Πώς να αναγνωρίζετε αν τα αυγά είναι φρέσκα

Πώς να αναγνωρίζετε αν τα αυγά είναι φρέσκα

Η γιορτή του Πάσχα είναι σχεδόν ταυτισμένη με δύο τροφές. Το αρνί και τα αυγά. Η σούβλα και τα κόκκινα αυγά, είναι δύο ελληνικά έθιμα στα οποία προσπαθούν -παρά την κρίση-να παραμένουν πιστές όλες οι ελληνικές οικογένειες.

Πολλές φορές μάλιστα αν κάτι δεν πάει καλά με τα... αυγά, τότε για πολλούς είναι αρκετό για να τους χαλάσει η εορταστική διάθεση και να το θυμούνται για πολλά χρόνια.

Καταρχήν θα πρέπει να ξέρετε ορισμένα μυστικά που αφορούν στα μέτρα υγιεινής, που πρέπει να τηρούνται πάντα και είναι:

• Συντήρηση στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή, με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
• Καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.

Για να εξακριβώσουμε τη φρεσκότητα του αυγού, βυθίζουμε το αυγό σε νερό και εφόσον στέκεται οριζόντια, στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι μπαγιάτικο, πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22oC. Άλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι, ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα, από το κέλυφός του, το οποίο σπάει, εύκολα, σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει, στο αυγό, κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση, με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται, εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

Ένα αυγό για να είναι κατάλληλο, προς βρώση:

• Δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση επώασης.
• Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.
• Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο.
• Εξωτερικά, στο κέλυφος, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v