Είστε έτοιμη να γίνετε μητέρα;

Είστε έτοιμη να γίνετε μητέρα;

Για πολλούς ανθρώπους η απάντηση στο ερώτημα αν θέλουν ή αν είναι έτοιμοι να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια, είναι δεδομένη: ένα ηχηρό ναι! Είναι κάτι που το ονειρεύονται από μικρή ηλικία, παρότι στο μεταξύ έχουν ήδη «φτιάξει» τη ζωή τους και έχουν πετύχει τους στόχους τους. Μία άλλη μερίδα ανθρώπων, όμως, αναρωτιέται αν είναι αρκετά ώριμοι να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί υπό την προστασία τους. Μήπως εσείς ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία; Δείτε κάποια σημάδια που θα σας δείξουν αν ήρθε η ώρα να γίνετε μητέρα.

1. Έχετε μία σταθερή και ισορροπημένη σχέση;

Για να κάνετε το πρώτο βήμα και να σκεφτείτε αν θέλετε να κάνετε οικογένεια, είναι πολύ σημαντικό να έχετε βρει τον «άνθρωπό σας». Όσο κλισέ και αν είναι η φράση αυτή, ισχύει. Αν δεν είστε σίγουρη για το σύντροφό σας ή αν έχετε αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να γίνει καλός πατέρας, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.

Μία σταθερή και ισορροπημένη σχέση είναι απαραίτητη για να προχωρήσετε σε ένα τόσο μεγάλο βήμα. Οι πρωτόγνωρες δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ως ζευγάρι είναι πολλές και εάν, δεν συμπλέετε σε πολλά θέματα, το να κάνετε μαζί οικογένεια ίσως δεν είναι η σωστή απόφαση.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να μην κάνετε το λάθος και σκέφτεστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε οικογένεια σαν μία «λύση» για να σώσετε τη σχέση σας. Το μόνο σίγουρο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έτσι θα καταστρέψετε την ευτυχία του παιδιού σας.

2. Είστε οικονομικά αυτάρκης;

Δυστυχώς ο οικονομικός παράγοντας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να κρίνετε εάν είστε έτοιμη να κάνετε τη δική σας οικογένεια. Από τη στιγμή που το παιδί έρθει στον κόσμο, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσετε τον... οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Τα έξοδα πολλά: παιδίατροι, πάνες, παιδικό δωμάτιο και καινούρια ρούχα ανά τρίμηνο είναι μερικές μόνο από τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν μόλις γίνετε μητέρα. Σκεφτείτε σοβαρά αν και πώς εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να ανταποκριθείτε στο ύψος των οικονομικών περιστάσεων.

3. Είστε έτοιμη να θυσιάσετε πολλά;

Ο ύπνος, μία απλή επίσκεψη σε φίλους και η καθιερωμένη-μέχρι τώρα-σαββατιάτικη έξοδος, είναι πράγματα που, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστεί να θυσιάσετε όταν γίνετε γονιός. Το να αποκτήσει κανείς την δική του οικογένεια, σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο στο παιδί, θυσιάζοντας πολλές από τις μέχρι πρότινος απολαύσεις του. Οι ανάγκες του μωρού έρχονται πρώτες και οι δικές σας ακολουθούν τελευταίες και... καταϊδρωμένες!

4. Έχετε την κατάλληλη βοήθεια;

Όταν φέρετε στον κόσμο το παιδί σας, θα χρειαστείτε και την ανάλογη υποστήριξη. Σκεφτείτε αν μπορείτε να βασιστείτε στη βοήθεια των γονιών σας ή αν έχετε την οικονομική άνεση να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία που θα προσέχει το παιδί, όταν είναι απαραίτητο.

5. Μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια που αποδεικνύουν ότι είστε έτοιμη να αποκτήσετε τη δική σας οικογένεια. Θα πρέπει να είστε σε θέση να φροντίσετε πάνω απ' όλα τον εαυτό σας για να καταλάβετε αν μπορείτε να πάρετε την ευθύνη για την φροντίδα ενός άλλου ανθρώπου.

6. Είστε η ίδια ακόμα παιδί;

Το να αποκτήσει κανείς το δικό του παιδί, προϋποθέτει κυρίως ότι δεν είναι ο ίδιος παιδί. Για να γίνετε γονιός, σημαίνει ότι πρέπει να είστε αρκετά ώριμη για να αντιμετωπίσετε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία, τα οποία θα είναι...αμέτρητα και καθημερινά! Τόσο η συναισθηματική όσο και η πνευματική ωριμότητα και ισορροπία είναι απαραίτητα στοιχεία, για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί.

7. Είστε «ανοιχτή» στις αλλαγές;

Η μητρότητα αναγκαστικά θα σας αλλάξει ριζικά. Ποτέ κανείς δεν είναι εκατό τοις εκατό έτοιμος για τον ρόλο του γονιού και για τις αλλαγές που αυτό συνεπάγεται. Το ερώτημα είναι αν θέλετε να αλλάξετε και να μεγαλώσετε. Θα πρέπει να είστε ανοιχτή στο να μαθαίνετε συνεχώς καινούρια πράγματα, να κάνετε λάθη, να «διδάσκεστε» από αυτά και να μεγαλώνετε και εσείς μαζί με το παιδί.

Πιθανώς να μην μάθετε ποτέ αν είστε έτοιμη να αποκτήσετε τη δική σας οικογένεια. Δεν γίνεται, άλλωστε, να προετοιμαστείτε για το άγνωστο, όσα βιβλία και αν διαβάσετε, όσες συζητήσεις και αν κάνετε, όσες συμβουλές και αν πάρετε!

Το μόνο σίγουρο είναι πως, όταν τελικά γίνετε μητέρα, όλος ο κόπος και οι θυσίες που θα έχετε κάνει, θα σας φαίνονται μηδαμινές μπροστά στην ανεξάντλητη αγάπη που θα πάρετε από το μωρό σας. Αυτή θα είναι η ανταμοιβή σας!

 

v