Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί κινδυνεύει από καρκίνο

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί κινδυνεύει από καρκίνο

Το πρόσφατο άρθρο της παιδιάτρου ογκολόγου – αιματολόγου και Διευθύντριας Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», κ. Ελένης Βασιλάτου-Κοσμίδη για τον παιδικό καρκίνο έγινε viral σε λίγα μόλις λεπτά. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, η κ. Βασιλάτου-Κοσμίδη απαριθμεί τα χαρακτηριστικότερα ύποπτα συμπτώματα που παιδικού καρκίνου και εξηγεί, καθώς στον παιδικό καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη, πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Όπως η ίδια γράφει στο άρθρο της, μπορεί ο καρκίνος στο παιδί να είναι σπάνιος (μόλις 1-2% των περιπτώσεων ανθρώπινου καρκίνου), αποτελεί όμως τη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τον πρώτο χρόνο ζωής. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο γιατί ένα παιδί εμφανίζει καρκίνο, πάντως οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται συνήθως στα παιδιά είναι η λευχαιμία, τα λεμφώματα και διάφορες μορφές όγκων.

Τα αισιόδοξα νέα είναι ότι, με τη σύγχρονη θεραπευτική αγωγή, ο καρκίνος στα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις ιάται, εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία, σε κατάλληλα στελεχωμένα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα.

Τα ύποπτα συμπτώματα που οδηγούν σε πιθανή διάγνωση καρκίνου στο παιδί

  • Πυρετός χωρίς σαφή εστία λοίμωξης.
  • Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, δηλαδή σε κεφάλι, τράχηλο (λαιμό), θώρακα, κοιλιά, πόδια κ.λ.π. Ειδικές κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις θα οδηγήσουν στην διάγνωση.
  • Συμπτώματα από το νευρικό σύστημα όπως είναι ο πονοκέφαλος, έμετος, ειδικά τις πρωινές ώρες, αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού κ.λ.π.
  • Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός εκδηλώνεται με την μορφή κόκκινων στιγμάτων - κηλίδων που ονομάζονται πετέχειες ή μελανιών που ονομάζονται εκχυμώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αιμορραγία από τη μύτη, από τα ούλα, από τα ούρα, από το στομάχι κ.λ.π.
  • Συμπτώματα και ευρήματα από τα μάτια μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση κάποιας μορφής καρκίνου. Τέτοια συμπτώματα είναι η διόγκωση ή πτώση των βλεφάρων, προβολή του βολβού του ματιού προς τα εμπρός, λευκοκίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη, μελανιές στα βλέφαρα, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα κ.λ.π.
  • Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, κοιλιά, άκρα) και ιδιαίτερα πόνος στα οστά των άκρων και της μέσης πρέπει να διερευνάται.
  • Διάφορα άλλα συμπτώματα όπως είναι η ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση, απώλεια βάρους κ.λ.π., μόνα ή σε συνδυασμό με κάποιο από τα παραπάνω, επιβάλλουν την διερεύνηση του παιδιού.

Πηγή: cancer-society.gr

v