5 κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθετε στα παιδιά

5 κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθετε στα παιδιά

Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας μας. Ως προς τους κανόνες υγιεινής, όμως, χρειάζονται πιο συγκεκριμένες οδηγίες και πολλές επαναλήψεις μέχρι να φτάσουν να εξυπηρετούνται σωστά μόνα τους. Δείτε τους βασικότερους κανόνες υγιεινής, τους οποίους μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Το πλύσιμο των χεριών

Ειδικά για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας από ιώσεις. Στο παρακάτω video θα δείτε αναλυτικές οδηγίες για το πώς να μάθετε στα παιδιά να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια πάντα επιστρέφοντας στο σπίτι από οποιαδήποτε έξοδο, καθώς και πριν και μετά το φαγητό και την χρήση της τουαλέτας.

Το βούρτσισμα των δοντιών

Σύμφωνα με τους παιδοδοντιάτρους το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά πρέπει να ξεκινά το αργότερο από τον πρώτο χρόνο μία φορά την ημέρα, ενώ στα δύο χρόνια η διαδικασία πρέπει να λαμβάνει χώρα δύο φορές την ημέρα, ώστε να μάθει το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του όπως οι γονείς του. Μην αμελείτε το καθημερινό βούρτσισμα, καθώς τα παιδικά δόντια είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη τερηδόνας (χαλασμάτων) από τη στιγμή που εμφανίζονται στο στόμα.

Ο Αμερικανός παιδοδοντίατρος Dr. Overmeyer δείχνει παρακάτω στα παιδιά πώς να το κάνουν σωστά για να έχουν πάντα υγιή δόντια.

Η χρήση της τουαλέτας

Τον πρώτο καιρό που το παιδί σας θα μαθαίνει να χρησιμοποιεί το γιο-γιό ή το καθισματάκι της λεκάνης για την «ανάγκη» του θα πρέπει να το σκουπίζετε εσείς. Περί τα 5 χρόνια το παιδί μαθαίνει να σκουπίζεται μόνο του. Το καλό σκούπισμα μετά την χρήση της τουαλέτας είναι πολύ σημαντικό για την υγιεινή του παιδιού. Βοηθήστε το με την μέθοδο «σκουπίζω, κοιτάζω, πετάω»: Δείξτε του πώς να πιέζει σταθερά το χαρτί στην περιοχή, να κοιτάζει αν καθρίζεται και μετά να το πετά στο καλαθάκι. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχίζεται μέχρι το χαρτί να βγαίνει καθαρό. Ακόμα, δείξτε στο κορίτσι να σκουπίζεται από μπροστά προς τα πίσω, ειδικά αν έχει κάνει κακά του, για να μη μεταφέρονται μικρόβια από το έντερο στον κόλπο.

Τέλος, το παιδί πρέπει να μάθει ότι κάθε φορά που θα κάνει την ανάγκη του στην τουαλέτα θα πρέπει μετά να κλείνει το καπάκι και να τραβά καζανάκι. Με αυτήν ακριβώς τη σειρά. Και εννοείται ότι μετά θα πλένει τα χέρια τους.

Το πλύσιμο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων

Τόσο στα μικρά αγόρια όσο και στα μικρά κορίτσια, το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων πρέπει να γίνεται όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος: Με ειδικό σαπούνι, το οποίο θα ξεπλένεται καλά με άφθονο νερό και μετά με καλό σκούπισμα. Σύμφωνα με την παιδίατρο κ. Μαρία Παπαδάκη, οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν κάτι ιδιαίτερο με τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων των αγοριών (π.χ. να μην τραβούν το «πετσάκι» προς τα πίσω), εκτός αν το παιδί μετά τα 2,5 χρόνια εμφανίσει στενή βάλανο, οπότε τότε ο παιδίατρος θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Το φύσημα της μυτούλας

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν καταρχήν ότι πρέπει να φτερνίζονται είτε μέσα σε ένα χαρτομάντιλο είτε στο εσωτερικό του αγκώνα τους. Στη συνέχεια καλό είναι να φυσούν καλά τη μύτη τους με ένα χαρτομάντιλο, το οποίο θα είναι καινούργιο, και στην συνέχεια θα το πετούν αμέσως στα σκουπίδια.

Τα παιδιά μαθαίνουν να φυσούν τη μύτη τους περί τα δύο χρόνια, έχοντας πρώτα δει τους γονείς τους να το κάνουν. Μέχρι τότε οι μυξούλες μπορούν να απομακρύνονται είτε με αμπουλίτσες ορού που θα βάζει ο γονιός στη μυτούλα του μωρού είτε με την ειδική συσκευή ρινικής απόφραξης.

Όταν η μύτη τους έχει μυξούλες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να τις βγάλουν (ούτε τα παιδιά, ούτε εσείς), παρά χαρτομάντιλο ή φυσώντας στο τρεχούμενο νερό της βρύσης. Τέλος, ειδικά αν είναι κρυωμένα, μετά το φύσημα της μύτης, τα παιδιά πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v