Οδηγός καλοκαιρινής προστασίας μαλλιών

Οδηγός καλοκαιρινής προστασίας μαλλιών

Η υπερβολική ζέστη, η έντονη υγρασία, το θαλασσινό νερό και το χλώριο είναι οι τέσσερις λόγοι για να προσέξετε λίγο περισσότερο τα μαλλιά σας φέτος το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν αυτά είναι βαμμένα.

«Ο ήλιος και το αλάτι στεγνώνουν την τρίχα, ενώ αν είναι βαμμένη την ξεθωριάζουν», λένε οι hair stylists και εξηγούν πώς θα τα διατηρήσετε πλούσια και λαμπερά καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών.

Συμβουλές προστασίας μαλλιών

Απλώστε ειδικό αντηλιακό στα μαλλιά πριν πάτε στη θάλασσα, για να τα προστατέψετε από τον ήλιο και από το ξεθώριασμα, αν είναι βαμμένα.

Χρησιμοποιήστε κάποιο απαλό σαμπουάν, αλλά όχι πολύ συχνά. Προτιμήστε στο καθημερινό λούσιμο να τα ξεπλένετε με δροσερό νερό και να απλώνετε λίγη μαλακτική κρέμα.

Πριν από το κολύμπι, βρέξτε τα μαλλιά με νερό βρύσης για να τα μουσκέψετε, έτσι ώστε να μην απορροφήσουν πολύ αλάτι από τη θάλασσα ή χλώριο από την πισίνα. Ένα παχύρρευστο conditioner μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερη προστασία.

Μετά το κολύμπι, ξεπλύνετε αμέσως τα μαλλιά. Είτε τα λούσετε είτε όχι, χρησιμοποιήστε ένα παχύρρευστο conditioner.

Αποφύγετε το σεσουάρ τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να ξηράνει τα μαλλιά υπερβολικά. Μετά το λούσιμο, σκουπίστε τα μαλλιά καλά με μία πετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν με τον αέρα. Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σεσουάρ ή «σίδερο» ισιώματος, καλύψτε πρώτα τα μαλλιά με μία ειδική μάσκα που θα τα προστατέψει από τη θερμότητα.

Μην τα φορμάρετε πολύ το καλοκαίρι, γιατί οι τρίχες χάνουν τα φυσικά τους έλαια και «σπάνε» πιο εύκολα.

Χρησιμοποιείτε δύο φορές την εβδομάδα μία καλή μάσκα πρωτεΐνης ή κάποιο άλλο προϊόν βαθιάς ενυδάτωσης της τρίχας.

Προτιμήστε προϊόντα με συστατικά που θρέφουν την τρίχα, όπως έλαια τσαγιού, βούτυρο καριτέ και εκχυλίσματα καρότου, τα οποία κάνουν καλό και στο δέρμα του κεφαλιού.

Για βαμμένα μαλλιά

Ο μεγαλύτερος εχθρός των βαμμένων μαλλιών είναι η οξείδωση, μία χημική αντίδραση που αλλάζει το χρώμα της τρίχας. Αν και οξείδωση προκαλεί και ο ήλιος, τη μεγαλύτερη ζημιά κάνει το χλώριο, κάνοντας τα ξανθά μαλλιά να δείχνουν πράσινα και τα καστανά μαλλιά να φαίνονται γκρι.

Σύμφωνα με τον Chris Lospalluto, hair stylist γνωστού ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, για να αποτρέψετε την οξείδωση, πρέπει να «καλύψετε» τα μαλλιά σας. Π.χ., πριν πάτε στην πισίνα, απλώστε ένα conditioner που δεν χρειάζεται ξέπλυμα. Δεν είναι ανάγκη να επιλέξετε κάποιο ακριβό προϊόν. Εναλλακτικά, βρέξτε τα μαλλιά με νερό βρύσης, για να μην απορροφήσουν πολύ χλώριο. Αν θέλετε ακόμα περισσότερη προστασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργανέλαιο. Έχει ελαφριά σύσταση, είναι διαυγές και καλύπτει τα μαλλιά χωρίς να επηρεάζει το χρώμα τους.

Τι γίνεται, όμως, αν είναι πια πολύ αργά και τα μαλλιά σας έχουν το χρώμα της… χλόης; Αν τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο ινστιτούτο κομμωτικής. Διαφορετικά, μέθοδοι άμεσης αντιμετώπισης είναι οι εξής:

  • Μαγειρική σόδα: Αναμείξτε μία «τσιμπιά» μαγειρικής σόδας με το σαμπουάν, απλώστε το σε όλο το κεφάλι και αφήστε το για 10-15 λεπτά, πριν ξεπλύνετε.
  • Coca-cola: Ξεπλύνετε τα μαλλιά με ένα κουτάκι αναψυκτικού.
  • Ασπιρίνη: Λιώστε μία ασπιρίνη μέσα σε ένα ποτήρι νερό και απλώστε το μείγμα στα μαλλιά.

 

Καλλυντικά για την προστασία των μαλλιών από τον ήλιο

Kerastase Soleil: Πλούσιο σαμπουάν για μετά τον ήλιο, ειδικά για βαμμένα μαλλιά. Θα το βρείτε στα κομμωτήρια. Τιμή: 35 ευρώ.

Wella SP After Sun Fluid: Ανάλαφρη υγρή κρέμα που ενυδατώνει τα μαλλιά μετά την έκθεση στον ήλιο και το λούσιμο. Δεν ξεβγάζεται. Θα την βρείτε στα κομμωτήρια. Τιμή: 19,60 ευρώ.

Orofluido Μάσκα εντατικής περιποίησης και ενυδάτωσης: Προσφέρει εντατική ενυδάτωση και βαθιά αναδόμηση και είναι ιδανική για το λούσιμο μετά την έκθεση στον ήλιο. Εφαρμόστε την 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να την αγοράσετε online από εδώ. Τιμή: 19 ευρώ.

Πηγές: Post-gazette, Fashionista

v