Τα 7 θαύματα που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου!

Τα 7 θαύματα που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου!

Καθώς ένας καινούριος άνθρωπος μεγαλώνει μέσα σε μια γυναίκα, το σώμα της παρουσιάζει μια σειρά απίστευτων αλλαγών. Οι έγκυοι (καθώς και όσοι γράφουν άρθρα για εκείνες) τείνουν να εστιάζουν στα αρνητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, για προφανείς λόγους – είναι δύσκολο να διατηρεί κανείς την καλή του διάθεση μεταξύ αδυσώπητης ναυτίας, βασανιστικών πονοκεφάλων και εξάντλησης τόσο έντονης που μια έγκυος θα μπορούσε να κοιμηθεί στο μανάβικο, στο πεζοδρόμιο, κάτω από το γραφείο ή με το κεφάλι μέσα στο πιάτο του πρωινού...

Παρ' όλ' αυτά, το γυναικείο σώμα κάνει απίστευτα, σχεδόν αδιανόητα, πράγματα προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο έμβρυο που φιλοξενεί και πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό αξίζει λίγη από την προσοχή μας. Φυσικά, καμία εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια με μια άλλη. Την ώρα που το πρόσωπο μιας μαμάς μπορεί να λάμπει χάριν της εγκυμοσύνης, μια άλλη μπορεί να υποφέρει από ακμή για τον ίδιο λόγο. Δεν έχει σημασία όμως. Εδώ θα βρείτε επτά από τα εκπληκτικά πράγματα που μπορούν να συμβούν σε ένα γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγχαρητήρια, μέλλουσες μαμάδες!

Έχετε μιάμιση φορά περισσότερο αίμα

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος αίματος στο γυναικείο σώμα αυξάνεται κατά 50% προκειμένου να υποστηριχθούν οι ανάγκες της μήτρας. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στην κυκλοφορία αίματος που αντλείται από την καρδιά. Όπως εξηγεί το έγκυρο ιατρικό εγχειρίδιο "Merck Manual", την περίοδο της κύησης η μήτρα λαμβάνει το ένα πέμπτο της ποσότητας αίματος που υπήρχε σε ολόκληρο το γυναικείο σώμα προ εγκυμοσύνης.

Λάμπετε, στην κυριολεξία

Το ότι αισθάνεστε δροσερές και λαμπερές όσο είστε έγκυος δεν οφείλεται μόνο στο "Θα γίνω μαμά" συναίσθημα αλλά υπάρχει και ιατρική βάση. Η προαναφερθείσα αύξηση της κυκλοφορίας αίματος στις εγκυμονούσες έχει ως αποτέλεσμα τα γυναικεία πρόσωπα να φαίνονται φωτεινότερα ή αναψοκοκκινισμένα. Όπως αναφέρει ο Αμερικανικός Οργανισμός Εγκυμοσύνης, καθώς τα σώματα των εγκύων παράγουν περισσότερες ορμόνες, οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν, με αποτέλεσμα την περιβόητη λάμψη της εγκυμοσύνης.

Δημιουργείτε ένα ολόκληρο όργανο

Ένα ολόκληρο νέο όργανο, ο πλακούντας, αναπτύσσεται εντός της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Ο ρόλος του πλακούντα είναι να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο, καθώς και να απομακρύνει ακαθαρσίες. Ο πλακούντας συνήθως αναπτύσσεται στο άνω μέρος της μήτρας και συνδέεται με το έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου. Μετά τη γέννηση του βρέφους, οπότε και η δουλειά του πλακούντα έχει ολοκληρωθεί, απλώς αποβάλλεται από το σώμα (αν και μερικές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου και ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού celebrities, καταναλώνουν τον πλακούντα τους (πρακτική η οποία υποτίθεται ότι προσφέρει οφέλη για την υγεία τους).

Χαλαρώνετε

Πιο συγκεκριμένα, καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, συγκεκριμένες ορμόνες (ειδικά η εύστοχα επονομαζόμενη "ριλαξίνη") βοηθούν στην χαλάρωση των συνδέσμων που συγκρατούν τα οστά, ώστε οστά της λεκάνης να μπορούν να αυτορυθμιστούν προκειμένου να φιλοξενηθεί το έμβρυο. Μερικές φορές, αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πόνους και δυσφορία (σε περίπτωση έντονου πόνου θα πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό), αλλά σύμφωνα με τις αναφορές του διαδικτυακού ιστοτόπου "What to Expect", μετά την γέννηση του μωρού σας, οι αρθρώσεις επανέρχονται στην πρότερή τους κατάσταση.

Σταματάτε να χάνετε μαλλιά

Μήπως δεν θυμάστε πότε άλλοτε τα μαλλιά σας ήταν τόσο δυνατά και πυκνά; Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει ο ρυθμός με τον οποίο χάνετε μαλλιά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Baby Center, στους περισσότερους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή μεγαλώνει το 85-95% των μαλλιών τους, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατάσταση ανάπαυσης, προτού πέσουν οριστικά. Κατά την κύηση όμως, τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων παρατείνουν την περίοδο ανάπτυξης των μαλλιών, με αποτέλεσμα να χάνονται λιγότερα μαλλιά και να βρίσκεστε ξαφνικά με μεγαλειώδη, πυκνή κόμη (αν και όπως προείπαμε, τα "έξτρα" μαλλιά πέφτουν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης).

Αναπνέετε... διαφορετικά

Συχνά οι έγκυοι νιώθουν να ξεμένουν από ανάσες, ειδικότερα προς τα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης, οπότε και η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει το διάφραγμα. Το Merck Manual εξηγεί ότι η αναπνοή επίσης αλλάζει διότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης "προγεστερόνη" λειτουργούν ως ειδοποίηση για τον εγκέφαλο, για να μειώσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Ακόμα ένα εκπληκτικό παράδειγμα των αλλαγών που πραγματοποιούνται στο γυναικείο σώμα, ώστε να υποστηριχθεί και να φιλοξενηθεί ένα έμβρυο.

Γίνεστε ιδιαίτερα "οργασμικές"

Όπως εξηγεί το διαδικτυακό περιοδικό για νέους γονείς Bubble, η αυξημένη ροή αίματος προς τα γεννητικά όργανα, καθώς και η γενική πληθώρα ορμονών που αυξάνουν την επιθυμία, μπορούν να ανεβάσουν κατακόρυφα τη λίμπιντο της εγκύου. Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν επίσης την ευαισθησία, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη οργασμού. Φυσικά, όπως σε όλα τα σχετικώς με τη σεξουαλικότητα θέματα, έτσι και αυτό είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μερικές γυναίκες δεν θέλουν να απασχολούνται καθόλου με το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

v