Γιατί πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να λερωθούν

Γιατί πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να λερωθούν

Μήπως γινόμαστε υποχόνδριοι με την καθαριότητα των παιδιών; Σίγουρα, η καθαριότητα και η πιστή τήρηση των κανόνων της υγιεινής, είναι απαραίτητα για τα παιδιά, για λόγους υγείας, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η καθαριότητα πρέπει να μετατραπεί σε ένα βασανιστικό αυτοσκοπό, που θα οδηγεί στο να καταπιέζονται τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς. Για παράδειγμα, το να αντιδράτε όταν τα παιδιά λερώνονται όταν παίζουν σε ένα πάρκο, αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο βασανιστικό είναι για εσάς να κυνηγάτε το παιδί σας να μην παίζει με τα χώματα, αλλά και πώς θα αισθανθεί το ίδιο το παιδί όταν βλέπει τους φίλους του να ανακατεύουν τα χώματα, από απόσταση. Αφήστε τα παιδιά σας να παίζουν έξω και να λερώνονται. Και αν δεν σκέπτεστε τις ψυχολογικές επιπτώσεις, μην αγνοήσετε τους αμερικανούς επιστήμονες που υποστηρίζουν, πως η υπερβολική καθαριότητα βλάπτει την ικανότητα αυτοΐασης του δέρματος.

Τα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, πυροδοτούν μια διαδικασία που καταλήγει τελικά να εμποδίζει τη φλεγμονή όταν τραυματιζόμαστε. Κοντολογίς, η μειωμένη έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες κατά την παιδική ηλικία, συντελεί σε μεγαλύτερη αλλεργική ευαισθητοποίηση.

Πάντως η αλήθεια είναι, ότι όλο και πιο συχνά συναντάται το φαινόμενο των «παράξενων» γονέων. Πρόκειται για γονείς που έχουν ακραίες συμπεριφορές όσον αφορά τον «κίνδυνο» του να παίζουν τα παιδιά τους έξω και να βρωμίζονται, με αποτέλεσμα τα σημερινά παιδιά να μην απολαμβάνουν μια φυσιολογική παιδική ηλικία.

Φυσικά θα ήταν πολύ σκληρό να κατηγορήσουμε μόνο τους γονείς γι'αυτό, διότι βομβαρδίζονται συνεχώς με διαφημίσεις που τους λένε πως πρέπει να αγοράζουν αντιβακτηριδιακά προϊόντα για να κρατούν τα παιδιά τους καθαρά και υγιή. Ελπίζουμε όμως, πως έρευνες όπως αυτή, θα βοηθήσουν τους γονείς να συνειδητοποιήσουν πως είναι φυσικό και υγιές για ένα παιδί να παίζει έξω, να λερώνεται, ακόμα και να γεμίζει λάσπες και πως αυτό δεν βλάπτει την υγεία του.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v