Κάθισμα αυτοκινήτου: Ποια λάθη βάζουν τη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο;

Κάθισμα αυτοκινήτου: Ποια λάθη βάζουν τη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο;

Όλες οι στατιστικές οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: το παιδικό κάθισμα σώζει ζωές. Σύμφωνα με έρευνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2009, παιδιά ηλικίας 3-8 ετών τοποθετούνται σε ειδικό κάθισμα σε ποσοστό που ανέρχεται μόλις στο 52%. Έχει υπολογιστεί ότι αν όλα τα παιδιά ταξίδευαν δεμένα σε παιδικά καθίσματα, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 71% και οι τραυματισμοί κατά 67%. Η ασφάλεια μπορεί να αρχίζει απ’ την τοποθέτηση των παιδιών σε κάθισμα αυτοκινήτου, αλλά σίγουρα δεν τελειώνει εκεί. Δείτε τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι γονείς, θέτοντας τη ζωή των παιδιών τους σε κίνδυνο.

Λάθος #1: "Εγκατάσταση" του καθίσματος 

Η σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο νέος γονιός. Το κάθισμα που αγοράστηκε συνοδεύεται οπωσδήποτε από οδηγίες χρήσης που αναλυτικά εξηγούν με ποιο τρόπο θα δεθεί στο αυτοκίνητό σας. Οι οδηγίες αυτές, κι όχι το ένστικτο του μπαμπά, πρέπει να είναι ο οδηγός σας. Στην περίπτωση που το manual είναι ασαφές ή περίπλοκο, ζητήστε βοήθεια από το προσωπικό του καταστήματος απ’ το οποίο αγοράσατε το κάθισμα! Σιγουρευτείτε ότι, πριν ταξιδέψετε με το νεογέννητο, το κάθισμα είναι τοποθετημένο με ασφάλεια και σε θέση που να κοιτάζει την πλάτη του πίσω καθίσματος, ούτως ώστε να προφυλάσσεται το κεφάλι του. 

Λάθος #2: Τοποθέτηση σε λάθος σημείο

Εξυπακούεται πως η χειρότερη θέση για να ταξιδεύει ένα παιδί, είναι στα πόδια του συνοδηγού, στο μπροστινό κάθισμα –σ’ αυτή την περίπτωση, το παιδί λειτουργεί ως αερόσακος. Η ασφαλέστερη θέση του καθίσματος είναι στο μέσο του πίσω καθίσματος. Τόσο η τοποθέτησή του στο μπροστινό κάθισμα, όσο και στα πλαϊνά του πίσω καθίσματος ενέχει τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν οι, συνήθως ευαίσθητοι, αερόσακοι. Ακόμα και σε συγκρούσεις με χαμηλές ταχύτητες είναι πιθανό οι αερόσακοι να ενεργοποιηθούν με ταχύτητα που φθάνει και τα 200 μίλια την ώρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα ή τον εγκέφαλο του μωρού. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να απενεργοποιούνται οι αερόσακοι όταν το νέο μέλος της οικογένειας γίνεται συνεπιβάτης στα μικρά ή μεγάλα ταξίδια. 

Λάθος #3: Τοποθέτηση του καθίσματος βρεφών με κατεύθυνση προς τα εμπρός

Τα βρέφη έως 12 μηνών – ή αλλιώς: τα βρέφη με βάρος έως 10 -ίσως 15 κιλά, ανάλογα με το μοντέλο του καθίσματος- πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα που τοποθετούνται με φορά αντίστροφη απ’ αυτή του οδηγού. Με πιο απλά λόγια: ένα μωρό έως ενός έτους πρέπει, όταν είναι στο αυτοκίνητο, να βλέπει προς τα πίσω. Μπορείτε να διαλέξετε τον μετατρεπόμενο τύπο παιδικού καθίσματος, που έχει και τις δύο δυνατότητες, αρκεί να επιλέξετε να το γυρίσετε προς τα εμπρός στην αρμόζουσα φάση ανάπτυξης του παιδιού.

Λάθος #4: Ζώνες του καθίσματος 

Κάποια απ’ τα πιο επικίνδυνα λάθη των γονιών σχετικά με τα καθίσματα αυτοκινήτου είναι τα εξής:

- Δεν μετακινούν τις ζώνες του καθίσματος στις υψηλότερες σχισμές, έτσι ώστε να είναι στο ύψος των ώμων των παιδιών, ή λίγο πάνω απ’ αυτό.

- Δεν βεβαιώνονται ότι η ζώνη της κοιλιάς βρίσκεται στο πάνω μέρος των μηρών και όχι στην κοιλιά του νηπίου. Στην τελευταία (λάθος) περίπτωση, η ζώνη μπορεί να δημιουργήσει εσωτερική αιμορραγία σε περίπτωση ατυχήματος.

- Βάζουν τη ζώνη ασφαλείας κάτω απ’ τη μασχάλη του παιδιού, αντί για το μέσο του ώμου, που είναι το σωστό.

- Δεν βεβαιώνονται ότι τόσο οι ζώνες του καθίσματος, όσο κι αυτές του αυτοκινήτου είναι τεντωμένες –δεν έχουν δηλαδή συστραφεί ή διπλωθεί.

-Δεν δένουν αρκετά σφιχτά τη ζώνη ασφαλείας.

-Δεν δένουν καθόλου την ζώνη

Μην παίζετε με τις πιθανότητες

Ακόμα κι αν είστε οι πιο συνεπείς και προσεκτικοί οδηγοί, ακόμα κι αν δεν έχετε τρακάρει ποτέ, όσα χρόνια κι αν οδηγείτε, ακόμα κι αν ζείτε σε μία ήσυχη, απομακρυσμένη περιοχή, πράξτε τα δέοντα! Ένα απότομο φρενάρισμα ή ένας απρόσεκτος οδηγός που θα βρεθεί στο δρόμο σας, αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα στα παιδιά. Εξασφαλίστε ότι θα κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για ταξίδια οικογενειακά και ασφαλή.

v