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι ή τη βεράντα, προσπαθήστε να τις μεταφέρετε σε σκιερά μέρη. Ο ίσκιος των δέντρων είναι ιδανικός. Να θυμάστε ότι τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υγρασία σε σχέση με τα φυτά που είναι ριζωμένα στο έδαφος.

Βήμα 5ο: Τόπο στα νιάτα

Τα παλιά φυτά, αυτά που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο μπαλκόνι, έχουν προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές συνθήκες και δεν κινδυνεύουν τόσο από τον καύσωνα, όσο τα νέα φυτά, τα οποία χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Βήμα 6ο: Μαζί με τον βασιλικό…

Πλένετε (μόνο με νερό) τις βεράντες και τα μπαλκόνια σας τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να δροσίζονται και τα φυτά σας.

Πώς θα φύγετε για διακοπές... χωρίς να το καταλάβουν

Εφόσον πρόκειται να λείψετε για διακοπές και δεν υπάρχει κάποιος για να ποτίζει τα φυτά σας, χρειάζεστε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Το αυτόματο πότισμα θα τους εξασφαλίσει το απαραίτητο νερό σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μην «τσιγκουνευτείτε» στο μηχάνημα που θα επιλέξετε, γιατί θα το έχετε για χρόνια. Αν δεν είστε βέβαιη ότι θα καταφέρετε να το τοποθετήσετε μόνη σας, ζητήστε βοήθεια από το κατάστημα από το οποίο θα το αγοράσετε ή από κάποιο κοντινό φυτώριο. Επιπλέον, δοκιμάστε και επιβεβαιώστε ότι δουλεύει καλά το μηχάνημα μερικές ημέρες πριν φύγετε για διακοπές, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν επιστρέψετε.

Πέρα από το αυτόματο πότισμα, στο εμπόριο κυκλοφορούν και άλλα «μέσα» υγρασίας των φυτών, όπως ειδικά ζελέ που απορροφούν και δεσμεύουν μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά και ειδικές σακούλες με υφασμάτινο φιτίλι που αποδεσμεύουν σταδιακά υγρασία στο φυτό. Για να αποφασίσετε σε ποια μέθοδο προστασίας θα καταλήξετε, ζητήστε βοήθεια από κάποιο φυτώριο, ενημερώνοντάς τους για το είδος του φυτού, σε ποιο σημείο βρίσκεται, πόσες μέρες θα λείψετε κ.ο.κ.

Τέλος, τα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορούν να μεταφερθούν σε ένα δωμάτιο με υγρασία και φυσικό φως, όπως το μπάνιο. Αν είναι δυνατόν, αφήστε και λίγο ανοιχτό ένα παράθυρο, για να ανανεώνεται ο αέρας.

v