Παλίνδρομη κύηση: Όσα πρέπει να ξέρετε

Παλίνδρομη κύηση: Όσα πρέπει να ξέρετε

Σε έξαρση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των παλίνδρομων κυήσεων που ταλαιπωρούν τις γυναίκες ψυχικά και σωματικά. Δείτε γιατί και τι πρέπει να προσέχετε πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι είναι η παλίνδρομη κύηση

Παλίνδρομη είναι η κύηση κατά την οποία η ανάπτυξη του εμβρύου σταματά, ενώ μπορεί να συνεχίσει για μικρό χρονικό διάστημα η λειτουργία του πλακούντα. Στην περίπτωση της παλίνδρομης κύησης δεν υπάρχει κολπική αιμόρροια ή κοιλιακό άλγος για αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι να αποβληθεί το κύημα. Αν αυτό δεν αποβληθεί καλό είναι να γίνεται απόξεση, για να μη μένουν στη μήτρα μεμβράνες και άλλα στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν μία επόμενη κύηση.

Συνήθως αυτό γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε σταματούν και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ή ακόμα και πριν η κύηση γίνει αντιληπτή. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να συμβεί σε οποιαδήποτε εβδομάδα.

Πού οφείλεται;

Συχνότερες αιτίες παλίνδρομης κύησης είναι οι χρωμοσωμικές και συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι θρομβοφιλίες, οι συγγενείς λοιμώξεις και η ανεπάρκεια του τραχήλου. Σε κάποιες περιπτώσεις η αιτία μπορεί να μην είναι και σαφής. Πάντως, η ύπαρξη, στο ιστορικό της γυναίκας, μιας παλίνδρομης κύησης δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Πρέπει να έχουν γίνει επανειλημμένες αποβολές (π.χ. τρεις ή περισσότερες) για να διερευνηθεί το αίτιο και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Β' Μαιευτικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, η πλειοψηφία των παλίνδρομων κυήσεων αφορά γυναίκες άνω των 36 ετών, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 31-35. Τουλάχιστον οι μισές γυναίκες με παλίνδρομη κύηση έχουν περάσει μία αυτόματη αποβολή, μία προηγούμενη παλίνδρομη κύηση ή έχουν κάνει μία αποβολή. Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που κατεγράφησαν είναι άτοκες.

Αιτίες και πρόληψη

Τα αίτια της αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων δεν είναι σαφή, ωστόσο η αύξηση του άγχους της καθημερινότητας μπορεί να παίζει έναν ρόλο. Όσο για την πρόληψη, ο έλεγχος της υγείας της γυναίκας και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, σίγουρα συμβάλλουν στην καλύτερη πορεία της εγκυμοσύνης.

Ακόμα, μια γυναίκα πριν συλλάβει θα πρέπει να προσέξει τον παράγοντα της ηλικίας και να ακολουθεί όσο το δυνατό πιο υγιή τρόπο ζωής, ενώ μετά τη σύλληψη δεν θα πρέπει να αμελεί τις τυπικές επισκέψεις στον γυναικολόγο της και τις ιατρικές εξετάσεις της.

Πηγή: TheBump, Iatrikostypos

v