Πώς να πω στην κόρη μου ότι η φίλη της είναι υιοθετημένη;

Πώς να πω στην κόρη μου ότι η φίλη της είναι υιοθετημένη;

Ερώτηση:
Η 6χρονη κόρη μου κάνει πολύ παρέα με ένα υιοθετημένο κορίτσι. Η μικρή, απ' ότι ρώτησα τη μαμά της, γνωρίζει πως είναι υιοθετημένη, ενώ δεν το έχω πει ποτέ της κόρης μου. Βέβαια, η μικρή είναι διαφορετικής φυλής και καταλαβαίνει κάποιος, μόλις τη δει, ότι οι γονείς της δεν είναι οι βιολογικοί της. Πώς μπορώ να το πω στην κόρη μου, έτσι ώστε να γνωρίζει μεν, αλλά να μην χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία για να πληγώσει τυχόν τη φίλη της (πολλές φορές στο παιγνίδι τις ακούω να τσακώνονται, αλλά μετά πάλι γίνονται αυτοκόλλητες). Ευχαριστώ!
Απάντηση:

Γόνιμο θα ήταν εσείς να μην ανακατευτείτε. Επιτρέψτε είτε στην κόρη σας να έρθει να σας ρωτήσει όταν της γεννηθεί η απορία, εφόσον περιγράφετε διαφορετική καταγωγή, είτε στην φίλη της κόρης σας να το εκμυστηρευτεί στην καλή της φίλη όταν νιώσει έτοιμη. Γενικά, όσο δεν τίθεται θέμα κινδύνου για την κόρη σας στην ζωή της, προσπαθήστε να μην παρεμβαίνετε, αλλά να περιμένετε να έρθει η κόρη σας να σας ρωτήσει διότι σημαίνει ότι τότε είναι έτοιμη να το ακούσει. Αν εσείς τώρα ανακατευτείτε, θα αλλάξετε την δυναμική της σχέσης τους, για αυτό φρόνιμο είναι να περιμένετε να το θίξει η ίδια.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v