6 πληροφορίες που δεν ξέρατε για το όνομα Δημήτρης

6 πληροφορίες που δεν ξέρατε για το όνομα Δημήτρης

Πόσοι Δημήτρηδες κυκλοφορούν αναμεσά μας; Πόσο δημοφιλές είναι το «Δήμητρα» και τι σημαίνει; Γιατί γιορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου και τι σημαίνει ο λεξάριθμός του; Μάθετε όλα τα μυστικά του γνωστού, ελληνικού ονόματος.

Από πού προέρχεται; Προέρχεται από το όνομα της αρχαίας θεάς Δήμητρας και σημαίνει «ο πιστός της θεάς». Το Δήμητρα, αντίστοιχα, προέρχεται από το Δη (που είναι ο δωρικός τύπος της λέξης «γη») και το αρχαιοελληνικό ουσιαστικό μήτηρ –δηλαδή, μητέρα γη.

Πότε έγινε τόσο δημοφιλές; Ενώ το όνομα χρησιμοποιούταν από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και από τους Ρωμαίους, υπήρξε πιο δημοφιλές κατά τον μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους. Ο δημοφιλής Μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος, είναι που ευθύνεται για την ευρεία διάδοση του ονόματος.

Πόσο δημοφιλές είναι τελικά; Στη λίστα με τα πιο δημοφιλή ανδρικά, ελληνικά ονόματα, το Δημήτρης έρχεται τέταρτο. Στο γνωστό όνομα ακούει το 7,65% του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα, ενώ οι Δήμητρες δεν είναι αντίστοιχα πολλές, αφού το «Δήμητρα» βρίσκεται στην όγδοη «θέση δημοφιλίας», με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 2,2%.

Το αγγλικό «Jim» δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση με το όνομα Δημήτρης. Demetrio στην Ιταλία, Demetre στη Γαλλία, Dymitr στην Πολωνία, Dimitriy στη Ρωσία και Dimitrije στη Σερβία. Jim λοιπόν, γιατί; Απλώς γιατί έτσι επικράτησε από τους Έλληνες μετανάστες. Το Jim προέρχεται απ' το (παντελώς άσχετο με την περίπτωσή μας) όνομα «Ιάκωβος».

Τι σημαίνουν τα Δημήτρης και Δήμητρα; Αν πιστεύετε στους λεξαρίθμους και τη σημειολογία, τότε πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε ότι το όνομά σας είναι δηλωτικό σταθερότητας, ήθους, αξιοπρέπειας. Ο λεξάριθμος των απανταχού Δημήτρηδων –το 8- δηλώνει στοχοπροσήλωση.

Αντίστοιχα, η Δήμητρα –ως Μητέρα Γη- θεωρείται ικανή και συγκροτημένη, λογική και έξυπνη, καλή σύντροφος και μαμά.

Ποιος ήταν ο Άγιος Δημήτριος: Ο Άγιος που γιορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου είναι ο Δημήτριος ο Μυροβλήτης, που έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες του χριστιανισμού. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη – γι’ αυτό και έγινε ο πολιούχος της Άγιος – και ανελίχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, αλλά όταν ασπάστηκε τον χριστιανισμό φυλακίστηκε από τον Γαλέριο Μαξιμιανό στη Θεσσαλονίκη το 303.

Όταν συνέχισε να καθοδηγεί τους χριστιανούς της πόλης ακόμη και μέσα από τη φυλακή, ο Γαλέριος διέταξε να δολοφονηθεί με λογχισμό στα πλευρά. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το σώμα του τάφηκε επί τόπου και το σημείο μεταμορφώθηκε σε βαθύ φρέα που ανέβλυζε μύρο, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Μυροβλήτης». Πάνω από τον τάφο του, χτίστηκε ο ναός προς τιμήν του που υπάρχει μέχρι και σήμερα στην οδό Αγίου Δημητρίου. Ταυτόχρονα με τη μνήμη του, στις 26 Οκτωβρίου η πόλη γιορτάζει και την απελευθέρωσή της, στις 26/10/1912.

v