Πώς να πλησιάσετε ένα ντροπαλό παιδί

Πώς να πλησιάσετε ένα ντροπαλό παιδί

Αν έχετε βρεθεί σε παιδικά πάρτι, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι, ενώ τα περισσότερα παιδιά παίζουν όλα μαζί ή χωρίζονται σε παρέες, γελώντας και φωνάζοντας, πάντα υπάρχει ένα αγοράκι ή κοριτσάκι που προτιμά να κάθεται μόνο του ή να παίζει απομονωμένο με τα αυτοκινητάκια ή τις κούκλες του. Αντίστοιχα, ίσως σας έχει τύχει να συναναστραφείτε ένα ντροπαλό παιδί από το οποίο δεν μπορείτε να πάρετε κουβέντα, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε και οι δύο αμηχανία! Ο τρόπος προσέγγισης αυτών των παιδιών είναι ιδιαίτερος, γιατί ο ενήλικας πρέπει να προσαρμόσει την συμπεριφορά του στον «κλειστό» χαρακτήρα τους.

1) Κατεβείτε στο ύψος του.

Τα ντροπαλά παιδιά συχνά αισθάνονται νευρικότητα όταν τους πλησιάζει ένας μεγαλόσωμος ή ψηλός- για τα δικά τους μάτια- ενήλικας. Γι' αυτό, σκύψτε, γονατίστε ή καθήστε σε μία κοντή καρέκλα, έτσι ώστε το κεφάλι σας να είναι στο ίδιο επίπεδο με το δικό του.

2) Συστηθείτε.

Αν δεν έχετε ξαναμιλήσει με το παιδί, συστηθείτε του και ρωτήστε το όνομά του. Προσπαθήστε να χαμογελάτε και να επιδιώκετε την οπτική επαφή μαζί του- αυτόματα το παιδί θα αισθανθεί πιο οικεία. Μπορείτε, ακόμα, να του δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία για σας, όπως για παράδειγμα να του πείτε από πού ξέρετε τους γονείς του ή τι δουλειά κάνετε. Έτσι, θα μπορέσει και εκείνο να σας ανοιχτεί πιο εύκολα.

3) Επαινέστε το.

Για να «σπάσετε» πιο εύκολα τον πάγο, αρχίστε την κουβέντα με κάτι που το αφορά άμεσα. Μία καλή ιδέα είναι να του πείτε πόσο ωραία είναι τα παπούτσια του και, με αφορμή αυτό, να συνεχίσετε μετά την συζήτηση. Για παράδειγμα, αν τα παπούτσια έχουν σχέδιο με τον Spiderman, ρωτήστε το αν είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας ή αν θα ήθελε να του μοιάσει.

4) Ρωτήστε κάτι που το ενδιαφέρει.

Έπειτα, μπορείτε να συνεχίσετε την κουβέντα στο ίδιο μοτίβο. Ρωτήστε ποια είναι τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια, αν του αρέσει να ζωγραφίζει και τι παιχνίδια παίζει με τους γονείς του- οτιδήποτε αφορά τα ενδιαφέροντά του, θα το κάνει να αισθανθεί άνετα.

5) Κάντε συνεχώς ερωτήσεις.

Τα ντροπαλά παιδιά συνηθίζουν να μιλάνε λίγο ή να απαντούν μονολεκτικά. Μην εκλάβετε αυτή την αντίδραση ως «απόρριψη»- δεν σημαίνει ότι το παιδί σας αντιπάθησε ή ότι το φέρατε σε δύσκολη θέση. Απλώς συνεχίστε να του κάνετε «ευχάριστες» ερωτήσεις για να του δίνετε το έναυσμα ν' απαντάει.

6) Παίξτε μαζί του.

Αφού έχετε κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα και το παιδί δείχνει ότι νιώθει άνετα μαζί σας, μπορείτε να του προτείνετε να παίξετε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι. Ακόμα και αν ξέρετε τους κανόνες του παιχνιδιού, κάντε του ερωτήσεις για τον τρόπο που παίζεται, έτσι ώστε να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε και να αισθανθεί ότι σας δείχνει κάτι σημαντικό.

7) Να έχετε αυτοπεποίθηση.

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να βλέπει ότι έχετε αυτοπεποίθηση και νιώθετε άνετα μαζί του. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί άβολα και νευρικά απέναντί σας. Γι' αυτό, φροντίστε να του χαμογελάτε και να του μιλάτε αργά και σταθερά, χωρίς να διστάζετε.

Το «κλειδί» είναι να μην το «στιγματίσετε» και να μην αναφερθείτε καθόλου στη συστολή και την εσωστρέφειά του, γιατί έτσι θα το κάνετε να νιώσει άβολα. Επικεντρωθείτε στα καλά του χαρακτηριστικά για να αισθανθεί καλά με τον εαυτό του και, τελικά, να σπάσει ο πάγος μεταξύ σας.

v