Αφαίρεση αμυγδαλών: Ήταν ανάγκη να συμβεί και σ’ εμάς;

Αφαίρεση αμυγδαλών: Ήταν ανάγκη να συμβεί και σ’ εμάς;

Η εισαγωγή ενός παιδιού στο νοσοκομείο είναι μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Η δική μου οικογένεια βρέθηκε αντιμέτωπη με την επέμβαση των αμυγδαλών της μιας κόρης μου σε ηλικία πέντε χρονών. Ήταν ανάγκη να συμβεί και σ’ εμάς;

Το σύντομο ιστορικό μιας αμυγδαλίτιδας

1ο στάδιο: Όταν η κόρη μου έγινε 2,5 χρονών, η παιδίατρος διέγνωσε για πρώτη φορά πυώδη αμυγδαλίτιδα. Πολλά ερωτήματα γεννήθηκαν: «πόσο σοβαρό είναι;», «θα κάνει εγχείρηση;», «είναι κληρονομικό;», «κάνει να πίνει κρύα»; Ώσπου η γιατρός με καθησύχασε με το αφοπλιστικό «το παρακολουθούμε, είναι ακόμα νωρίς».

2ο στάδιο: Μετά το πρώτο κρούσμα ακολούθησαν κι άλλα, με όλα να έχουν τα ίδια συμπτώματα: υψηλός πυρετός, πονόλαιμος και στοματίτιδα. Κι έτσι αρχίσαμε να μετράμε τις αμυγδαλίτιδες. Μόλις τα επεισόδια ξεπέρασαν τα 7 μέσα σ’ ένα χρόνο, επισκεφτήκαμε ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος χωρίς ενδοιασμούς πια, μας έδωσε ημερομηνία επέμβασης.

3ο στάδιο: Η μέρα της επέμβασης έφτασε! Ευτυχώς, η μαμά βρίσκεται συνέχεια μαζί με το παιδί, μέχρι τον προθάλαμο του χειρουργείου όπου το παιδί παίρνει τη μίση νάρκωση. Ύστερα από 30-40 λεπτά, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται πάλι κοντά του. Για τις επόμενες 7-10 μέρες, το παιδί πονάει, αλλά η ανάρρωση έρχεται και όλη η οικογένεια επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. 

Οι φόβοι μας

  • Το άγνωστο περιβάλλον του νοσοκομείου
  • Η αναισθησία
  • Ο πόνος
  • Η απομάκρυνση από τις καθημερινές δραστηριότητες τόσο του παιδιού, όσο κι όλης της οικογένειας

 

Τι να αποφύγετε

Πολλοί γονείς διστάζουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για την επέμβαση, είτε θέλοντας να τα προστατέψουν, είτε θεωρώντας πως είναι αρκετά μικρά για να καταλάβουν, είτε επειδή κι εκείνοι αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Το καλύτερο, όμως, που μπορείτε να κάνετε, είναι να του εξηγήσετε τι θα αντιμετωπίσει, με απλά και κατάλληλα για την ηλικία τους λόγια,.

Αν και η αναμονή μιας επέμβασης είναι στρεσογόνο γεγονός για όλους, είναι πολύ σημαντική η διασφάλιση της συνέχισης της ζωής σας, χωρίς να διαταραχθούν οι καθημερινές συνήθειες, όπως οι βόλτες και τα παιχνίδια, ώστε τα παιδιά να βιώσουν την οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς άγχος.

Αν δεν έχετε μόνο ένα παιδί, μην ξεχάσετε να προετοιμάσετε τα αδερφάκια του για την επικείμενη επέμβαση, γιατί θα είναι και γι’ αυτά μια στενάχωρη διαδικασία. Διαβεβαιώστε τα ότι οι δικές τους βασικές ανάγκες θα είναι καλυμμένες.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από όσους είναι διαθέσιμοι να την δώσουν, γιαγιάδες, φίλοι, συγγενείς, κυρίως αν υπάρχει πάνω από ένα παιδί στην οικογένεια.

Μην δώσετε στο χειρουργημένο παιδί τίποτα όξινο να φάει ή να πιει, όπως πορτοκαλάδα ή ντομάτα, γιατί θα του προκαλέσει έντονο πόνο.

Μια χρήσιμη συμβουλή

Το παιδί επηρεάζεται από τις δικές μας αντιδράσεις. Είναι ικανό να «διαβάσει» τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Γι’ αυτό, «μείνε ήρεμη σαν τον Βούδα και χαμογελαστή σαν τον Δαλάι Λάμα!», όπως μου είπε μία φίλη ψυχολόγος, λίγο πριν από την επέμβαση της δικής μου κόρης.

Μετά το τέλος της δοκιμασίας…

…κατάλαβα ότι τα παιδιά μας είναι ικανά να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν με επιτυχία δύσκολες δοκιμασίες, αρκεί να νιώσουν ότι στηρίζονται μέσα από την κατανόηση, την ειλικρίνεια και την αμέριστη φροντίδα μας.

B..................................................................................................................

 

 

 

 

v