Τι σημαίνει η μαύρη γραμμή στην κοιλιά της εγκύου

Τι σημαίνει η μαύρη γραμμή στην κοιλιά της εγκύου

Ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που παρατηρεί στο σώμα της μία γυναίκα όταν είναι έγκυος, ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η μαύρη κάθετη γραμμή που ξεκινά από χαμηλά στην κοιλιά για να συνεχίσει, διασχίζοντας τον αφαλό, μέχρι το ύψος του στήθους. Πολλές γυναίκες ανησυχούν αρχικά για το τι δημιούργησε τη γραμμή αυτή, ενώ άλλες αναρωτιούνται πώς θα φύγει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη γραμμή αυτή την προκαλούν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης που ευθύνονται επίσης για το σκούρο χρώμα που παίρνουν σιγά-σιγά οι θηλές σας. Οι ορμόνες αυτές διεγείρουν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, έτσι οι πιο μελαχρινές γυναίκες εμφανίζουν εντονότερα τη γραμμή αυτή.

Η linea nigra, όπως ονομάζεται επιστημονικά, εμφανίζεται κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να παραμείνει εκεί για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει και μόνιμα.

Ένας παλιός μύθος λέει ότι αν η γραμμή αυτή φτάνει μόνο μέχρι τον αφαλό σας, τότε είστε έγκυος σε κορίτσι. Ενώ αν φτάνει μέχρι ψηλά στα πλευρά, είστε έγκυος σε αγόρι.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μία δερματική αλλαγή που θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Οι γυναικολόγοι, πάντως, συνιστούν για να αποφύγετε κάθε έντονη δυσχρωμία στο δέρμα να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και όταν το κάνετε να εφαρμόζετε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Επίσης, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση οι δυσχρωμίες να σχετίζονται με έλλειψη φολικού οξέος, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής που σας έχει δώσει ο γιατρός σας και τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

v