Τι επιπτώσεις έχει στα παιδιά η οικονομική κρίση

Τι επιπτώσεις έχει στα παιδιά η οικονομική κρίση

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, είναι πιο πιθανό, όταν μεγαλώσουν, να έχουν γίνει λιγότερο εγωκεντρικοί ενήλικοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που είχαν ένα ανέμελο και εύκολο ξεκίνημα στη ζωή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων, που υποστηρίζουν ότι η κρίση -με τον τρόπο της- αποτελεί ένα είδος «φάρμακου» κατά του συνηθισμένου εγωκεντρισμού της εφηβείας.

Το βασικό «μήνυμα» είναι ότι όσοι νέοι ενηλικιώθηκαν στη διάρκεια κάποιας οικονομικής κρίσης, περιστρέφονται συνήθως λιγότερο γύρω από τον εαυτό τους. Το επίπεδο της ανεργίας σε μια χώρα, όταν βιώνεται από έναν έφηβο, αφήνει το δικό του «αποτύπωμα» στην προσωπικότητά του μετά την ενηλικίωσή. Αυτή η επίδραση έχει και τη θετική όψη της από ψυχολογική πλευρά, καθώς οι νέοι που έχουν ζήσει την κρίση εξελίσσονται σε πιο προσγειωμένους ενήλικες. Αντίθετα, όσοι μεγαλώνοντας συνήθισαν στην ιδέα ότι τα πράγματα είναι πάντα εύκολα, έγιναν πιο ναρκισσιστικοί.

Σύμφωνα με ειδικούς, το κακό οικογενειακό κλίμα που δημιουργούν οι οικονομικές δυσκολίες θέτει τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά και τους εφήβους ευάλωτους σε κινδύνους με πιθανές αρνητικές εξελίξεις, όπως η οξυθυμία, οι εκπαιδευτικές δυσκολίες και η αντικοινωνική συμπεριφορά.

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση;

Καταρχήν να μην τους κρύβετε την αλήθεια και να μη καλύπτετε τα συναισθήματά σας, π.χ. αν έχετε αγωνία, παραδεχθείτε το. Επίσης, θέστε οικονομικά όρια και προσπαθήστε να περιορίσετε την ένταση στο σπίτι. Παράλληλα, διατηρήστε τις συνήθειές σας (όταν όλα γύρω αλλάζουν, τα παιδιά έχουν πιο πολύ ανάγκη από τις γνώριμες συνήθειές τους, π.χ. τα κοινά γεύματα ή τις ιστορίες το βράδυ, που δίνουν αίσθημα ασφάλειας) και κυρίως προσπαθήστε να μη «ψαλιδίζετε» την ελπίδα τους.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

v