Γιατί είναι εξαντλημένοι οι γονείς με μικρά παιδιά

Γιατί είναι εξαντλημένοι οι γονείς με μικρά παιδιά

Αγαπητοί αναγνώστες,

αν έχετε ήδη παιδιά, τότε καθίστε αναπαυτικά και ταυτιστείτε με τα γραφόμενα. Αν δεν έχετε παιδιά, ελπίζουμε ότι το παρόν άρθρο δεν θα σας αποθαρρύνει να αποκτήσετε κάποτε. Αν το παιδί είναι… καθ’ οδόν, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε όλη την αλήθεια: το να είσαι γονιός σημαίνει ότι η ζωή σου θα γεμίσει με γλυκά, παιδικά χαμόγελα και η καρδιά σου με αγάπη, αλλά –ας το παραδεχτούμε- η κούραση θα είναι ο πιο πιστός σου σύντροφος για πολλά, πολλά χρόνια.

Όμως… γιατί; Τι είναι αυτό που εξαντλεί τους γονείς με μικρά παιδιά;

1. Αϋπνία

Η πρώτη, η γνωστότερη, η πιο σημαντική απ’ όλες τις πιθανές αιτίες εξάντλησης. Αν για ένα λόγο οι γονείς αυτού του κόσμου είναι κουρασμένοι, αυτός είναι οπωσδήποτε η έλλειψη ύπνου. Αν είστε έγκυος αυτήν την περίοδο, τότε είναι σημαντικό να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι ο πραγματικός Μαραθώνιος, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, ένα είναι βέβαιο: για μερικούς μήνες, οι γονείς θα νυστάζουν παντού και πάντα. Θα νυστάζουν όταν δουλεύουν, θα νυστάζουν όταν ταΐζουν κι όταν αλλάζουν, θα νυστάζουν όταν ξυπνάνε κι όταν πίνουν καφέ.

2. Οι αγωνίες είναι πολλές...

Ποιος είπε ότι η κούραση των γονιών είναι μόνο σωματική; Από τη στιγμή που ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, στις ζωές των γονιών του προστίθενται ξαφνικά χιλιάδες έγνοιες, που δεν είχαν καν υποπτευθεί ότι θα αποκτούσαν. Το μυαλό ενός γονιού  απασχολείται από  τα πιο απλά και πρακτικά, όπως ένας επίμονος βήχας, μέχρι τα σημαντικότερα και θεμελιώδη -όπως το αιώνιο «Μεγαλώνω το παιδί μου σωστά;». Η ομαλή ανάπτυξη, η συναισθηματική ισορροπία, οι καλοί τρόποι και η σωματική ακεραιότητα, βρίσκονται όλα στα χέρια των γονιών. Νιώθουν το βάρος κάθε μικρής ή μεγάλης επιλογής που πρέπει να κάνουν για χάρη του μικροσκοπικού, χωρίς συνείδηση πλάσματος που δημιούργησαν. Όλα γυρίζουν γύρω από αυτό κι όλα το αφορούν. Γίνεται  να μην αγχωθείς;

3. ...Και οι μάχες διαρκείς

Τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, οι μάχες δεν σταματούν ποτέ. Ως προς την κυριολεξία, τα πράγματα είναι απλά. Το μωρό θέλει πάση θυσία να σκαρφαλώσει στο πιο επικίνδυνο σημείο του σπιτιού. Εσείς όμως δεν θέλετε, επομένως το κατεβάζετε απ' τη σκάλα/ ράφι/ πάγκο του τρόμου -κι αυτό δεν του αρέσει καθόλου, άρα είστε αναγκασμένοι να δώσετε μια μικρή μάχη. Και τι εννοούμε με τον όρο μεταφορικές μάχες; Εννοούμε όλες τις αμέτρητες και εξαντλητικές περιπτώσεις διαπραγμάτευσης (-Βάλε τα παπούτσια σου -Δεν τα βάζω -Βάλ'τα, αλλιώς δεν θα φύγουμε. -Δεν τα βάζω) για κάθε είδους ζήτημα!

4. Φασαρία. Πολλή φασαρία.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες, η δημοφιλέστερη «φράση» των μαμάδων να είναι το «Σσσσς!». Το καινούριο μωράκι δεν έχει άλλο τρόπο να επικοινωνήσει από το κλάμα, επομένως πρέπει να πάρετε απόφαση ότι το κλάμα αυτό θα σας κάνει να πετάγεστε από κρεβάτι, καναπέ και καρέκλα σαν να σας τσίμπησε κάποιο τρομακτικό έντομο. Κι όταν στους κώδικες επικοινωνίας του μωρού σας προστεθεί και η ομιλία, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν προς το καλύτερο, γιατί παράλληλα θα έχει αναπτυχθεί και κινητικά. Θα έχει έρθει λοιπόν η εξαιρετική αυτή φάση, όπου ό,τι κάνει θόρυβο, το αγαπά. Μουσικά παιχνίδια, ντραμς σε κατσαρόλες και χαρούμενες τσιρίδες αντηχούν ολημερίς κάνοντας τις σπάνιες στιγμές ησυχίας να μοιάζουν με την ομορφότερη μελωδία.

5. Πλυντήρια. Πολλά πλυντήρια. Και θηλασμός. Και σίδερο. Και άλλαγμα. Και μαγείρεμα.  

Οι γονείς με μικρά παιδιά είναι αναπόφευκτο ότι θα κουραστούν. Οι μαμάδες με μικρά παιδιά όμως, θα εξαντληθούν -είναι απόλυτα βέβαιο. Καθημερινά πρέπει να:

α) μαγειρέψουν για όλη την οικογένεια

β) να θηλάσουν, να αλλάξουν, να κοιμίσουν, να απασχολήσουν δημιουργικά το παιδί. 

γ) να πλύνουν τους λοφίσκους ρούχων και μετά να τους σιδερώσουν.

δ) να μαζέψουν τα εκατοντάδες παιχνίδια από κάθε απίθανο μέρος. 

ε) να καθαρίσουν, να τρίψουν, να σκουπίσουν, να κάνουν γενική στο μπάνιο και ένα σωρό άλλες δουλειές.

 

6. Τα απρόοπτα δεν λείπουν...

Στον τεράστιο κατάλογο των καθημερινών δουλειών και ευθυνών, έρχονται να προστεθούν και τα παντός τύπου απρόοπτα που όλοι όσοι έχουν παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν. Εμετός στον άσπρο καναπέ, το περιεχόμενο κάθε ντουλαπιού που υπάρχει πεταμένο στο πάτωμα, λιωμένες κηρομπογιές και πλαστελίνες παντού ή -σοβαρότερα- μια ξαφνική ίωση που σημαίνει ότι η αγωνιώδης ολονυκτία στο προσκεφάλι του παιδιού είναι σίγουρη. Όταν γίνεσαι γονιός πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ανά πάσα στιγμή για όλα.

Όμως...

Όσα πλυντήρια και να βάλετε, όσα παιχνίδια και να μαζέψετε, όσες φορές κι αν σηκωθείτε τη νύχτα για να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας, όση κι αν είναι η εξάντλησή σας, το παιδί σας θα σας δώσει την μοναδική ευκαιρία να αγαπήσετε όπως δεν αγαπήσατε ποτέ. Το ταξίδι είναι, πράγματι, γεμάτο δυσκολίες, αλλά η διαδρομή θα σας αποζημιώσει -και με το παραπάνω. Καλή δύναμη, μαμάδες! 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v