Αποβολή: Σημάδια, συμπτώματα και αιτίες

Αποβολή: Σημάδια, συμπτώματα και αιτίες

Η αποβολή -η παλίνδρομη κύηση όπως είναι ο επιστημονικός όρος- είναι μια κατάσταση κατά την οποία μια εγκυμοσύνη τερματίζεται μέχρι τις 20 εβδομάδες. Η πλειοψηφία των αποβολών έχει βρεθεί ότι συμβαίνουν κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες, ενώ είναι πιο σπάνιες κατά το 2ο τρίμηνο. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αποβολές δεν είναι συχνές, κι όμως δεν είναι καθόλου έτσι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με μελέτη του Κολλεγίου Ιατρικής Albert Einstein, στη Νέα Υόρκη, περίπου 1 στις 5 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Σας φαίνεται υπερβολή; Ο λόγος είναι ότι πολλές γυναίκες αποβάλουν πριν καν αντιληφθούν την εγκυμοσύνη, δηλαδή στις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη σύλληψη.

Δυστυχώς, καθώς η αποβολή θεωρείται θέμα-ταμπού, ελάχιστες είναι οι γυναίκες που μιλούν ανοιχτά για την δυσάρεστη εμπειρία τους, νιώθοντας ντροπή, ενοχές και μοναξιά. Μάλιστα, κάποιοι γυναικολόγοι λένε ότι γυναίκες που απέβαλαν μπορεί ακόμα και να κατηγορούν τον εαυτό τους, ότι έκαναν εκείνες κάτι λάθος και έχασαν το μωρό τους. Κι όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παραπάνω έρευνας Dr. Zev Williams, πάρα πολύ σπάνια φταίει η γυναίκα για μια αποβολή στο 70-80% των περιπτώσεων αιτία είναι ένας αριθμός χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Ούτε μία έντονη ψυχολογική συμφόρηση, λοιπόν, ούτε το γεγονός ότι η γυναίκα σήκωσε ένα βαρύ αντικείμενο, είναι οι κύριοι λόγοι για να αποβάλει μια γυναίκα.

Δύο τύποι αποβολών

Υπάρχουν δύο τύποι αποβολών: Οι σποραδικές και οι επαναλαμβανόμενες.

Στις σποραδικές, το έμβρυο κατά τη γονιμοποίηση, όταν δηλαδή το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο, λαμβάνει έναν αριθμό μη φυσιολογικών χρωμοσωμάτων, τα οποία του καθιστούν αδύνατο να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Το σώμα της γυναίκας, βέβαια, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ακόμα και μετά την αποβολή.

Στις επαναλαμβανόμενες αποβολές η γυναίκα μπορεί να έχει χάσει το έμβρυο δύο ή και τρεις φορές. Συμβαίνουν στο 5% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί (θρομβοφιλίες, ορμονικές διαταραχές, ανωμαλίες στον θυροειδή, αυτοάνοσα νοσήματα, ινομυώματα της μήτρας), συχνά και ανεξήγητοι. Το ζευγάρι που έχει αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες αποβολές θα χρειαστεί να κάνει έναν αριθμό εξετάσεων για να βρει την αιτία –αν και δεν αποκλείεται να μην την βρει και ποτέ.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της αποβολής

Όποιον τύπο αποβολής κι αν έχει την ατυχία να βιώσει μια γυναίκα, ωστόσο, τα σημάδια είναι κοινά: Κολπική αιμορραγία και θρομβώδεις εκκρίσεις. Μια γυναίκα μπορεί, επίσης, να νιώσει έντονους πόνους στην κοιλιά ή μέτριους έως σοβαρούς πόνους χαμηλά στην πλάτη.

Ένα πιθανό σημάδι αποβολής είναι η ξαφνική μείωση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, π.χ. της ναυτίας.
Προσοχή όμως: Οι ειδικοί τονίζουν ότι, παρόλο που τα παραπάνω είναι τα βασικά σημάδια της αποβολής, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και σε μία καθ΄όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Τι γίνεται μετά την αποβολή;

Καταρχάς, τονίζει ο Williams, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα ζευγάρια που έχουν βρεθεί σε αυτή την θέση και που δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους στο να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τα συμπτώματα της αποβολής η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό της, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως εξής: Είτε μην κάνοντας τίποτα και περιμένοντας η φύση να κάνει την κύκλο της και η αποβολή να εξελιχθεί μόνη της (αυτό μπορεί να πάρει και δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες η γυναίκα θα συνεχίσει να έχει αίμα). Είτε δίνοντας στην γυναίκα κάποια φάρμακα που θα προκαλέσουν την εγκυμοσύνη να τερματιστεί μέσα σε 6-12 ώρες. Είτε χειρουργώντας την γυναίκα, οπότε ο γιατρός θα αφαιρέσει τον εμβρυϊκό ιστό που έχει απομείνει στα τοιχώματα της μήτρας και στη συνέχεια θα τον ελέγξει, προκειμένου να κατανοήσει τα αίτια της αποβολής. Με τη μέθοδο αυτή, βέβαια, θα υπάρξει και πάλι αιμορραγία, καθώς και τραυματισμός της μήτρας.

Ο γιατρός είναι εκείνος που θα κρίνει την κατάλληλη μέθοδο διαχείρισης της αποβολής, καθώς και εκείνος που θα συμβουλεύσει το ζευγάρι για το πότε θα είναι ξανά έτοιμο να προσπαθήσει για επόμενη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με το Dr. Williams πάντως, το τρίμηνο είναι ένα επαρκές χρονικό διάστημα, εφόσον η αποβολή προέκυψε περί τις 20 εβδομάδες. Θα πρέπει, πάντως, οπωσδήποτε τα νούμερα της χοριακής γοναδοτροπίνης της γυναίκας να έχουν επιστρέψει στο μηδέν.

v