10 «δοκιμασμένες» συμβουλές γονιμότητας

10 «δοκιμασμένες» συμβουλές γονιμότητας

Κάποιες γυναίκες είναι τυχερές με τη γονιμότητά τους: Απλά συνέβη και μία ωραία μέρα έμαθαν πως περιμένουν μωρό. Κάποιες άλλες γυναίκες, όμως, χρειάζεται να δοκιμάσουν κάθε πιθανή μέθοδο γονιμότητας και να αλλάξουν ολόκληρο τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να καταφέρουν να τεκνοποιήσουν. Φυσικά, το σημαντικότερο που χαρακτηρίζει αυτές τις γυναίκες είναι η τεράστια θέλησή τους. Γι' αυτό και... στήνουμε αφτί για να ακούσουμε τι συμβουλεύουν.

«Ένα πράγμα που πραγματικά με βοήθησε συναισθηματικά ήταν η απόφαση να έχω εγώ τον έλεγχο των πραγμάτων. Δηλαδή, αντί να περιμένω τους γιατρούς, έκανα εγώ (και ο άντρας μου) τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Αποφασίσαμε ότι αν θα χρειαζόταν να ξεκινήσουμε διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης, θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση».

«Εγώ θα πρότεινα στις γυναίκες με ανώμαλο κύκλο να πάρουν ένα τεστ ωορρηξίας (fertility monitor), το οποίο θα τους καθοδηγεί με περισσότερη ασφάλεια στο ποιες είναι οι πιο γόνιμες ημέρες κάθε μήνα. Αξίζει τα λεφτά του».

«Αν είχα κάνει εγκαίρως τις αιματολογικές εξετάσεις που τελικά μου σύστησε ο γυναικολόγος, από τις πρώτες κιόλας προσπάθειες τεκνοποίησης, θα είχαμε γλιτώσει πολύ χρόνο και άγχος».

«Εμάς μας βοήθησε πολύ ο βελονισμός, όχι μόνο για να καταφέρω να μείνω έγκυος αλλά και για να αντιμετωπίσουμε άλλα ζητήματα, όπως το στρες και η αγωνία».

«Νομίζω πως το σημαντικότερο είναι να είσαι σίγουρη και πιστή στη σχέση σου με τον σύντροφό σου. Η υπογονιμότητα μπορεί να δημιουργήσει τρομερό άγχος, το οποίο φθείρει ποικιλοτρόπως το ζευγάρι. Τα ξεσπάσματα μπορεί να είναι συχνά και, δυστυχώς, πολλές φορές ξεχνάς ότι είσαι μία ομάδα με τον άλλον, με κοινό στόχο».

«Βοηθά πολύ να μιλάς με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα. Γιατί, εκτός κι αν τους συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, οι φίλοι σου δεν θα καταλάβουν πώς νιώθεις. Μπορεί ακόμα και, ασυναίσθητα, να σε εκνευρίσουν, όταν π.χ. θα σου στείλουν e-mail στην δουλειά για να σου ανακοινώσουν ότι έσπασε το προφυλακτικό και τώρα περιμένουν παιδί. Ειδικά αν εσύ προσπαθείς εδώ και δύο χρόνια».

«Ενημερώσου! Αν προσπαθείς να κάνεις παιδί και βλέπεις ότι δεν γίνεται, ξεκίνα να ψάχνεσαι, μίλα με τον γυναικολόγο σου, δες τι μπορεί να φταίει και τι εναλλακτικές υπάρχουν για να τα καταφέρεις. Μην αφήνεις τον χρόνο να περνά περιμένοντας».

«Σκέψου καλά σε ποιον θα αποκαλύψεις τα προβλήματα γονιμότητας που εσύ και ο άντρας σου αντιμετωπίζετε, γιατί ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι άνθρωποι μπορεί να ξεστομίσουν πικρόχολα ή στενάχωρα σχόλια».

«Συμφωνήστε με τον άντρα σου να μην μιλάτε για αυτά τα προβλήματα δημοσίως, π.χ. όταν έχετε βγει για ποτό. Την τελευταία φορά που μου ανακοίνωσε ότι κάποιοι φίλοι μας περιμένουν παιδί, ενώ ήμασταν σε ένα μπαρ, άρχισα να κλαίω και έγινα ρεζίλι. Ένιωθα τόσο διχασμένη: από τη μία χαιρόμουν για τους φίλους μου, από την άλλη λυπόμουν για εμάς».

«Μην κάνετε σεξ με μοναδικό σκοπό να αποκτήσετε μωρό. Καταστρέφει τα πάντα».

Πηγή: Mumsnet

v