Πώς να φτιάξετε καθαριστικά για την κουζίνα που δεν είναι τοξικά

Πώς να φτιάξετε καθαριστικά για την κουζίνα που δεν είναι τοξικά

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα καθαριστικά εμπορίου, ιδιαίτερα ως προς το άρωμα και την τιμή τους, όμως υπάρχει και ένα ακόμα πιο σημαντικό κοινό, το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί κάθε νοικοκυρά: η τοξικότητά τους. Γι'αυτό, παρόλο που όλοι μας με χαρά αγοράζουμε καθαριστικά που υπόσχονται να εξολοθρεύσουν κάθε πιθανό μικρόβιο και βακτήριο στο σπίτι, κανείς δεν θέλει τα παιδιά του να κυκλοφορούν, να τρώνε και να παίζουν σε έναν χώρο, στον οποίον έρχονται σε επαφή και αναπνέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Έτσι, συγκεντρώσαμε παρακάτω τις καλύτερες «συνταγές» για να φτιάξετε μόνοι σας εντελώς φυσικά και ασφαλή για την οικογένειά σας καθαριστικά κουζίνας, τα οποία θα αφήσουν εσάς και... την πεθερά σας, με το στόμα ανοιχτό!

Καθαριστικό γενικής χρήσης

Ένα εξαιρετικό καθαριστικό με υπέροχο άρωμα, για να καθαρίζετε κάθε πιθανή επιφάνεια στην κουζίνα.

Τι θα χρειαστείτε:

Φλούδες από πορτοκάλια, κίτρο, λεμόνια (αρκετές για να γεμίσουν μισό βάζο)
Λευκό ξύδι (αρκετό για να γεμίσει το βάζο τόσο, ώστε να καλύψει τις φλούδες)

Ακόμα:

1 μεγάλα βάζο με καπάκι (περίπου 1 λίτρου)
1 μεγάλο σουρωτήρι
1 μεγάλο μπολ
1 μπουκάλι με σπρέι

Τι θα κάνετε:

Βάλτε τις φλούδες που έχετε φυλάξει, από πορτοκάλια, λεμόνια κ.λ.π., μέσα στο βάζο και προσθέστε το λευκό ξύδι -τόσο ώστε να καλύπτει τις φλούδες. Καλύψτε το βάζο με το καπάκι και αφήστε το σε ένα σκοτεινό σημείο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όσο περισσότερο το αφήσετε τόσο πιο έντονο άρωμα κίτρου θα πάρει το καθαριστικό σας.

Δύο εβδομάδες μετά στραγγίξτε το μείγμα πάνω από ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι, έτσι ώστε να απομείνει μόνο το υγρό αρωματισμένο ξύδι και πετάξτε τις φλούδες.

Βάλτε το υγρό μέσα στο μπουκάλι με το σπρέι και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίζετε τα πάντα στην κουζίνα σας!
Θέλετε να προσθέσετε λίγο ακόμα άρωμα στο μείγμα σας; Βάλε μέσα λίγο θυμάρι ή λίγο δεντρολίβανο!

Πηγή: thekitchn.com

Καθαριστικό για τις inox επιφάνειες

Ανάμεσα στις αμέτρητες «μαγικές» ιδιότητες που έχει το έλαιο καρύδας, πρόσφατα μάθαμε ότι γυαλίζει τέλεια και τις inox επιφάνειες της κουζίνας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μαμά-blogger Erin Boyle, το έλαιο καρύδας έχει το σημαντικό πλεονέκτημα να καθαρίζει και να γυαλίζει όλες τις inox επιφάνειες της κουζίνας, χωρίς να αφήνει το παραμικρό ίχνος λεκέ!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε μια κουταλιά του γλυκού από το έλαιο (το οποίο μπορεί να είναι σε υγρή ή παχύρρευστη μορφή) σε ένα στεγνό πανάκι και να τρίψετε με αυτό τις inox συσκευές σας μέχρι να αφαιρεθεί κάθε πιθανό ίχνος λιπαρότητας. Μαγικό;

Πηγή: readingmytealeaves.com

Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων

Γεγονός είναι ότι το κόστος του απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων στο εμπόριο είναι εξωφρενικό -και τα αποτελέσματα όχι πάντα ικανοποιητικά! Επειδή, όμως, αποκλείεται να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων, δείτε πώς να φτιάξετε πανεύκολα ένα εξαιρετικό απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης.

Τι θα χρειαστείτε:

1 κούπα μαγειρική σόδα
1 κούπα ανθρακική σόδα (ή σόδα πλυντηρίου - θα την βρείτε στα απορρυπαντικά ρούχων)
1 κούπα καθαρτικό αλάτι (διατίθεται στο φαρμακείο και είναι πάμφθηνο)
1/3 της κούπας λαμπρυντικό
15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι (προαιρετικά)

Τι θα κάνετε:

Αναμείξτε όλα τα υλικά καλά σε ένα μπολ και... το απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο.

Γεμίστε με ένα κουτάλι την ειδική θήκη στο πλυντήριο πιάτων -μπορείτε αν θέλετε να βάλετε λίγο ξύδι στη διπλανή θήκη που ανοίγει στο ξέπλυμα- και βάλτε κανονικά το πλυντήριο σε λειτουργία!

Δεν θα πιστεύετε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε, ενώ με την ποσότητα που φτιάξατε, το απορρυπαντικό σας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες.

Καλά πλυσίματα!

Πηγή: bitzngiggles.com

v