5 συμβουλές για να μην χάσετε το παιδί σε δημόσιο χώρο!

5 συμβουλές για να μην χάσετε το παιδί σε δημόσιο χώρο!

Ένας από τους μεγαλύτερους τρόμους των περισσότερων γονιών είναι να μην χάσουν το παιδί τους! Και είναι τόσο εύκολο –πιστέψτε μας! Τη μία στιγμή περπατάτε και το παιδί παίζει πίσω σας και την επόμενη γυρνάτε και δεν το βλέπετε πια εκεί. Στην καλύτερη περίπτωση έχει «κολλήσει» σε κάποια βιτρίνα με παιχνίδια. Στην χειρότερη, κάποιος το έχει αρπάξει. Και κανείς δεν θέλει να διανοηθεί τι ακολουθεί μετά...

Είναι αδύνατον να προστατεύει κανείς 100% το παιδί του σε δημόσιους χώρους. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να λάβετε προληπτικά μέτρα ώστε ακόμα κι αν χάσετε το παιδί σας από τα μάτια σας, να αυξήσετε τις πιθανότητες να το βρείτε.

Μια μεγάλη, σοβαρή συζήτηση

Είναι το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να εξηγήσετε στο παιδί τους κινδύνους του «έξω κόσμου», το ενδεχόμενο αρπαγής του από κάποιον (χωρίς να το τρομοκρατήσετε, αλλά λέγοντάς του ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να το κάνουν και αυτό), αλλά και τι πρέπει αν κάνει σε περίπτωση που είστε σε δημόσιο χώρο και χαθείτε. Πείτε, λοιπόν, στο παιδί ότι δεν θα ακολουθεί ποτέ και για κανέναν λόγο κάποιον που δεν γνωρίζει, ακόμα κι αν αυτός πει στο παιδί ότι γνωρίζονται ή ότι ξέρει τους γονείς του. Πείτε στο παιδί ότι αν χρειαστεί ποτέ να στείλετε κάποιον για να το πάρει από κάπου, το άτομο αυτό θα πρέπει να πει στο παιδί μια μυστική λέξη-κωδικό που θα του έχετε πει εσείς και που θα έχετε πει και στο παιδί. Αυτό θα σημαίνει ότι έχετε στείλει εσείς το άτομο αυτό.

Επίσης, δώστε σαφείς οδηγίες στο παιδί για το τι να κάνει αν χαθείτε σε δημόσιο χώρο. Μπορείτε π.χ. να του πείτε, όταν αντιληφθεί ότι δεν σας βλέπει να μείνει ακίνητο σε ένα σημείο, μέχρι να το βρείτε εσείς. Αν είστε στα μαγαζιά, πείτε του να μπει στο πρώτο μαγαζί που θα βρει μπροστά του, να κατευθυνθεί στο ταμείο και να πει στον υπάλληλο εκεί ότι χάθηκε και να καλέσει την αστυνομία.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε πολλές φορές αυτή την κουβέντα με το παιδί σας ώστε να βάλει καλά στου μυαλό του τις οδηγίες σας.

Μία κάρτα με στοιχεία

Μια έξυπνη ιδέα, ειδικά αν βρίσκεστε κάπου μακριά από το σπίτι σας, π.χ. στις διακοπές, είναι να φτιάξετε μία «ταυτότητα» για το παιδί σας, την οποία θα έχει πάντα μαζί του. Μπορεί να είναι ένα ταμπελάκι δεμένο σε κάποιο ρούχο του ή ακόμα και ένα πλαστικό βραχιολάκι για το χέρι, στο οποίο θα γράφετε το όνομα του παιδιού, την ημερομηνία γέννησής του και ένα ή δύο τηλέφωνα. Μπορεί αυτό να συνηθίζεται για τους σκύλους, όμως... ξέρετε πόσοι σκύλοι έχουν βρεθεί με αυτόν τον τρόπο;

Ένας φάκελος με στοιχεία

Ίσως λίγο «τραβηγμένο» αλλά σίγουρα χρήσιμο, ειδικά για ταξίδια στο εξωτερικό: Ετοιμάστε έναν φάκελο που να περιέχει ένα αρχείο με στοιχεία του παιδικού στα ελληνικά και στα αγγλικά (όνομα, ημερομηνία γέννησης, ύψος, βάρος, φύλο, δακτυλικό αποτύπωμα, χρώμα μαλλιών και ματιών και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, π.χ. αν φοράει γυαλιά ή σιδεράκια). Στο ίδιο αρχείο συμπληρώστε αν τυχόν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια διαταραχή. Τέλος, συμπεριλάβετε και μία πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού σε καλή ανάλυση, αλλά και δικά σας στοιχεία επικοινωνίας.

Όταν είστε έξω: Φωτογραφία και σημείο συνάντησης

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε με τα παιδιά, ίσως και με φίλους με δικά τους παιδιά, σε ένα μεγάλο λούνα παρκ ή σε μία παραλία. Τα παιδιά, πάνω στο παιχνίδι, αρχίζουν να απομακρύνονται από εσάς –και αν είναι κάπως μεγάλα παιδιά, δύσκολα θα μπορέσετε να το αποφύγετε. Πριν φύγουν από κοντά σας κάντε δύο πράγματα: Βγάλτε μία φωτογραφία τα παιδιά, ώστε αν τυχόν χαθούν από κοντά σας να έχετε την ακριβή, πιο πρόσφατη εικόνα τους, π.χ. τα ρούχα που φορούσαν, η οποία μπορεί να κυκλοφορήσει άμεσα παντού. Το δεύτερο είναι να συμφωνήσετε με τα παιδιά σε ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης, ώστε αν χαθείτε να ξέρουν πού θα πρέπει να πάτε όλοι για να ξαναβρεθείτε!

Συσκευή εντοπισμού GPS tracking

Υπάρχει και πιθανώς να είναι ό,τι πιο έξυπνο εφευρέθηκε τελευταία για την ασφάλεια του παιδιού. Πρόκειται για μία πολύ μικρή συσκευή, διατίθεται σε διάφορες μορφές (π.χ. σαν μικρή πλακέτα που μπορεί να μπει στην τσέπη του παιδιού, σαν βραχιολάκι ή σαν μπρελόκ) και μπορεί να ανιχνεύσει σε πραγματικό χρόνο τη θέση του παιδιού σας, μέσω κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή ή tablet και να σας ειδοποιεί. Το κόστος της κυμαίνεται, στα 70-90 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο, ενώ μπορείτε να βρείτε εύκολα κάποια, με μία απλή αναζήτηση στο ίντερνετ. Το ζήτημα είναι να θυμάστε να την «φοράτε» πάντα στο παιδί, κάθε φορά που είστε έξω.

Στο ίδιο πνεύμα, ενδιαφέρον έχει και το βραχιολάκι που δημιούργησε η Nivea, το οποίο μέσω ειδικής εφαρμογής για smartphones ειδοποιεί τη μαμά, όταν το παιδί απομακρύνετε από κάποια απόσταση «ασφαλείας» που εκείνη έχει ορίσει. Δείτε την διαφήμιση:

Εξαιρετικό; Δυστυχώς το βραχιολάκι αυτό κυκλοφόρησε πέρσι αποκλειστικά σε περιοδικά που διανεμήθηκαν στην παραλία Ρίο ντε Τζανέιρο, στην Βραζιλία.

v