Τα τεράστια οφέλη του οικογενειακού παιχνιδιού

Τα τεράστια οφέλη του οικογενειακού παιχνιδιού

Οι οικογένειες σήμερα προλαβαίνουν μετά βίας να συγκεντρωθούν για λίγες ώρες το βράδυ και να μοιραστούν οικογενειακές στιγμές, αφού δουλειές, εξωσχολικές δραστηριότητες και κάθε είδους υποχρεώσεις αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για ποιοτικό, οικογενειακό χρόνο. Κι αυτό, φέρνει το εξής το ερώτημα στο προσκήνιο: Όταν, μετά πολλών κοπών και ακόμη περισσότερων βασάνων, τελικά καταφέρετε να βρείτε λίγο χρόνο για να περάσετε με τα παιδιά… τι τον κάνετε;  

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΙΚΕΑ σε 12 χώρες για το παιχνίδι και την οικογενειακή ζωή στο σπίτι  -με συμμετέχοντες περίπου 30.000 γονείς και παιδιά- οι περισσότεροι γονείς παραδέχονται ότι θέλουν να περνούν δημιουργικό χρόνο παίζοντας με τα παιδιά τους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να διαθέσει στις οικογενειακές στιγμές. Και, όπου «οικογενειακές στιγμές», βάλτε «παιχνίδι» -παιχνίδι ομαδικό ή ατομικό ξέφρενο ή επιμορφωτικό, παιχνίδι κοινό που θα δημιουργήσει τις ομορφότερες αναμνήσεις για το νοητό, οικογενειακό άλμπουμ. Το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος τρόπος να περάσετε όλοι μαζί καλά!

Παίξτε χωρίς όρια!

Ας το παραδεχτούμε: ο μέσος γονιός έχει τάσεις υπερπροστατευτισμού -κι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση παράλογο, αφού η ανησυχία για την ασφάλεια του παιδιού και η ανάγκη για ελαχιστοποίηση του ρίσκου είναι εκατό τοις εκατό φυσιολογική για κάθε μαμά και μπαμπά. Όμως, παιχνίδι που περιλαμβάνει καταιγισμό «Μη!» και «Όχι» και «Πρόσεχε!» δεν είναι παιχνίδι! Πείτε ναι τόσο στο παιχνίδι, όσο και στην ασφάλεια.

Οι φόβοι σας είναι απόλυτα κατανοητοί, όμως αν είστε σε (διαρκή!) επιφυλακή και έχετε προμηθευτεί και εγκαταστήσει στο σπίτι σας τα απαραίτητα προϊόντα που εγγυώνται την ασφάλεια του παιδιού, μπορείτε να παίξετε κυνηγητό, τυφλόμυγα, κρυφτό και να γίνετε και πάλι –παρέα με το μικρό σας- το πιτσιρίκι που κάποτε ήσασταν! 

Παιχνίδια ρόλων, για να δεθεί η οικογένεια

Βάλτε μεράκι και φαντασία και εκτοξεύστε την εμπειρία του οικογενειακού παιχνιδιού στα ύψη. Αντί για Μονόπολη και Γκρινιάρη –ή μάλλον: αντί να παίζετε πάντα Μονόπολη και Γκρινιάρη- επενδύστε λίγο περισσότερο χρόνο στο σχεδιασμό και οργανώστε μία οικογενειακή παράσταση κουκλοθέατρου βασισμένη στο αγαπημένο του παιχνίδι ή παίξτε παντομίμα. Τα παιχνίδια ρόλων θα αναπτύξουν την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών –θα δραστηριοποιήσουν εσάς- και θα ευνοήσουν την μεταξύ σας επικοινωνία και συνεργασία. 

Παίξτε με ό,τι διαθέτετε!

Στο παιχνίδι δεν χωράνε διακρίσεις. Όλα τα παιχνίδια έχουν ίσες ευκαιρίες στη διασκέδαση! Ζωγραφίστε με τον εκκολαπτόμενο Πικάσο με μαρκαδόρους ή κιμωλίες σε καβαλέτο, αναπαραστήστε τις αγαπημένες του ιστορίες και παραμύθια με λούτρινα, μαλακά ζωάκια και παιχνίδια ή παίξτε α λα… παραδοσιακά, με ξύλινα τρενάκια κι αυτοκινητάκια. Κάθε παιχνίδι μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν υπάρχει όρεξη, αγάπη και (οπωσδήποτε!) παιδική ψυχή!

Μεταφέρετε το παιχνίδι έξω από το σπίτι

Η τηλεόραση μπήκε στη ζωή των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες και τους έκανε λιγότερο δραστήριους και περισσότερο παχουλούς. Πάρτε την απόφαση (και τα παιδιά σας) και βγείτε έξω απ’ το σπίτι για να αθληθείτε ή, έστω, να… κινηθείτε, τις ηλιόλουστες μέρες. Η προσπάθεια για ευεξία, υγιεινή ζωή και άθληση δεν είναι μόδα –είναι υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και τους μικρούς απογόνους μας.

Ποδηλατάδες, πεζοπορίες στις κοντινές σας πράσινες οάσεις, μπάλα με τον μπαμπά στο πάρκο και διαγωνισμοί τρεξίματος είναι μερικά μόνο από όλα όσα μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί έξω απ’ τους τέσσερις τοίχους. Αν δεν είστε -και δεν επιθυμείτε να γίνετε- ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι, μπορείτε να επιστρέψετε στις σχολικές σας ρίζες: παίξτε κουτσό ή αγοράστε ένα σκοινάκι (αν δεν έχετε ήδη, μπορείτε να βρείτε με λιγότερα από 3 ευρώ από εδώ) και παίξτε όλοι μαζί. Τα σύγχρονα παιδιά δεν το έχουν μέσα στη ζωή τους, όσο εσείς –ευκαιρία να τους δείξετε τι χάνουν!

«Το παιχνίδι είναι η ύψιστη μορφή έρευνας» -Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ο ιδιοφυής θεωρητικός φυσικός τα έχει πει -και ποιοι είμαστε εμείς για να αρθρώσουμε διαφωνία; Με το παιχνίδι, το παιδί εξερευνά κι ανακαλύπτει το σώμα και την ψυχή του, μαθαίνει να «αγκαλιάζει» τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, να παλεύει για το καλύτερο, να συνεργάζεται και να μαθαίνει. Τα παιδιά απολαμβάνουν το παιχνίδι όσο τίποτα. Μαντέψτε, λοιπόν, με ποιον θέλουν να μοιράζονται αυτή τους την απόλαυση;

Σωστά μαντεύετε… Είναι κάποιος που το όνομά του ξεκινάει από «γο» και τελειώνει σε «νιος» και τον αγαπούν όσο κανέναν –τουλάχιστον, για την ώρα.

v